Отидете в начална страница
training

Пилатес или Йога – каква е разликата?

Пилатес или Йога – каква е разликата?
Evangeline Howarth
Писател и редактор2 години Ago
Вижте профила на Evangeline Howarth

Чувствате ли, че малко повече гъвкавост и сила биха ви били от полза? Независимо дали сте бодибилдър или лекоатлет, ползите от пилатеса и йогата могат да са огромни за вас.  

Въпреки това, за незапознатите, тези два вида тренировки са почти еднакви и може да е объркващо, когато трябва да се направи избор между тях. И така, какви са разликите между пилатес и йога? Има ли изобщо такива? Нека разберем заедно.  

 

Съвършено различни страни и времена на възникване

Ако това не е огромна разлика, тогава не се сещаме какво друго може да бъде. Йогата е създадена и развивана в продължение на хиляди години. Всъщност, тя първо е развита в Северна Индия преди около 5 000 години. Това е доста далеч от лъскавото студио или фитнес, където може би ходите на йога.  

Пилатесът е много по-нов в сравнение с йогата, защото е измислен преди около 100 години от мъж на име Джоузеф Пилатес, който е германец по произход. Пилатесът е измислен с цел на помага по време на рехабилитация и все още се използва с тази цел от някои спортисти.  

  

Техниката на дишане е от основно значение 

Преди да навлезем в подробности, нека да изясним един въпрос - техниката на дишане е важен както в йогата така и в пилтеса (и като цяло за съществуването ни), но начинът, по който се изпълнява е различен. 

В йогата и пилтеса, дишането е важно, защото се сменят различни позиции и вашият инструктор ще ви напътства кога и как да дишате по време на упражненията.  

Но ето къде идват разликите. Йога инструкторът обикновено ще ви обясни, че трябва да дишате през стомаха (диафрагмата). Това се прави, за да ви помогне да достигнете едно по-спокойно състояние на медитация, като се концентрирате над всяко вдишване и издишване.  

В пилатеса често трябва да използвате мускулите на корема, затова вашият инструктор ще ви даде напътствия да дишате повече с белия дроб, вместо с диафрагмата.  

 

 

Йогата е по-духовна практика  

Това със сигурност е една от най-големите разлики между пилатеса и йогата. Ако търсите, медитативна практика, която да подобри гъвкавостта ви и да успокоява ума, тогава заложете на йогата.  

Ако търсите дейност, с която да ангажирате и активирате мускулите си, да работите над баланса си и да се възстановите от контузии без да се налага да медитирате, тогава пилатесът със сигурност е за вас. 

 

При пилатеса се използват машини 

Преди да се объркате от това твърдение, трябва да разясним, че йогата и пилатесът, като цяло, се изпълняват на постелки и без никакво оборудване. При йогата всичко се свежда до използването на тежестта на тялото, но при пилатеса упражненията може да включват специални машини. Запомнете, че пилатесът се прави с цел да тренирате тялото, докато йогата може да има по-медитативна цел. 

Машините използвани в пилатеса се наричат реформер машини. Също както всичко друго в пилатеса, те се използват, за да подобрят силата, баланса и да поправят нарушенията в равновесието или да подобрят възстановяването от травми.  

  

Йога класовете могат да са много различни 

Както бихте предположили, като се има предвид, че йогата се е развивала в продължение на хиляди години, тя има няколко разновидности. Някои класове могат да имат за цел постигане на спокойствие и да се състоят от медитативни движения, докато други могат да са фокусирани над кондициониране на тялото и упражненията да са по-бързи или такива които водят до по-силно изпотяване на тялото, като горещата йога, която се прави в много топли стаи.   

Сесиите по пилатес не се различават много една от друга, тоест обикновено ще извършвате движения, които се фокусират над изграждане на сила в коремната област и цялостно тонизиране на тялото. Това не означава , че пилатесът не се е променил изобщо от 1920 година насам. Някои нови движения са измислени и добавени с цел третиране на симптомите на модерния начин на живот, като например постоянното стоене в седнало положение. 

При йогата и пилатеса, най-важния и значим аспект, който може да промени характера на тренировката е инструктора. Изберете внимателно човекът, който ще ви преподава и проверете дали е квалифициран да води подобни занимания, както и дали има достатъчно опит.  

 

Заключение 

И на последно място, помислете какво бихте искали да получите и да научите в тези практики. Ако искате да се изпотите опитайте горещата йога или по-високо интензивни пилатес тренировки. Искате да се отпуснете и да се свържете с вътрешното си аз? Тогава изпробвайте йога медитациите. Въпреки че и двата спорта се различават един от друг, те могат да ви бъдат от полза в много отношения, както психически така и физически, затова вземете си една постелка и опитайте и двата.  

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Evangeline Howarth
Писател и редактор
Вижте профила на Evangeline Howarth

Еванджелин участва в състезателните спортове още от ранна възраст. Tя разбира значението на правилното хранене за подхранване на екстремни и издръжливи спортове, особено поради опита си в Team GBR Squads и капитан и треньор на нейния първи университетски екип.

В свободното си време Еванджелин обича да тича - особено маратони. През уикендите ще я намерите да се занимава с водни спортове или алпинизъм. Любимите ѝ вечери са прекарани в HIIT сесия или клякания във фитнеса, преди да се глези с някаква пикантна храна и тон зеленчуци - yum! Научете повече за опита на Evie тук.

myprotein