Отидете в начална страница
supplements

Какво представлява трибулус терестрис и как действа 

Какво представлява трибулус терестрис и как действа 
Myprotein BG
Писател и експерт1 година Ago
Вижте профила на Myprotein BG

При наличието на толкова много хранителни добавки на пазара, става все по-трудно да разберем коя за какво се използва. А добавката, за която говорим в тази статия изглежда все едно е взета от научнофантастичен филм. 

Въпреки това трибулус терестрис всъщност е натурална, растителна добавка, която е богата на разнообразни вещества. Те могат да повлияят представянето, либидото и цялостното здравословно състояние.  

Прочетете статията, за да научите повече за ползите от трибулус терестрис. 

 

В тази статия: 

  • Какво представлява трибулус терестрис? 
  • От какво е направен трибулус терестрис? 
  • Как работи трибулус терестрис? 
  • Кой трябва да приема трибулус терестрис? 
  • Кога трябва да се приема трибулус терестрис? 
  • Има ли странични ефекти? 
  • Често задавани въпроси 
 

Tribulus Terrestris
  

Какво представлява трибулус терестрис? 

Трибулус терестрис е растение, което повечето хора смятат за плевел. То има жълти цветове, бодливи листа и дава плод. Растението обича топъл климат и тропичните климатични зони. Използва са в алтернативната и античната медицина от много години за трериране на редица заболявания.  

  

От какво е направен трибулус терестрис? 

Трибулус се произвежда от плодовете, листата и понякога от корените на растението Трибулус Терестрис (Tribulus Terrestris). Той често се продава под формата на хапчета, които могат да се приемат като хранителна добавка.  

  

Как работи трибулус терестрис? 

Трибулус терестрис съдържа много растителни вещества наречени фитохимикали, които работят по няколко различни начина. Тези вещества, като например алкалоиди, сапонини, флавоноиди и стероиди, влияят на кардиоваскуларната, имунната система и производството на хормони в тялото.  

Действието на тези съставки може да варира в зависимост от количеството, което приемате и хранителния и тренировъчния ви режим. Те имат адаптогенен ефект, което ще ви помогне да поддържате тялото си в състояние на баланс.  

 

 

What Is Tribulus Terrestris How Does It Work?
 

Кой трябва да приема трибулус терестрис?  

Въпреки че трибулус има широк спектър от потенциални ползи за тялото, някои проучвания посочват, че употребата на трибулус може да увеличи гонадотропните хормони (хормоните, които подпомагат производството на тестостерон) при мъжете и жените.  

В едно проучване група мъже са приемали трибулус и в резултат са имали по-високи нива на тестостерон. Този хормон може да подобри процеса по изграждане на мускулна маса и представянето в и извън залата. Бременни или кърмещи жени трябва да избягват да приемат трибулус, за да не повлияе на хормоните им. 

Друга причина поради, която хората приемат трибулус е за лечение на ангина или болки в гърдния кош. Ако мислите, че това може да е от полза за вас, консултирайте се с вашия личен лекар, за да определите дали е подходящо.  

Трибулус също така намалява кръвната захар, затова хора, които имат притеснения относно контрола на кръвната захар може да имат полза, ако го комбинират с балансирана здравословна диета. Отново напомняме, че е важно да се посъветвате с личния си лекар преди да приемате хранителни добавки.  

  

Кога трябва да се приема трибулус терестрис? 

Трибулус трябвя да се приема между храненията на празен стомах, за да може да действа най-ефективно. Ако искате да го приемате преди тренировка, трябва да го направите преди да хапнете предтренировъчната си закуска или шейк. Може да се приема два пъти на ден.  

  

Има ли странични ефекти? 

Има няколко потенциални странични ефекта, както при всички хранителни добавки, но те са минимални. Повечето от тях са свързани с естественото увеличение нивата на енергия и ефекта на намаляване нивото на кръвната захар. 

  • Чувство за слабост, виене на свят, треперене 
  • Проблем със заспиването 
  • Разстроен стомах 

  

Често задавани въпроси трибулус терестрис  

Трибулус стероид ли е? 

Трибулус не е стерорид. Той съдържа стероидни съединения, но дори при спортистите, които редовно приемат трибулус под формата на хранителна добавка, той не е повлиял на нивата на кръвната им захар достатъчно, за да бъде отчетено това в тестовете. 

Колко време отнема, за да подейства трибулус? 

В зависимост от това дали приемате трибулус на празен стомах, може да отнеме един или повече часа, за да подейства. Въпреки това, резултати се постигат, когато се приема редовно между храненията.  

Коя чат от растението се използва за направата на хранителната добавка с трибулус? 

Цветовете и плодовете обикновено се използват за направата на трибулус. Някои хранителни добавки съдържат части от корените на растението. Не се препоръчва да се яде плодът заради бодлите му.   

Заключение

Трибулус е натурална билкова хранителна добавка, която съдържа много полезни вещества. Въпреки че все още се проучва чрез различни изследвания, тази добавка е обещаваща за подобрение на либидото, енергията и представянето по време на тренировки, както и други потенциални здравословни ползи.  

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein