Отидете в начална страница
Nutrition

Трябва ли да се храним според сезона?

Трябва ли да се храним според сезона?
Shannah Hatch
Писател и експерт3 години Ago
Вижте профила на Shannah Hatch

Сезонно хранене. Ето още едно нещо, за което трябва да помислим, когато става въпрос за това, което поставяме в чиниите си! Но не се притеснявайте, сезонното хранене не е толкова трудоемко, колкото може би си мислите.

За да улесним нещата, съставихме списък на това кога популярните плодове и зеленчуци са „на сезон“ във Великобритания. Това трябва да ви даде представа как работи сезонното хранене.

Ето някои неща, за които трябва да помислите ако се храните сезонно:

1.Хранене

Ще започнем с въпроса, от който толкова много от нас се интересуват - нашето хранене! Знаем, че много от вас искат да знаят отговора на горещия въпрос, сезонната храна по-питателна ли е, отколкото когато ядем храна извън нейния сезон?

Разочароващо краткият отговор е ... зависи.

Знаем, знаем! Не е това, което искахте да чуете. Но тя варира в зависимост от съхранението на храната, кога е била избрана и колко скоро ядете продуктите след закупуването им.

Съгласни сме, че ако изберете ягоди сутрин и ги изядете в къщи същия следобед,вашето хранене би било много питателно с ограничена загуба на хранителни вещества.

Ако обаче сте избрали ягодите си в понеделник сутрин и сте ги изяли в четвъртък, вероятно е ягодите ви да са загубили някои хранителни вещества след като са били набрани.

Замразените плодове и зеленчуци често се берат, когато достигнат своята пикова хранителна стойност и се замразяват незабавно, поради което продуктът запазва много от своите микроелементи по време на съхранение.

Ако търсите свежи опции, най-добре е да си купувате плодове и зеленчуци, както и когато ви трябват, а не в един магазин за цялата седмица. Въпреки че не знаете колко дълго е престояла храната в магазина, намалете времето, през което е в хладилника.

2. Цените

Това може да не е голям проблем за някои от вас, но ако се интересувате, ще се радвате да чуете, че закупуването на плодове, когато са в сезон, е много по-евтино, отколкото купуването на споменатите плодове извън неговия сезон на бране.

Това е така, защото храната по рафтовете на нашия супермаркет извън сезона на продукцията трябва да пътува от по-далеч, а не да се отглежда в нормалните си условия. Това по същество означава, че ние плащаме за допълнителни пътни разходи, когато храната не е в сезон в страната.

Също така е важно да се отбележи, че цената играе роля в отразяването на въздействието на храната ни върху околната среда. По-скъпата храна означава, че е пътувала от по-далеч, което оказва влияние върху въглеродния диоксид и замърсяването.

3.Вкусът

Макар че това е лично предпочитание, някои хора казват, че храната има по-добър вкус, когато е избрана през сезона! Ние напълно разбираме откъде идва това, тъй като вероятно тя е по-сладка, по-сочна и по-зряла от продукти, изминали 1000 мили в щайги.

4. Подпомагане на общността на местните производители

Купуването на храна през сезон поддържа местното производство, тъй като не е изненада, че пазарите на фермерите и местните ферми отглеждат само това, което е през сезона в рамките на Обединеното кралство!

Храната е по-евтина за отглеждане и е по-вероятно да просперира в родната си среда. Когато купувате храна от местната ферма или производители, печалбите се връщат в местното производство.

Как да започна да се храня сезонно?

Започнете с проверка на това, което се продава на местния пазар на земеделските производители. Ако се чувствате изкусени, потърсете рецепти онлайн, в книги или в приложения, които филтрират рецепти за храни през определен сезон.

И помнете:

Трябва да се храним сезонно. В полза на околната среда, местната общност производители и банковата ви сметка, всички бихме се възползвали от избора на храни, които са отглеждани в рамките на един и същи сезон.

Няма да навреди да си купувате хранителен продукт извън сезона от време на време (ягоди за Коледа, виждаме ви!), Но ако обичате да купувате храни извън обичайния им сезон, защо не ги купувате пресни, когато току-що са били подбрани?

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Shannah Hatch
Писател и експерт
Вижте профила на Shannah Hatch
Сана Хач започва кариерата си в областта на храненето, след като посещава семинар на 'Farm to Fork'. В момента работи като диетичен работник, осигуряващ хранителни насоки и подкрепа в NHS. Преди това тя е работила за създаването на нови хранителни продукти и добавки. Най-приятният й опит в обучението включва засенчване на други здравни специалисти и присъствие на разговори по редица въпроси като връзката между нашата диета, женските хормони и спорта. Сана е участвала в много доброволчески възможности, включително работа с банки за храни, водещи семинари за спортно хранене и участие в пробни проучвания. Тя се надява да продължи да прави разлика в индустрията, като обучава и си сътрудничи с други, за да насърчи доброто хранене.
myprotein