Отидете в начална страница
supplements

Най-добрите добавки за възстановяване 

Най-добрите добавки за възстановяване 
Claire Muszalski
Регистриран диетолог2 години Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

След добра тренировка може да се отклоните от целта си поради притока на ендорфини, но не забравяйте, че трябва да се запасите отново с енергия, за да можете да продължите да тренирате. В този случай трябва да вземете предвид, че някои макро и микронутриенти могат да подпомогнат възстановяването. 

Възстановяването има няколко важни роли - растеж и възобновяване на мускулите, предотвратяване на мускулна треска и възвръщане на енергията, за да може да се подготвите за следващата тренировка в залата. Възстановяването е от особена важност, ако искате да продължавате да тренирате правилно седмица след седмица и за цялостния резултат от усилията ви.  

Какво представляват добавките за възстановяване? 

Добавките за възстановяване са разнообразни - могат да се приемат сами по себе си, заедно с други добавки или в all-in-one бленди. Те са създадени, за да презаредят мускулите (и цялото тяло) след тежка тренировка. 

В някои случаи, като при блендите за качване на тегло, добавките са създадени с усъвършенствани формули специално за по-добро възстановяване и качване на мускулна маса. 

Кои са най-добрите добавки за възстановяване?  

  1. Суроватъчен протеин 

     Суроватъчният протеин, наличен в разнообразие от вкусове, е най-използваната добавка за възстановяване. Тренировките напрягат мускулите, което предизвиква микро разкъсвания и протеина предоставя нужните градивни частици, за да може мускулната тъкан да се излекува, възобнови и помага за растежа на мускула.  Мускулите в тялото са в постоянен процес на разпад и изграждане, поради което приема на протеин, който е източник на аминокиселини, доказано подпомага ефективното възстановяване.
  2. Л-карнитин 

    Л-карнитинът е ключова съставка при горенето на мазнини, за да бъдат използвани като енергия. Той се произвежда от тялото, но също така може да се приема и чрез храната. Поради участието му в метаболизма на мазнини и сърдечното здраве, някои хора го приемат преди тренировка, но може да се приема и след това. Подобряването на способността на тялото да изгаря мазнини подпомага да се запази мускулната тъкан.
  3. Креатин

    Нивата на креатин могат да варират естествено в организма, а добавките доказано помагат за повишаването на запасите му и ускоряването на възстановяването след тренировка. Приемането на креатин подготвя мускулите да бъдат силни за следващата тренировка. Повишените нива на креатин могат да подобрят представянето при високо интензивни и анаеробни тренировки.

  4. ВСАА

    Верижно-разклонени аминокиселини (ВСАА) са уникални поради молекулната си структура, а от там идва наименованието "верижно-разклонени". ВСАА включват валин, левцин и изолевцин, които са част от групата на незаменимите аминокиселини. Това означава, че е от ключово значение да си ги набавим чрез храната, защото тялото не можа да произвежда достатъчно само. ВСАА доказано помагат за промяната на протеиновия баланс, за изграждането на мускулна маса и забавянето процеса на разпад.

  5. Л-глутамин

     Л-глутаминът е аминокиселина, която е добре да приемаме чрез храната или под формата на добавка. От една страна, всички тези добавки усилват възстановяването, но от друга, специално Л-глутаминът доказано намалява болките и възпалението на мускулите. Колкото по-малко болка усещате, толкова повече можете да дадете от себе си по време на следващата тренировка. Л-глутаминът също така е уникален поради гликогенните си свойства, което означава, че има способността да се преобразува в глюкоза - основния източник на енергия за тялото.  

  6. Електролити

    Много от свойствата на добавките се фокусират над възстановяването на мускулите, но освен това, подмяната на електролитите, които губим по време на тренировка, е от изключителна важност.  Електролитите в тялото ни включват калций, магнезий, калий и други. Тези микронутриенти са от ключово значение за много от процесите, които ни поддържат живи - работата на сърцето, на белите дробове и метаболитните процеси. Особено, ако се потите много или тренирате навън, когато е горещо, трябва да включите електролитите във възстановяването си. 

 

Заключение 

Въпреки че хранителните добавки не са нужни, за да протече процес на възстановяване, те могат да го ускорят и да ви помогнат да се върнете в залата по-бързо, с повече сила и енергия. Мускулната треска и умората могат да ни накарат да се чувстваме отпаднали, ускоряването на възстановяването е от ключово значение за постигането на целите възможно най-бързо. 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein