Отидете в начална страница
Nutrition

Основни начини за бързо намаляване на мазнините

Основни начини за бързо намаляване на мазнините
Claire Muszalski
Регистриран диетолог11 месеца Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

Загубата на телесни мазнини е една от най-честите причини, поради които хората посещават фитнес залата. Въпреки че не винаги е лесно, отслабването и намаляването на телесните мазнини не трябва да бъде непременно сложно.  

Когато се опитваме да отслабнем, ние се стремим към намаляване на телесните мазнини, като същевременно искаме да поддържаме натрупаната мускулна маса. Като цяло, загубата на тегло се свежда до проста математика. Трябва да изгаряме повече калории (чрез упражнения или движение), отколкото приемаме. В тази статия ще откриете някои от ключовите начини да изчистите бързо телесните мазнини. Ще се фокусираме над това какво трябва да бъде правилното хранене за загуба на мазнини и какви тренировки за намаляване на телесните мазнини трябва да правим. 

В тази статия: 

  • Хранене за намаляване на мазнини 
  • Упражнения за намаляване на мазнини 
  • Анаеробни упражнения за загуба на мазнини 
  • Аеробни упражнения за загуба на мазнини 
  • LISS тренировки за чистене на мазнини 
  • HIIT тренировки за чистене на мазнини 
  • Най-добрите начини да намалим мазнините в коремната област 
  • Най-големите грешки при чистенето на мазнини 
  • Какъв процент мазнини е препоръчително да има в тялото? 
  • Кои са най-добрите начини за измерване на телесните мазнини? 

Хранене  

Когато говорим за загуба на телесни мазнини, храненето е най-важният елемент. Много е лесно да провалите усилията, които сте положили  да изчистите мазнините, ако преяждате и така става много по-трудно да компенсирате, като тренирате усилено във фитнеса. Най-важната част от процеса по загубата на мазнини е създаването на отрицателен енергиен баланс, при който енергоразходът ви е по-голям от енергийния прием. По-трудно е да поддържате състояние на калориен дефицит, ако приемате много енергия под формата на храна или напитки. 

Въпреки че има много школи за отслабване, всички те имат едно общо нещо и това е, че се стремят да намалят калориите. 

Това може да се реализира по много различни начини. Може да искате да премахнете излишните въглехидрати и да следвате кето диета с високо съдържание на мазнини. Друга възможност е да намалите приема на мазни храни и да следвате обикновена нискокалорична диета или да пробвате метода на периодично гладуване. Ключът към загубата на мазнини е да намерите хранителен режим, който можете да следвате, и да се придържате към него в дългосрочен план.  

Въпреки това, като оставим настрана модерните диети и броенето на макроси, от съществено значение е да избирате здравословни храни, които да давате на тялото си. 

Винаги трябва да се консултирате с вашия личен лекар или професионален диетолог за изготвяне на персонализиран хранителен режим. Въпреки това, следването на основни насоки като тези описани в статията може да ви помогне да се придържате към една полезна и здравословна диета, която ще доведе до загуба на мазнини. 

Трябва също така да внимавате за трите макронутриента (въглехидрати, протеини и мазнини) и да не забравяте, че съдържанието на калории за всеки от тях е различно. Въглехидратите и протеините съдържат 4 калории на грам, докато мазнините съдържат 9 калории на грам. Следователно намаляването на количеството мазнини може да улесни съкращаването на общия брой калории, които приемате. Например понижаването на дневния прием на мазнини с 10 г би удвоило количеството загубени калории. Не бихте могли да постигнете същия резултат с намаляването на въглехидратите или протеините с 10 г.  

  1. Яжте повече протеиниПри избора на протеин е добре да предпочетете източници на чист протеин пред по-мазни меса. Можете да включите ваш любим вид риба в няколко хранения седмично и не забравяйте да консумирате протеини на растителна основа, когато е възможно. Друг ключов ефект, който протеинът има е, че ни кара да се чувстваме сити за по-дълъг период от време. Консумирането на повече протеин ще ви помогне да се чувствате сити за по-дълго и вероятно ще намали необходимото количество леки закуски, които си правите между храненията. Това ще помогне да намалите общия си дневен прием на калории. Когато готвите, използвайте полезни за сърцето масла като зехтин и ограничете наситените животински мазнини, като масло или свинска мас. Изберете здравословни мазнини от мазна риба, авокадо, ядки и семена вместо пържени храни и източници на мазнини от животински произход. Ако е възможно премахнете добавената захар, която се съдържа в подсладените напитки и десерти, като избягвате да ги консумирате.

    По време на период на отслабване, когато искаме да изгорим конкретно мазнините, от съществено значение е да приемаме нужните на тялото количества протеин, за да предпазим мускулната си маса от намаляване (1). Изследванията показват, че приемът на по-високи нива на протеин по време на период на отслабване подпомагат намаляването на тегло и същевременно загубата на мазнини (1). 

    Въз основа на вашето ниво на физическа активност може да се наложи да приемате допълнително протеин под формата на хранителна добавка (като например Impact Whey Protein), за да запазите мускулната си маса, докато изгаряте мазнини.  

