Отидете в начална страница
OUR AMBASSADORS

Трикратната носителка на титлата „Най-силната жена на Англия“ Фара Фонсека  

Трикратната носителка на титлата „Най-силната жена на Англия“ Фара Фонсека  
Monica Green
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Monica Green

Този месец ще ви разкажем за някои атлети, които са смятани за най-добрите на всички времена и най-добрите в сферата си. Те са златни медалисти, световни рекордьори, носителни на златни трофеи и притежатели на желязна дисциплина. 

В такъв случай не е изненада за никого, че се свързахме с една от най-силните жени на света - Фара Фонсека.  

Фара е спечелила титлата Най-силна жена в света при първото си участие, а титлата Най-силна жена в Англия спечелва два пъти в две поредни години. Нямахме търпение да говорим с нея за пътя, по който е преминала, за да стигне до върха и за уроците, които е научила.  

“Беше доста хаотично...” 

Фара винаги е била много активна. Точно както всеки човек трениращ във фитнеса e ходила в най-близката зала, но това е било така докато нейният партньор по това време не й предлага да се запише на силово състезание за жени. Тя си спомня, че на това предложение отговаря с “ъм, скъпи, нарича се силово, защото трябва да покажеш, че си силна, за да учавстваш”. 

След определен период на обмисляне Фара решава да тренира по-целенасочено в залата и така започва да тренира интензивно. Фара ни споделя небрежно “Спечелих това състезание” и се заех със следващото предизвикателство - друго състезание преди първите й квалификации за Английската титла.  

“През 2016 взех участие в квалификациите за Английската титла за Най-силна жена, които преминах и всъщност спечелих титлата за тази година, когато се явих за пъви път и беше невероятно. Следващата година отново спечелих и от там всичко тръгна нагоре, защото можех да се квалифицирам за титлата на Великобритания, на Европа, а след това и на Арнолд и след това за световната.” 

"Заминах за Охайо следващата година, за състезанието Арнолд Класик за жени. Участвах в състезанието за аматьори и се класирах четвърта, което беше страхотно, защото първите четири получават про карта, което означава, че можех да участвам в професионалнните кръгове в Америка. Затова можех да участвам и в Световното състезание за Най-силна жена през 2018 и го спечелих, което е невероятно." 

След като се е гмурнала в дълбокото със световното състезание, Фара почувствала, че губи от страстта си към спорта и затова й е трябвало малко време за почивка.   

“Взех си около 18 месеца почивка и си мислех, че малко съм изгубила страстта си към спорта, защото всичко се случи на много бързи обороти за около четири години и беше много интензивно. Затова реших да си взема малко почивка, върнах се в Англия миналата година и отново участвах в Най-силна жена на Англия и го спечелих, върнах се в спорта и наскоро се класирах втора в Англия и трета във Великобритания. Честно казано беше доста хаотично!” 

“Пристрастяваш се към съревнованието” 

Фара ни разкри, че е пробвала почти всеки спорт, когато е била малка, а баща й я е подкрепял с цялото си сърце.  

“Когато растях винаги играех футбол, нетбол, лека атлетика, плуване, конна езда, каквото и да беше всяка моя вечер след училище беше свързана с ходене в различен спортен клуб. Баща ми винаги ми казваше “Добре Фара, взе ли всичко? Хайде да тръгваме” и скачахме право в колата.” 

Но когато постъпва в колежа стойността на спорта като колективно занимание, което Фара ценяла най-много, се изгубва. Тя също така имала нужда от състезателния елемент на спорта, което обикновените тренировки във фитнеса не можели да заменят. 

“Исках да си върна състезателния елемент в спорта, защото просто тренирах, но когато винаги си се състезавал е хубаво да го покажеш. Затова веднага щом участвах в първото ми състезание малко се пристрастих към състезателния дух, който те кара да надминеш възможностите си и да искаш да видиш колко далеч можеш да стигнеш.” 

“Създадох толкова прекрасни приятелства” 

Всички ние имаме нужда от подкрепа. Дали тя за нас идва от приятелите, семейството или съотборниците, тя е незаменима. Факта, че имаш хора, на които да разчиташ е особено важен, когато тренираш за състезания като “Най-силна жена”. А Фара не е можела да се чувства по-окуражена от позитивната атмосфера на нейните състезнания ии приятелствата, които е създала с жени от цял свят.  

“Създадох много приятелства. Прекрасно е да се срещнеш с толкова хора, защото всички са от най-различни места в цяла Великобритани и в цял свят, когато участваш в международните състезания се срещаш с приятели от Америка и дори, когато съм участвала в различни състезания съм оставала в американските момичета и така си създадохме страхотни приятелства.” 

Една от жените, с която Фара се е сприятелила е състезателката Андреа Томпсън, която вдъхновява и подкрепя Фара.  

“Тя винаги е била толкова спокойна и силна по рождение. [...] Мисля, че това, че съм започнала да спортувам по същото време като нея и това, че тя е в различна теглова категория ни помогна да станем много добри приятелки. Винаги съм уважавала начина, по който тя се състезава и това какъв състезател е всъщност. Затова, ако се състезаваме заедно, ние го правим заедно, вървим в пакет.” 

 

“Вече е начина ми на живот” 

Като повечето от нас, дори и с помощта на приятели, семейството и треньора, Фата все още има трудни дни. Ето някои от нейните съвети за преодоляването им. 

“Мисля, че ключа е в това да продължаваме да надграждаме себе си, да видим колко много можем да направим с тялото си и с психиката си, защото тя е първото нещо, което се отказва. Затова мисля, че всичко се свежда до това да видите колко е здрава психиката ви. И съшо така е хубаво, когато получите нещо лъскаво в резултат на усилията си.” 

Дори в тези трудни времена дисциплината на Фара никога не е поддавала. Тя успява да постигне това благодарение на рутината, която е изградила. Това вече се е превърнало в начина й на живот и няма никаква друга тайна за успеха й. 

“Аз мисля, че това е част от живота ми и се е превърнало в образец за мен. Говорих с някого преди няколко дни и споделих, че не разбирам как хората ходят на фитнес в днешно време, защото съм на режим от толкова много години, че не съм ходила на фитнес и не съм имала непланирана тренировъчна сесия от години. Това е начина ми на живот, вече е като вродена черта на характера ми.” 

“В живота ми има баланс” 

Когато става въпрос за хранене, Фара прави всичко възможно, за да си набави това, от което се нуждае, за да е в най-добра форма по време на състезания, но никога не забравя да похапне и от любимите си храни. 

“В живота ми има баланс. Да, обичам тренировките и движението, обичам да тренирам, но ако искам да отида и да посетя семейството си и да хапна ориз и грах или макарони със сирене или пилешко през уикенда, със сигурност ще го направя, защото не следя макросите си през всеки един ден от живота си.” 

Заключение 

Фара е глътка свеж въздух във фитнес индустрията. Тя е човек, който оценява значението на психичното здраве и насладата от живота, както и въплъщава на дисциплината, която се изисква, за да стигнеш до върха на спорта. Когато не тренира, тя се отдава на каузата да помогне на жените да започнат да тренират вдигане на тежести и ги учи не само да вдигат, но и да се чувстват уверени. 

Няма съмнение, че Фара е една от най-добрите на всички времена в сферата си. Това е видно от начина й на мислене, медалите и трофеите. Ще следим успеха й, който със сигурност ще продължи с покоряването на още повече от сферата на световния фитнес и разпространяването на позитивната й енергия.  

Monica Green
Писател и експерт
Вижте профила на Monica Green
myprotein