Отидете в начална страница
Nutrition

Тенденции от 90-те, които бихме и не бихме искали да се върнат

Тенденции от 90-те, които бихме и не бихме искали да се върнат
Monica Green
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Monica Green

Ако сте Милениали, които изпитват носталгия към миналото или сте от поколението Z и търсите модно вдъхновение, днешната статия е за вас.

За да отбележим подобаващо тази Impact седмица на тема 90-те решихме да ви припомним някои от най-добрите и най-скандални тенденции от 90-те. Така, че дайте си няколко минути почивка от страхотните оферти на сайта ни тази седмица и нека заедно си припомним как се хранехме и обличахме през 90-те.

 

  1. Ограничаващи диети Ех, доктор Робърт Аткинс, човекът измислил диетата, която може би има най-лоша слава - диетата на Аткинс. Тази диета е с високо съдържание на мазнини и протеини и с ниско съдържание на въглехидрати. При нея трябва да ограничите приема на много храни, за да се съобразите с предписаното количество макроси.Въпреки че, доктор Аткинс е разработил диетата през 60-те тя става известна през 90-те с излизането на скандалната книга “Новата революционна диета на Доктор Аткинс”. Една истинска революция! По информация на BBC от 2003, 7% от мъжете и 10% от жените са опитвали да спазват диетата независимо от ограниченията, които тя налага.От една страна се радваме, че тази диета вече е отживелица, но от друга страна, има някои подобни на нея, които са нашумели напоследък... да, точно за кето става въпрос.
  2. Каране на ролери През 90-те преминахме от ролковите кънки от 80-те на много по-сложно устроените ролери, чиито кoлеленца са подредени в линия вместо две по две едно до друго. Това всъщност прави баланса много по-труден за постигане, но пък подобрява визията на 90-те с 10 от 10 точки.Независимо дали сте имали нужда от бърз начин за придвижване или сте искали да се специализирате в карането на ролери, със сигурност те са били в желанията ви за Коледен подарък поне веднъж.
  3. Всичко нискомаслено Да, току-що говорихме за диетите с високо съдържание на мазнини, но освен тях имаше и друга мода през 90-те - тази на нискомаслените храни от всякакъв тип.Правилно сте разбрали, противниците на диетите с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, бяха тези които подкрепяха идеята, че всички видове мазнини са лоши и следователно ги избягваха на всяка цена. Това доведе до производството на безброй снаксове без никакви мазнини, нискомаслени напитки заместващи храненията и всевъзможни други нискомаслени изделия. Тази мода беше толкова известна, че дори МакДоналдс пуснаха серията “McLean” - бургер с ниско съдържание на мазнини, който учудващо за всички не просъществува много дълго.
  4. Водни диети През 90-те шейковете заместители на храна бяха голяма сензация в САЩ, с растеж в продажбите с 28% само през 1990. Известни личности участваха в много реклами на за подобни шейкове, обещавайки постигане на желаната загуба на тегло само с изпиването на един шейк за закуска, един за обяд и “нормална” храна за вечеря според реклама от 1991.Заместителите на храна са преминали през много промени от 90-те до сега и това със сигурност ни радва. Имате ли нужда от доказателства? Изпробвайте BeNu - нашия чисто нов уникален хранителен шейк, който има достатъчно хранителни вещества и микронутриенти, за да ви поддържа активни през целия ден.
  5. Диета според кръвната група За съжаление, имаше още една диета, която се бореше за нашето внимание - диетата според кръвната група. Идеята на този режим на хранене е, че има определен тип храна, която е най-благоприятна за отеделните кръвни групи.Диетата е популяризирана от д -р Питър Д’Адамо в книгата му „Правилният начин на хранене според вашата кръвна група“. Няма много доказателства в подкрепа на позлите от тази диета, така че сме доста щастливи, че е останала в 90-те.
  6. Диета без захар Още една нешумяла мода през 90-те беше диетата без захар. Основния замисъл на тази диета е привидно здравословен, тъй като насърчава избягването на преработени храни, но позволява приемането на всякакъкви плодове и зеленчуци, постно червено месо и млечни продукти, които желанете - стига да нямат добавена захар. ВЪПРЕКИ ТОВА, условията на тази диета са абсурдни. Тази диета не насърчава покачване нивата на инсулин, защото инсулина ви прави пълни... това е лудост!
  7. Диета със зелева супа Вярвате или не, тази диета се състои от зелева супа! ВКУСНО, нали?! За щастие не е ограничена само до зелева супа, а включва и разнообразни храни за всеки ден от седмицата, като например зеленчуци, плодове и дори червено месо.Целта на диетата е бързо смъкване на килограми чрез прием на около 1000 kcal на ден. Това не е най-ефикасният начин да постигнете резултати, които да може да задържите, защото вероятно няма да смъквате мазнини, а ще губите вода. Ние насърчаваме предварителното приготвяне на храна за цялата седмица, но предпочитаме да не готвим тонове зелева супа.
  8. Шапка идиотка Въпреки че тази класика от 90-те отново е на мода, ние не я харесваме особено много. Единственото й положително качество изглежда е нейната практичност, поне за метеорологичните условия във Великобритания. Пази от слънце, дори от вятър, когато е ветровито и (в зависимост от избраната от вас шапка) може да ви запази сухи и в дъждовно време.
  9. Трико Спортните дрехи бяха много по-ексцентрични и ярки, а ние харесваме цветното. Може би това е най-добрият избор на екип за тренировка, ако искате да наблюдавате промените във формата на тялото си и да сте подвижни. Така че, ние одобряваме трикото, но препоръчваме да оставите в миналото чорапогащите и калците за крака.
  10. Къс клин за каране на колело Най-често срещаното спортно облекло през 90 -те беше добрият стар чифт къси клин за колоездене, в съчетание с най-широката тениска, която можете да намерите, чифт калци за крака и маратонки. Щастливи сме, че тази тенденция се завръща, тъй като тя е вечна класика, както в, така и извън фитнес залата.
  11. Чантичките за кръст Основен аксесоар от 90 -те години и перфектно практични. Можете да сложите всичките си най-важни неща в чантичката за кръст и те вървят чудесно с трико. Можете да ни се доверите по този въпрос, тъй като кралят на фитнеса през 90-те години - Дерик Евънс (Mr Motivator) каза в скорошно интервю, че е горд притежател на 500 чанти за кръст, а това е доста впечатляващо.
  12. Панталони със странично откопчаване Ако не сте запознати, това е тип долнище на анцуг, което има капси отстрани на крачола, които може да разкопчеете и да получите странична цепка на панталона. Те бяха популярни в музикални видеоклипове от 90-те, с които всеки можеше да покаже своите танцови умения.
Заключение

Хранителната култура и модата са претърпели много промени през последните 30 години. От една страна се радваме да видим завръщането на някои от любимите си тенденции от детството, от друга страна бихме оставили други в миналото... най-вече диетите, които ограничават приема на въглехидрати.

Открийте нашите невероятни предложения през тази Impact седмица и следете най-новите събития в нашия Instagram профил.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Monica Green
Писател и експерт
Вижте профила на Monica Green
myprotein