Отидете в начална страница
training

Как да използваме фоумролер | Обяснение и ползи

Как да използваме фоумролер | Обяснение и ползи
Chris Appleton
автор & редактор1 година Ago
Вижте профила на Chris Appleton

Масажът с фоумролер често се пренебрегва при възстановяването. Използването на фоумролер преди и след тренировка може да ви донесе редица ползи, включително по-бързо възстановяване, намалена мускулна треска и по-голям обхват на движение. Фоумролера може да се използва за загрявка и разгрявка преди и след тренировка, но във всеки случай трябва да сте усвоили правилната техника.  

Какво представлява масажът с фоумролер? 

Фоумролерът е валяк за упражнения. Масажът с него се нарича миофасциален самомасаж (self-myofascial release technique (SMR)). Той помага за отпускане на мускулите при треска и усещане за стягане по време на възстановяване след тренировка. Също така може да се използва за загряване на мускулите преди и след упражнения. Редовното използване на фоумролер може да разшири обхвата на движения и с правилната техника, да подобри тонуса на някои стабилизирщи мускули чрез използването на различни видове ролери - меки и твърди.  

За да разберете какви са ползите от масаж с фоумролер, първо е важно да знаете кои тъкани са засегнати от масажа.  

Много структури в тялото са покрити с фасция (съединителна тъкан), включително кръвоносните съдове, органите, нервите и мускулите са обгърнати от нея. Тя е много гъвкава и се движи свободно, за да може тялото да изпълнява движения. Въпреки това, ако тази съединителна тъкан се нарани, което се случва при прекомерно трениране или изпълнение на нови движения, тя може да се разкъса и да се удебели. Това образува места с нарушена фасциална функция, които могат да причинят болка, намалена способност и обсег на движение.   

Често в тези зони кръвообращението е слабо и следователно оздравителният процес може да отнеме повече време. Въпреки това, има начини да се подобри кръвообращението в тези области, за да се ускори оздравяването.  

Миофациалният масаж включва упражняване на напрежение върху точките с нарушена функция и се смята, че директното напрежение върху тях може да подобри кръвообращението на тези места. Ако се възползвате от спортен масаж, тази техника често се прилага при него, но за някои хора може да бъде по-удобно да го правят сами вкъщи. Това се нарича още миофасциален самомасаж. Масажът с фоумролер е един от примерите за него.   

 

Изберете правилният фоумролер за вас            

Понякога може да се използва топка за голф или хокей, като алтернатива на фоумролера. Те са много по-малки като размер от фоумролера и могат да се използват за третиране на по-конкретни части от тялото, които фоумролерът не може да масажира. Принципът зад топчето и ролера е еднакъв, но първото може да засегне по-малки мускули и специфични части от тялото, където усещате болка или стегнатост.  

 

Техника за масаж с фоумролер 

За повече комфорт, може да използвате постелка за упражнения. Бавно масажирайте мускулите, които сте определили с търкалящо движения и ако попаднете на чувствителна зона, фокусирайте се над нея, за да освободите напрежението там. Първоначално може да изпитате дискомфорт, но скоро ще стане по-поносимо. Ако въпреки това, усещането не се подобри или се влоши, спрете да масажирате това място и се консултирайте с физиотерапевт.  

Допълнителна полза може да имате, ако активирате чрез масаж, мускули, които не използвате и не тренирате често, защото с правилната техника, може да подобрите стабилността и силата на тялото чрез масаж.  

Упражнете напрежение върху определеното място 

Хубавото на фоумролера е, че имате пълен контрол върху това колко натиск прилагате. Ако дадено движение започне да ви причинява болка, тогава можете лесно да намалите натиска с ръцете си, и по същия начин, ако не се прилага достатъчно сила, можете лесно да поставите повече тежест върху фоумролера и по-малко върху крайникът, който докосва пода. 

Таймингът е важен 

Ще разпознаете моментът, в който натиснете точка на напрежение, защото това ще бъде особено чувствителна част от мускула. Вместо бързо да масажирате тази област, задръжте натиска директно върху нея за около 30 секунди. Ще започнете да усещате как болката отшумява. Продължете да разтривате по дължината на мускула, като се връщате обратно и отново достигате точката, в която има напрежение или болка, този път тя трябва да е по-малко чувствителна. Въпреки това трябва отново да поддържате натиск върху нея за около 30 секунди и след това да го отпуснете. 

Уверете се, че движите ролера в правилната посока 

Трябва да движите ролера в посока на мускулните влакна, вместо през тях или многократно да масажирате нагоре и надолу една и съща част от мускула. Движете тялото си, за да масажирате мускулите под различни ъгли.  

Позициониране на ставите 

Докато масажирате мускул, като например прасеца, вместо просто да държите глезенната си става неподвижна, добра идея е малко да раздвижите глезена и да изпънете пръстите на краката си нагоре, докато се масажирате. Това ще увеличи разтягането на мускула и може да помогне за подобряване на обхвата на движение на глезенната става. 

