Отидете в начална страница
recipes

Леща дал с домашно приготвен хляб наан | Лесна веган рецепта

Леща дал с домашно приготвен хляб наан | Лесна веган рецепта
Lauren Dawes
Сценарист и редактор2 години Ago
Вижте профила на Lauren Dawes

Тази веган рецепта със сигурност ще ви стане любимата храна, която да вземете в офиса.   

Независимо дали сте веган, вегетарианец или просто търсите начин да разнообразите обикновеното пилешко с ориз, тази вкусна рецепта със сигурност ще разнообрази диетата ви. 

Червената леща е пълна с много протеини и фибри, както и основни хранителни вещества като витамини от групата B,  желязо, калий и цинк. Това я прави идеална, за да ви набави цял куп полезни вещества.  

Ако имате време, можете да се поглезите с домашно приготвен хляб наан, които да направите сами. Той е много лесен за приготвяне, веган и със сигурност колегите ви ще се впечатлят, ако го хапвате на работа. 

4 Порции 

https://youtu.be/JQQMUk2TE5Y

Съставки 

За леща дал: 

  • 2 с.л. 100% кокосово олио 
  • 1 лук (нарязан) 
  • 2,5 см джинджифил (настърган) 
  • 3 скилидки чесън 
  • 1,5 с.л. куркума 
  • 1,5 с.л. кимион 
  • 1,5 с.л. средно лютиво къри на прах 
  • 300 г червена леща (измита) 
  • 1 консерва нарязани домати 
  • 1,2 л зеленчуков бульон 
  • Кориандър за поръсване 

За домашноприготвения хляб наан: 

  • 200 г брашно 
  • ¼  ч.л. сол 
  • 2 с.л. бакпулвер 
  • 250 г кисело мляко без лактоза 

 

 

Метод на приготвяне 

1)Сложете кокосовото олио в голям незалепващ тиган на средно загрят котлон. След като олиото се разтопи, добавете лука, джинджифила и чесъна и пържете около 3-4 минути, докато бъркате от време на време. 

2)Докато изчаквате, пригответе бульона в отделна купа или чаша. Разтворете 1 кубче бульон в 1200 мл вряла вода.  Оставете го настрани. 

3)След това добавете в тигана куркумата, кимиона и кърито на прах и гответе за още няколко минути и бъркайте.   

4)Добавете лещата и бъркайте, за да се смеси в другите съставки в тигана. След това добавете доматите и отново бъркайте добре.  

5)Сега внимателно добавете бульона, бъркайте бавно, за да може всичко да се смеси хомогенно. Намалите огъня на котлона и сложете капак на тигана. Оставете да къкри за 30 минути. 

6)Докато чакате започнете да приготвяте хляба наан. Добавете брашното, солта, бакпулвера и киселото мляко към купата и разбъркайте добре съставките до получаването на гъсто тесто. 

7)Поръсете мястото, където ще местие с малко брашно и след това омесете добре с ръце и след това оформете топка. Използвайте остър нож, за да нарежете тестото на 8 еднакви парчета, ако предпочитате малки наан хлебчета, но може да направите 4 големи топчета, ако предпочитате големи хлебчета. 

8)Оформете с ръце всяко парче тесто във формата на диск и след това ги поставете едно по едно в тиган на среден огън. Гответе ги няколко минути от всяка страна докато се надигнат и хванат кафява коричка. 

9)След като лещата е готова, разбъркайте добре и направете на порции,в контейнери, добавяйки ориз.  Добавете хляб наан към всяка порция и поръсете с кориандър.

Хранителни стойности за порция: 

  Леща дал  Хляб наан 
Калории  191  144 
Въглехидрати  14,3 г  19,2 г 
Протеини  8,5 г  3,1 г 
Мазнини  9 г 

5,4 г 

 

 

Lauren Dawes
Сценарист и редактор
Вижте профила на Lauren Dawes

Лорен е родена в южната част на Англия и има специалност английска литература. Винаги е обичала да плува, а през последните няколко години също се занимава с тренировки за сила и тежести. Лорен също активно се усъвършенства всяка седмица в часовете по йога.

През почивните дни тя се радва на брънч и често прави и опитва нови ястия с други съквартиранти - особено след като всички заедно решиха да нарушат навика на студента да яде само паста. Е, и най-важното, тя твърдо вярва, че най-важното за поддържане на равновесие е във фитнеса и излизането с приятели.

Научете повече за Лорен тук.

myprotein