  2. Приемайте достатъчно фибриДруго полезно хранително вещество при отслабване са фибрите. Приемът на достатъчно разтворими фибри от плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни ще ви помогне да се почувствате по-сити и ще подобри храносмилането ви. Ако смятате, че не получавате достатъчно разтворими фибри чрез храната, тогава можете да помислите за прием на хранителна добавка. Изследванията показват взаимовръзки между приемът на разтворими фибри и успешната загуба на мазнини (1).Вероятно ви се струва, че в момента ви даваме много материал за размисъл, но на практика спазването на здравословна и балансирана диета не трябва да бъде сложно. Когато се опитвате да отслабнете, трябва да се уверите, че се чувствате удовлетворени, защото да сте гладни през цялото време не е от съществено значение за изгарянето на мазнини. Избирането на засищащи храни и приемът на добавки, когато имате нужда от тях, може да бъде лесен и устойчив във времето начин, който ще ви помогне да постигнете целите си за загуба на мазнини. 
  3. Увеличете количеството храна, което приемате Увеличаването на количеството храна, което приемате също може да помогне за намаляване на дневния прием на калории. Съставките, които използвате в гозбите си, като например много зеленчуци богати на фибри, постни протеини и пълнозърнести въглехидрати, ще ви помогнат да се чувствате сити и удовлетворени след всяко хранене. Това, разбира се, ще се случва в рамките на определените за вас макроси съобразени с целта ви за загуба на мазнини.

 

Тренировки 

Спомняйки си правилото на основното уравнение за загуба на мазнини, вие трябва да изгаряте калории. Точно тук се намесват упражненията. Всички ние изгаряме различен брой калории, дори когато не тренираме (известно като базална метаболитна скорост в състояние на покой) в зависимост от размера и състава на тялото. 

Въпреки че е трудно да се определи точният брой калории, които всеки от нас изгаря, дори в лабораторни условия, някои уравнения могат да ви помогнат да прецените колко калории изгаряте в покой. 

Ако се интересувате, вижте уравнението на Харис-Бенедикт.   

 

  1. Правете анаеробни упражненияХората,  които имат повече чиста маса (мускули) изгарят повече калории в покой, отколкото онези, които имат повече мазнини. Мислете за мускулите като за активна тъкан, която изгаря калории, докато мазнините служат за съхранение на енергия и не изгарят толкова много от нея. 

    Това е една от причините много хора да спортуват. Те го правят, за да оптимизират съотношението между мускулна маса и мастна тъкан, което ще изгаря повече калории в дългосрочен план. Можем да увеличим и развием чистата мускулна маса чрез вдигане на тежести или анаеробни упражнения. Чистата мускулна маса допринася за работата на метаболизма  и колкото повече чиста мускулна маса имате, толкова по-висок е разходът ви на енергия в състояние на покой. На кратко казано, колкото повече мускулна маса имате, толкова повече калории ще изгорите без да се движите. Струва си обаче да се отбележи, че ще е необходимо значително увеличаване на чистата мускулна маса, за да има значимо въздействие върху разхода на енергия. 

    Една техника за вдигане на тежести се нарича „drop sets“. Това представлява вдигане на най-големите тежести, които можете да използвате без да се нараните за определен брой серии и повторения и след това да правите същото упражнение с по-леки тежести, докато мускулите ви се уморят. Това тренира мускулите ви да работят по-усилено и да получавате оптимални резултати. Друга стратегия е да правите „супер серии“, като тренирате две противоположни мускулни групи веднага една след друга, без да правите почивка за възстановяване. 

    Говорете с личен треньор, ако се интересувате от включването на някоя от тези техники във вашите тренировки. 

  2. Усложнете кардиото (аеробни упражнения)Другата основна част от упражненията за загуба на мазнини е аеробната активност. Аеробика не трябва да означава стереотипните уроци по степ аеробика от 90-те години с калци за крака и ленти за глава (освен ако не ви харесват). Тя може да представлява всякаква форма на активираща сърдечния ритъм дейност, от бързо ходене до високоинтензивни интервални тренировки (HIIT). 

    Всъщност и двата вида кардио или аеробни упражнения имат много предимства и ще бъде полезно за вас, ако ги включите в седмичните си тренировки.   

  3. LISS – кардио тренировка с ниска интензивностLISS е основна кардио тренировка в стил тичане в парка, тоест това е тренировка, при която работите с ниско или умерено темпо за по-продължителен период от време.

    Това може да бъде тичане, колоездене, плуване или използване на елиптичен уред във фитнеса. Кардиото в стационарно положение с ниска интензивност е подходящо за почти всички нива на физическа активност. То предразполага сърдечния ви ритъм в подходящ за изгаряне на мазнини режим за по-дълъг период от време.

    Прочетете малко повече за LISS в тази статия.

  4. HIIT– високоинтензивни интервални тренировкиВисокоинтензивните интервални тренировки представляват нов подход към кардиото, който включва по-кратки, по-интензивни експлозивни движения при правенето на упражнения. Например няколко спринта на къси разстояния вместо по-бавно тичане за по-дълго разстояние. 