Тайминг 

Има доказателства, които предполагат, че масажът с фоумролер може да помогне за подобряване обхвата на движение и поради тази причина може да е добра идея да го включите в загрявката си преди тренировка. 

Също така има доказателства, че ако се извършва след тренировка, масажът с фоумролер може да помогне за намаляване на мускулната треска. Поради тази причина може да искате да го правите и след тренировка. 

Ако нямате време за масаж с фоумролер преди и след тренировка, предлагаме просто да го включите в загрявката си. Дори когато масажът се прави 48 часа след тренировка, той пак може да помогне за намаляване на мускулната треска. Ако е включен във вашата загрявка, ще получите незабавната полза и по-добър обхват на движение по време на вашата сесия. 

  

 Често срещани грешки при масаж с фоумролер: 
  • Използване на фоумролер върху ставите: Миофасциалният масаж помага на вашите мускули. Използването на ролера върху ставите ще бъде не само болезнено, но и доста неефективно, когато става въпрос за миофасциален масаж. 
  • Масажиране на натъртени зони: Въпреки че масажът е чудесен за здрави тъкани, ако наскоро сте наранили част от тялото си и в момента имате синини, тогава масажът с фоумролер може да не е най-доброто нещо, което да правите в наранената област. 
  • Прилагане на твърде силен натиск: Очаква се масажът да причини лек дискомфорт, но ако започне да причинява болка, тогава оказвате твърде силен натиск върху масажираната област. 
 

  

Предимства на масажа с фоумролер 

Краткосрочната гъвкавост се увеличава 

Рецензия от 2015 г.1 е установила, че в повечето проучвания миофасциалния самомасаж наистина води до подобрен обхват на движение в ставите. Проучването измерва силата на екстензора на коляното и обхвата на движение преди и след масаж с фоумролер. Масажът се е състоял от два сеанса по 60 секунди масаж на четириглавия бедрен мускул. Групата, която е използвала фоумролер, е успяла да увеличи своя обхват на движение в колянната става със средно 10 градуса, когато е измерена две минути след масажа и отново 10 минути по-късно. Дори10 минути след масажа, средният обхват на движение все още е с осем градуса по-голям, отколкото в началото. Учените са установили, че няма промяна в производството на сила. 

Подобни резултати са наблюдавани в друго проучване, изследващо мускула на прасеца, където една група използва фоумролер три пъти по 30 секунди върху прасците си, а друга група използва статично разтягане на прасеца. И двете групи подобрили своя обхват на движение, но групата използвала фоумролер увеличила силата на прасеца, докато групата със статично разтягане всъщност e намалила общата си производителност. Статичното разтягане може да доведе до намалена производителност, особено ако разтяганията се задържат повече от 60 секунди.4   

С други думи, масажът с фоумролер може да подобри обхвата на движение. 

 

Дългосрочната гъвкавост се подобрява  

Изследването, разглеждащо дългосрочните подобрения на обхвата на движение, не е толкова убедително. Участниците в проучването са били инструктирани да използват фоумролер три пъти седмично върху подколенните сухожилия в продължение на осем седмици. Няма значителни промени в обхвата на движение на подколенното сухожилие в края на проучването, но всички участници са имали „стегнати подколенни сухожилия“ в началото на изследването. 5 

Друго малко проучване свързано с подколенните сухожилия обаче показва, че фоумролерите са помогнали за подобряване на обхвата на движение в подколенните сухожилия. Тези участници са приемали добавки с омега 3-6-9 витамин В6. 

Необходими са повече изследвания свързани с ефектите от използването на фоумролери за дългосрочното подобряване на гъвкавостта.  

 

Намаляване на мускулната треска 

По-голямата част от проучванията между 2015 г. и 2020 г. показват, че миофасциалния самомасаж може да намали мускулната треска след тренировка, въпреки че отново механизмите за обяснение на това явление не са ясни. Участниците в едно проучване са завършили 10 серии от 10 повторения клекове с щанга зад врат с 60% от техния максимален капацитет. Една група извършва масаж с фоумролер за 20 минути, а другата група не направи нищо след упражненията. Групата, която е използвала фоумролер, съобщава за по-малко чувствителност на мускулите през следващите дни и също така се е представила по-добре в различни дейности и показатели, включително спринтове, мощност и динамична силова издръжливост, отколкото групата, която не е използвала фоумролер. 

Подобно проучване изпълнява 10×10 мъртва тяга с прави крака с щанга, а след това 48 часа по-късно участниците използват само фоумролер върху едно от подколенните сухожилия. Кракът, който е бил масажиран, е имал по-малко мускулни болки и също така намалена мускулна треска, когато на мускулът е бил приложен натиск след това. 

Масажът с фоумролер може да помогне за намаляване на мускулната треска и  болезненост, предизвикана от упражнения. 

 

Артериална  и съдово-ендотелна функция 

Има някои доказателства, които предполагат, че масажът с фоумролер може да помогне за намаляване на артериалната ригидност и също така да подобри съдовата ендотелна функция. 9 Натискът на фоумролера може да помогне за намаляване на мускулното напрежение, а артериите в мускула съответно намаляват своята ригидност. Едновременно с това налягането може да произведе азотен оксид, който е вазодилататор и ще помогне за увеличаване на кръвния поток. 

