Отидете в начална страница
supplements

Морски колаген на прах: ползи, дозировка и странични ефекти 

Морски колаген на прах: ползи, дозировка и странични ефекти 
Claire Muszalski
Регистриран диетолог7 месеца Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

Вероятно вече сте виждали продукти с колаген в интернет и се чудите какво точно представляват те и дали трябва да ги пробвате. Въпреки че колагенът се намира в тялото, например в косата, кожата, ноктите и ставите, те всички губят от запасите си и еластичността с времето.  

Морският колаген е много полезна хранителна добавка, която да приемате, за да увеличите наличностите на колаген в тялото. Това ще забави процеса на стареене и ще усили производството му в клетките. Колагенът е най-силния продукт за здрава кожа, който работи отвътре. 

В тази статия: 
  • Какво представлява морският колаген? 
  • Какви са ползите от морския колаген? 
  • Дозировка 
  • Храни, съдържащи морски колаген 
  • Странични ефекти 

  

Какво представлява морският колаген? 

Колагенът е вид протеин, който играе важна роля в тялото. Морският колаген на прах се произвежда от риба и нейни производни, включително перките, костите и кожата. Процесът на обработка може да варира, но понякога колагенът се хидролизира (частично разграждане) преди да се направи на прах. 

Той също така е по-щадящ за околната среда и се продава на по-ниска цена в сравнения с колагенът добит от бозайници (1).  

Какви са ползите от морския колаген на прах? 

Въпреки че колагенът е протеин, той действа по различен начин от суроватъчния протеин или други видове, които основно подсилват растежа на мускулната тъкан. 

Приемът на морски колаген на прах увеличава естественото производство на колаген в тялото, като стимулира клетките да произвеждат от него. Затова, когато го приемате, теорията посочва, че тялото започва да произвежда допълнително колаген (защото възприема разпада на колагена, който сте приели, като разпад на цобствения, произведен от самото тяло) (2).   

Може да намали признаците на стареене 

Тялото започва да губи колаген още през 20-те ни години (3). Морският колаген има потенциала да стимулира клетките на кожата да се самопоправят (3).  

Колагенът доказано подобрява еластичността, структурата и хидратацията на кожата (3). Кожата е най-големият орган в тялото и дори да вложите много средства в козметика с колаген, приемът му под формата на хранителна добавка може да подобри състоянието на кожата по-ефективно отвътре навън. 

Може да облекчи дискомфорта в ставите 

Въпреки че често срещаме колагена в приложение с цел разкрасяване и подобряване състоянието на кожата, една от най-обещаващите ползи от колагена е свързана със здравето на ставите. Проучвания показват, че колагенът може да подобри състоянието на хрущялите и дори да намали болката при хора с остеоатрит (1).  

Може да запази мускулната маса 

Колагеновият протеин, както всички други видове протеин, е съставен от аминокиселини. Когато тялото разгради протеина на по-малки аминокиселинни компоненти, те могат да се използват за възстановяване и растеж на мускулната тъкан след тренировка, включително и на скелетните мускули. Тъканта на сърдечния мускул също доказано се повлиява положително от синтеза на колаген (3).  

 

Дозировка 

10 грама от морския колаген на Myprotein е всичко, от което имате нужда всеки ден. Той се разтваря във всякакъв вид течности и напитки, а времето на консумация не е от значение. Можете лесно да го добавите в кафето си сутрин или в смуути след тренировка. Можете да го прибавите и просто към чаша вода. 

Храни с морски колаген   

Въпреки че морският колаген естествено се съдържа в състава на кожата, костите и перките на рибите, най-вероятно е по-приятно да го приемате под формата на хранителна добавка. Има и други храни, като например консервирана сьомга и рибно филе с кожа, които можете да консумирате. В дните, когато не ви се хапва риба, можете да приемате морски колаген на прах под формата на хранителна добавка. 

Странични ефекти 

Въпреки че няма известни странични ефекти от приема на морски колаген, вероятно е да добре да го избягвате, ако имате алергия към морски дарове, риби или яйца. Има и други видове колаген (животински и веган опции), които не съдържат потенциални алергени.

  

Заключение  

Ако искате да подобрите общото състояние на кожата, ноктите или косата си или да предотвратите болка в ставите или просто искате да приемате повече протеин, тогава добавките с колаген са прекрасен избор за вас.

За онези, които искат да избегнат прием на колген добит от бозайни животни, но все пак искате богат източник на колаген, тогава морският е чудесна алтернатива за вас. Той често се използва в различни проучвания за изследване на здравните му ползи (1).

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein