Отидете в начална страница
training

Физиотерапевт обяснява защо са важни почивните дни като част от тренировъчния режим 

Физиотерапевт обяснява защо са важни почивните дни като част от тренировъчния режим 
Monica Green
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Monica Green

Почивните дни са едни от най-важните дни във вашия тренировъчен режим, тъй като дава на мускулите ви необходимото време за почивка и възстановяване, за да станат по-силни и по-големи. 

MP Clothing работиха усилено, за да създадат идеално прилягащи дрехи за дните за почивка и постигнаха уникални резултати с най-новата ни колекция - Rest Day. Включваща гама от суитчъри, спортни долнища, тениски, къси панталони и по-удобни класически модели, всички изработени от материя, която дава приоритет на комфорта пред всичко останало, колекцията Rest Day е идеална за излежаване или лека разходка за активно възстановяване. 

Нямате нужда от извинение, за да си вземете почивен ден, но някои хора може да са скептични относно важността на почивните дни, така че ние наехме физиотерапевтът Сим Фарингтън, за да обясни какво точно е почивният ден и защо е от решаващо значение за възстановяване и растеж на мускулите. Ето какво имаше да каже тя. 

Какво е почивен ден? 

Почивният ден е почивен ден от тренировки, но това не означава непременно, че трябва да седите и да не правите нищо. Това може да означава, че можете да вземете вана с английска сол, да се отпуснете и да гледате телевизия, но денят за почивка може също да включва активно възстановяване, така че можете да направите леки упражнения със слабо въздействие. 

Вашето тяло и ум се нуждаят от дни за почивка, за да ви помогнат да растете и да се лекувате. Те помагат да се предотврати нараняване и да не се преуморите, както психически, така и физически. 

Помислете какво означава почивен ден за вас и как да гo добавите в графика си. Бъдете последователни с почивните си дни и грижите за себе си - вашето тяло ще ви благодари! 

Защо трябва да правите почивни дни? 

  1. За да позволите на тялото си да се излекува и на мускулите ви да се възстановят

    Всеки път, когато тренирате, създавате малки разкъсвания в мускулната тъкан. Когато си почивате, мускулите ви заздравяват и стават по-силни. Мускулите се развиват, докато се възстановявате, почивате и презареждате.

  2. Намаля риска от нараняване

    Ако тренирате постоянно, ще се уморите, което увеличава риска от нараняване. 

  3. Избягвайте психическата преумора

    Ако се преуморите психически, вашите тренировки ще бъдат по-малко продуктивни и това може да повлияе на психичното ви здраве. Избягването на умственото пренатоварване означава, че можете да се съсредоточите върху извличането на максимума от тренировките, като се фокусирате върху техниката и планирате тренировките си, за да сте сигурни, че постигате поставените цели.

 

Колко често трябва да имате почивен ден?  

Всеки е различен и някои хора се нуждаят от повече почивка от други. Зависи и от вида и интензивността на тренировката, която правите. Общата препоръка е да правите два почивни дни седмично за оптимално представяне. Но винаги трябва да слушате тялото си и да си почивате повече, ако се чувствате уморени.  

  

Как да се възползвате максимално от почивния си ден 

Може да е трудно да си позволите да отделите време за ден за почивка, особено ако водите забързан начин на живот, правите интензивни тренировки и усещате зареждащата сила на ендорфините. Но можете да имате активни дни за почивка, ако не сте в настроение за релакс. 

Почивният ден може да изглежда различно за всеки от нас, няма универсален подход за всички. 

 

Активна почивка или пълна почивка 

Активна почивка: 

Ако се чувствате добре, може да искате да правите някои леки упражнения като ходене, плуване, възстановителна йога или леко каране на колело. Можете да опитате валцоване с пяна, което увеличава притока на кръв и лимфа към мускулната тъкан, за да подпомогне възстановяването.  

По този начин вие не натрупвате толкова много млечна киселина в тъканите си, свеждайки до минимум болката и сковаността след тренировка. 

Активното възстановяване може да помогне да се отървете от лактата, който се натрупва в кръвта и иначе би се натрупал в тялото.  

Пълна почивка: 

Да имате един пълен почивен ден в седмицата е добра идея и може да бъде добър шанс да прекарате време с приятели или да работите по хобито си.  

Други идеи за дейности през почивните дни са медитация, излизане навън през деня или вечер в компания или вечер за грижа за себе си. Нашият любим избор е спа ден или масаж. 

В крайна сметка вие искате да изградите дългосрочни здравословни навици, които подкрепят вашите цели; наличието на известна гъвкавост в рамките на вашия график и известно време за почивка ще ви помогне да избегнете преумора. Използвайте другите за вдъхновение, но се опитайте да не сравнявате пътя си с този на нечий друг. Доверете се на процеса и слушайте тялото си; ще се върнете по-силни и е по-вероятно да имате супер тренировки. 

 

Заключение 

Почивният ден е също толкова важен, колкото и денят за интензивни тренировки във вашия тренировъчен режим. Давайки на тялото си необходимото време, за да се презареди, е начинът, по който се изграждате по-силни за следващата си сесия в залата. 

Възползвайте се от съветите на Сим и се подгответе за дейностите през деня на почивката с чисто новата ни колекция. Меки материи и удобни дизайни, създадени за разпускане. 

 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Monica Green
Писател и експерт
Вижте профила на Monica Green
myprotein