На други места е доказано, че масажната терапия помага за подобряване на кръвното налягане, както при здрави индивиди, така и при хора с високо кръвно налягане и се смята, че това се дължи на освобождаването на азотен оксид.10

Заключение 

Независимо дали вече използвате фоумролер или сте го обмисляли, но се колебаете, тази статия трябва да ви помогне да изясните всички въпроси относно това защо фоумролерът може да бъде от съществено значение за вашето физическо здраве. С каквито и упражнения или спорт да се захванете, добавете го към ежедневието си. Наблюдавайте за по-дълъг период от време какви ползи имате от него. 

Само 1-2 минути масаж с ролера е достатъчен, за да ви помогне да подобрите обхвата на движение на определената мускулна група. 

Има сериозни доказателства, които показват, че това може да помогне за подобряване обхвата на движение в краткосрочен план, както и за намаляване на мускулната треска след упражнения. Има някои доказателства, които показват, че може да помогне за подобряване обхвата на движение и в дългосрочен план в уносон с подобряване на притока на кръв към мускулите. 

 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

1) Beardsley, C., Skarabot, J., 2015. Effects of self-myofascial release: A systematic review. J Bodyw Mov Ther

2) MacDonald, G.Z., Penney, M.D., Mullaley, M.E., Cuconato, A.L., Drake, C.D., Behm, D.G., Button, D.C., 2013. An acute bout of self-myofascial release increases range of motion without a subsequent decrease in muscle activation or force. J. Strength Cond. Res. 27, 812e821.

3) Halperin, I., Aboodarda, S.J., Button, D.C., Andersen, L.L., Behm, D.G., 2014. Roller massager improves range of motion of plantar flexor muscles without subsequent decreases in force parameters. Int. J. Sports Phys. Ther

4) Jay, K., Sundstrup, E., Sondergaard, S.D., Behm, D., Brandt, M., Saervoll, C.A., Jakobsen, M.D., Andersen, L.L., 2014. Specific and crossover effects of massage for muscle soreness: randomized controlled trial. Int. J. Sports Phys. Ther

5) Miller, J.K., Rockey, A.M., 2006. Foam rollers show no increase in the flexibility of the hamstring muscle group. J. Undergrad. Res.

6) Ebrahim, A.W., Elghany, A.W., 2013. The effect of foam roller exercise and nanoparticle in speeding healing of sport injuries. J. Am. Sci

7) Pearcey, G.E., Brandbury-Squires, D.J., Kawamoto, J.E., Drinkwater, E.J., Behm, D.G., Button, D.C., 2014. Foam rolling for delayed-onset muscle soreness and recovery of dynamic performance measures. J. Athl. Train.

8) Jay, K., Sundstrup, E., Sondergaard, S.D., Behm, D., Brandt, M., Saervoll, C.A., Jakobsen, M.D., Andersen, L.L., 2014. Specific and crossover effects of massage for muscle soreness: randomized controlled trial. Int. J. Sports Phys. Ther. 9, 82e91.

9) Okamoto, T., Masuhara, M., Ikuta, K., 2014. Acute effects of selfmyofascial release using a foam roller on arterial function. J. Strength Cond. Res.Quere´, N., Noe¨l, E., Lieutaud, A., d’Alessio, P., 2009. Fasciatherapy combined with pulsology touch induces changes in blood turbulence potentially beneficial for vascular endothelium. J. Bodyw. Mov. Ther.

10) Hedley, G., 2010. Notes on visceral adhesions as fascial pathology. J. Bodyw. Mov. Ther.

11) Chaitow, L., 2009. Research in water and fascia. Micro-tornadoes, hydrogenated diamonds & nanocrystals. Massage Today

12) Findley, T., Chaudhry, H., Stecco, A., Roman, M., 2012. Fascia researchea narrative review. J. Bodyw. Mov. Ther.

13) Tozzi, P., 2012. Selected fascial aspects of osteopathic practice. J. Bodyw. Mov. Ther.

14) Wiewelhove, T., et al, 2019. A Meta-Analysis of the Effects of Foam Rolling on Performance and Recovery.

15) Behm G, D., 2020. Foam Rolling Prescription: A Clinical Commentary

Chris Appleton
автор & редактор
Вижте профила на Chris Appleton
„Крис е редактор и квалифициран личен треньор на ниво 3, с бакалавърска степен по„ Спортен коучинг и развитие “и квалификация за ниво 3 в Спортното хранене. Има опит в предоставянето на фитнес класове и програми за начинаещи и напреднали нива на клиенти и професионални спортисти. Крис е също така квалифициран футболен треньор, предоставящ тренировки за вратари и фитнес на полупрофесионално ниво, с хранителни съвети, които да спомогнат за поддържането на оптимални резултати. Опитът му в спортната и фитнес индустрията обхваща 15 години и непрекъснато търси да се усъвършенства. В свободното си време Крис обича да го посвещава на семейството си, докато тренира във фитнес залата.
myprotein