Отидете в начална страница
supplements

7 ползи за здравето от зеления чай

7 ползи за здравето от зеления чай
Claire Muszalski
Регистриран диетолог1 година Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

Чаят е известна напитка в целия свят, но има много разнообразни вариации и съставки. Един от най-известните чайове в миналото и днес е зеленият чай. Дали това се дължи на вкусът му или на многото ползи, които той има за здравето? Зеленият чай е наличен почти навсякъде и можете да го намерите в разнообразни форми в местния магазин. 

Може вече да знаете, че зеленият чай е здравословен за вас, но знаете ли всичко за неговите потенциални ползи? Тази статия представя някои от доказаните ползи от зеления чай. 

В тази статия: 

  • Какво представлява зеленият чай? 
  • Ползи за здравето от зеления чай 
  • Видове зелен чай 
 
matcha green tea close up

Какво представлява зеленият чай? 

По-голямата част от чая, който се пие в целия свят се прави от едно и също растение - Camellia Sinensis. Вариациите на белия, зеления, черния чай и чай оолонг се дължат на продължителността на ферментацията и преработката.  

Зеленият чай е неферментирал и е втората най-малко преработена форма на чая. По-голямата част от чая в целия свят се произвежда от Китай. Само белият чай преминава по-малко преработка, но той не е оставен да расте достатъчно дълго, за да развие някои от мощните свойства на зеления чай.   

Ползи за здравето от зеления чай  

Зеленият чай естествено съдържа катехини. Те са специфичен вид флавоноиди (получени от полифеноли) или хранителни вещества от растителни източници, които съдържат мощни антиоксиданти. Катехинитесъставят голяма част от твърдите зелени листа, на които се дължат всички ползи за здравето от зеления чай.2 

Зеленият чай съдържа четири основни вида катехини, най-важния от които е епигалокатехингалат (EGCG).2 

Зеленият чай има силна антиоксидантна активност

EGCG в зеления чай  има доказана основна роля в намаляването на уврежданията на клетките и развитието на потенциално вредни клетки, което може да се получи при процеса наокисляване или друг вид увреждания на клеткитте. 

Въпреки че тази сфера все още се проучва, може да гледате на антиоксидантите като превантивно лекарство, което ще предпази тялото ви от увреждания водещи до различни заболявания и процес на стареене. 

Зеленият чай  може да предотврати заболявания на сърцето

Дългосрочно проучване, проведено с големи групи от хора е показало, че участниците приемали повече зелен чай са имали по-малък риск от развитие на кардиоваскуларно заболяване отколкото хората, които не са приемали зелен чай. 

Въпреки че количеството зелен чай, консумирано от участниците в няколко проучвания свързани със сърдечни заболявания, е било различно, тенденцията за подобрено кардиоваскуларно състояние се запазва при хора, които пият или приемат зелен чай под формата на хранителна добавка.3 

Зеленият чай  може да подобри кръвообращението

Учените смятат, че зеленият чай може да подобри кръвообращението и в следствие на това да предотврати много сърдечни заболявания.2 

Превенцията на сърдечни заболявания е основната причина поради, която може да препочетете да приемате зелен чай.  

Зеленият чай може да помогне в намаляването на телесните мазнини

В друго проучване, което се фокусира над здравето на сърцето, е открито, че екстрактът от зелен чай е помогнал на участниците да намалят телесните си мазнини с 10%.3 

Десетпроцентното намаление на мазнините, особено при хора с наднормено тегло, може да окаже голямо влияние за намаляване риска от хронични заболявания.  

Зеленият чай може да помогне в отслабването

Намаляването на телесните мазнини е ключов елемент в отслабването, особено когато искате да запазите мускулната си маса. Зеленият чай има естествено приятен вкус и е с ниско съдържание на калории. Ако можете да пиете зеления чай без да добавяте подсладители, той ще има ниско съдържание на калории и е естествена енергийна напитка, която същоще подпомогне приема на по-малко храна.  

Зеленият чай може да намали възпаленията

Кардиоваскуларните заболявания често се асоциират с възпаления. Има много други състояния, като например болки в ставите и кожни състояния, които са повлияни от възпаленията.2 

Силните антиоксидантни ефекти са свързани с противовъзпалителни свойства, което означава, че зеленият чай може да помогне на хората страдащи от подобен вид състояния.  

Зеленият чай има антимикробни свойства

Зеленият чай доказано помага в борбата с бактериите и е възможно да предотврати инфекции.2 

Приемът му може да предотврати развитието на бактерии, вируси и гъбични на клетъчно ниво. Това може да е една от причините причината поради, която зеленият чай предотвратява лошия дъх. Превенцията на инфекции е ключова, за да останете здрави. 2   

 

Видове зелен чай 

Зеленият чай обикновено се предлага в много форми! Ето няколко идеи как да включите зеления чай в менюто си:  

Бутилки готови за консумация 

Можете да закупите зелен чай почти навсякъде. Опитайте се да избегнете добавената захар (дори и естествена захар, като например мед), която може да неутрализира ефекта от полезните свойства на зеления чай.  

Насипен чай от листа 

Ако обичате да си варите чай вкъщи и имате нужните пособия, тогава можете да си закупите листа от зелен чай насипно и да получите всичките ползи от него.   

Пакетиран чай 

Можете да си приготвите зелен чай сами вкъщи, като използвате пакетираната му версия. Трябва само да добавите гореща вода или можете да го оставите да престои през нощта в студена вода и да си направите студен зелен чай.   

Инстантен чай на прах 

Инстантния чай на прах е различен от матча чая и е заместител на пакетирания чай.  

Матча 

Матча чая се предлага в много кафенета и е популярна форма на зеления чай. Можете да си закупите матча и да си приготвите чай от нея сами у дома.  

Хранителни добавки 

Ако не обичате да пиете зелен чай или просто не харесвате вкуса му, можете да опитате да приемате зелен чай под формата на хранителна добавка. Тя ще ви предостави всички ползи от приема на зелен чай без да се налага да пиете по няколко чаши от него на ден. Нашият екстракт от зелен чай на капсули - Green Tea Extract Plus, е удобен и лесен начин да приемате зелен чай в забързаното си ежедневие. 

 

Заключение 

Въпреки че хората са се възползвали от полезните свойства на зеления чай от хиляди години, днес имаме научни доказателства, които потвърждават ползите от него.2 

Приема на зелен чай ще ви даде същата ударна доза енергия както и кофеина. Ако търсите заместител на кафето или други кофеинови напитки ,можете да приемате зелен чай и ще получите много допълнителни актиоксиданти, които също ще ви дадат енергия и ще ви помогнат да поддържате добро здравословно състояние.  

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

  1.  Liao, S., Kao, Y. H., & Hiipakka, R. A. (2001). Green tea: biochemical and biological basis for health benefits. 
  2. Reygaert, W. C. (2017). An update on the health benefits of green tea. Beverages3(1), 6. 
  3. Kuriyama, S., Shimazu, T., Ohmori, K., Kikuchi, N., Nakaya, N., Nishino, Y., … & Tsuji, I. (2006). Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study. Jama296(10), 1255-1265. 
Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein