Отидете в начална страница
OUR AMBASSADORS

3 причини поради, които калорийният ви дефицит може да не работи

3 причини поради, които калорийният ви дефицит може да не работи
Joni McMullen
Писател и експерт10 месеца Ago
Вижте профила на Joni McMullen

Siobhan O’Hagan  

Запознайте се с Шавон Охаган, която е талантиливата лична треньорка в екипа на Myprotein. Тя има открит и честен подход към здравето и фитнеса и е помогнала на много хора. 

Тя е трнирала хилади жени и им е помогнала успешно да поддържат състояние на калориен дефицит. Ето какво мисли тя по въпроса защо калорийният дефицит може да не е сполучлив.  

Ето защо калорийният дефицит може да не работи 

Шавон обяснява, че има много причини поради, които калорийният дефицит може да не работи за вас. 

Първо, може да имате по-важни неща, за които да мислите, което прави придържането към определено количество калории трудно. 

Ето и три по-комплексни причини, с които тя се е сблъсквала много пъти... 

  

  1. Нямате достатъчно голямо желаниеПреди да сте влезли в обяснителен режим, нека Шавон разясни.   “Съжалявам, че това звучи като остаряло клише, което може да чуете от личен треньор, но това което всъщност имам предвид е, че ако предпочитате да хапвате вкусна храна и да сте покрай приятели или семейството си или просто не искате да гладувате вместо да отслабнете, тогава е напълно нормално да не искате да сваляте мазнини.” Понякога следването на стриктна цел може да означава, че се ограничавате в различни сфери от живота. Ако това не е нещо, което бихте искали да направите, тогава не се насилвайте.

    Решението на Шавон 

    Ако искате да отслабнете, но ви е трудно да останете мотивирани, напишете целите, които искате да постигнете ден за ден. Това ще ви помогне да се подсетите за крайната си цел, когато трябва да вземете трудно решение относно това кое е най-важно за вас.  

     
  2. Калорийната ви цел е твърде нискаКазано просто, не можете да влезете в калорийната си рамка, защото тя е твърде ниска. Шавон обяснява: “Да, трябва да сте в състояние на калориен дефицит, но ако си поставят нереалистично ниска цел, тогава не само ще подложите здравето си на риск, но и тялото ви ще иска храна и така ще ви стане по-трудно да устоите на това желание.” 

    Решението на Шавон 

    Увеличете броя калории до ниво, което можете да поддържате всеки ден. Вероятно ще забележите, че ще станете по-дисциплинирани, защото не изпитвате глад и желание за храна постоянно.  

     
  3. Нямате нужда да отслабвате повечеШавон знае, че това е нещо, което хората често забравят поради огромните очаквания, които сами си поставяме. “Колкото по-слаби сте, от толкова по-малко калории имате нужда, за да сте в състояние на калориен дефицит. Щом веднъж достигнете здравословно за вас тегло, започвате да се борите против тялото си, ако искате да отслабнете още, защото то ще иска да поддържа някакво количество телесни мазнини.” 

    Решението на Шавон 

    Практикувайте приемане на тялото си такова каквото е и се запитайте дали е нужно и дали си заслужава да жертвате физическото и психическото си здраве, както и социалния си живот.  

     

Заключение 

“Не е нужно да сте в състояние на калориен дефицит постоянно и да искате да отслабвате, но ако това е важна цел за вас, тогава можете да я постигнете по приятен и здравословен начин, без да изтормозвате тялото си.”  

Joni McMullen
Писател и експерт
Вижте профила на Joni McMullen
myprotein