    Този вид активност е предизвикателство за нашето тяло и често кара сърдечната честота да се повишава бързо, но за много по-кратък период в сравнение с LISS тренировките. HIIT може да ви помогне да научите тялото си да се възстановява по-бързо и дори да доведе до повишена производителност по време на LISS тренировки. 

 

Най-добрите начини да намалим мазнините в коремната област 

Важно е да отбележим, че не можете да постигнете намаляване на мазнините в конкретни части от тялото си. Можете само да предприемете стъпки за намаляване на общите мазнини на тялото, което ще намали мазнините навсякъде в него. Освен това, не забравяйте, че е нормално да имаме малко мазнини по корема. Това е често срещано и няма от какво да се притеснявате, ако сте здрави. 

  1. Намалете приема на захарДоказателствата сочат, че при хора с наднормено тегло, прекомерният прием на захар може да увеличи складирането на мазнини конкретно в коремната област (2). Следователно намаляването на подсладените със захар напитки (сокове, напитки с кафе, сода, газирани напитки и други) може да помогне за намаляване натрупването на коремни мазнини. Ограничаването на приема на сладки напитки и закуски също ще доведе до спад броя калории, които приемате. Това ще ви помогне да намалите мазнините по цялото тяло, включително коремната област. Когато избирате вашите следтренировъчни шейкове и протеинови барове, уверете се, че те не са пълни със захар. 
  2. Придържайте се към някои основни принципиКато цяло, най-добрите начини да изчистите телесните мазнини са да се придържате към някои основни принципи. Това включва здравословна диета и последователни  постоянни тренировки. 

    Ако не постигате резултати, опитайте да промените упражнения и да включите някои нови техники, за да предизвикате мускулите си. 

 

Най-големите грешки, при чистенето на телесни мазнини 

  • Не ограничавайте твърде много храната и приема на калории. Приемът на твърде малко количество калории, когато тренирате усилено, всъщност може да доведе до разграждане както на мускулите, така и на мазнините. 
  • Не проваляйте тренировките си, като преяждате с вредни храни (по-специално захар). 
  • Не забравяйте, че загубата на мазнини и задържането на постигнатите резултати може да отнеме известно време. Модерните диети, които обещават бърза загуба на мазнини, обикновено не са устойчиви в дългосрочен план и могат да бъдат вредни за вашето здраве 

Какъв процент мазнини е препоръчително да има в тялото? 

Процентът телесни мазнини е един от начините за измерване на количеството мастна маса спрямо чиста мускулна маса и проследяване на напредъка ви във времето. Следните препоръки за проценти са определени от Американския съвет по тренировките (American Council on Exercise): 

Описание  Жени  Мъже 
Само есенциални мазнини  10 – 13 %    2 – 5 %   
Атлет  14 – 20 %    6 – 13 %   
Добра физическа форма  21 – 24 %    14 - 17 %   
Приемливо    25 – 31 %    18 – 24 %   
Затлъстяване  > 32 %    > 25 %   

 

Кои са най-добрите начини за измерване на телесните мазнини? 

Има няколко начина за измерване на телесните мазнини. Най-точните може да изискват специално и обемно оборудване, като например подводно претегляне и измервания на изместването на въздуха. Те често се използват с изследователски цели и могат да бъдат изключително точни. 

За да измерите телесните мазнини в домашни условия имате няколко възможности. Можете да инвестирате в уред, който помага за анализ на биоелектричния импеданс. Той измерва колко бързо електрически ток (който няма да усетите) преминава през тялото ви. 

Чистата мускулна маса съдържа много повече вода, което я прави добър и бърз проводник на електричество. Мастната маса има по-ниска проводимост и следователно тока се движи по-бавно. Можете да закупите ръчни инструменти, които измерват биоелектрически импенданс или кантар, който има функция на подобно измерване. 

Два други варианта за измерване на телесния състав в домашни условия са вземането на мерките на тялото. Можете да използвате калипер за измерване на телесни мазнини, който трябва да приложите върху три различни части на тялото, да захванете кожата и да въведете измерените стойности в уравнение за изчисляване на процента телесни мазнини. Другият вариант за употреба у дома е обикновен метър. Можете да следите размера на талията, ханша, бицепсите и бедрата си през определен период от време. 

Въпреки че те са по-малко точни, можете лесно да използвате тези методи сами. 

 

Заключение 

Има много техники, които можете успешно да приложите, когато става въпрос за загуба на мазнини, но най-добре е да се придържате към основите. Здравословната диета с достатъчно протеини, разтворими фибри и малко захар може да помогне за  загубата на мазнини, заедно с редовни силови тренировки (за увеличаване и поддържане на мускулна маса) и разнообразно кардио (в идеалния случай комбинация от LISS и HIIT). Следването на тези съвети не само ще ви помогне да загубите мазнини, но и ще ви помогне да поддържате ума и тялото си здрави. 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein