Отидете в начална страница
supplements

Как да получим максимума от витамините и минералите | Обяснява диетолог

Как да получим максимума от витамините и минералите | Обяснява диетолог
Monica Green
Писател и експерт1 година Ago
Вижте профила на Monica Green

Витамините могат да бъдат много объркващи, особено като се има предвид дългия списък от витамини, които съществуват, разнообразните им функции и дозировка. Те често се изписват снеяснисимволи и цифри, а определянето на дозите прилича повече на дешифровка на йероглифи. Въпреки това, нека не забравяме, че витамините са от основно значение за функциите на тялото, могат да ни помогнат да поддържаме добро общо здравословно състояние и да се представяме по-добре в тренировките. 

Съществуват много въпроси, на които трябва да си отговорим относно витамините. Например: колко често трябва да ги приемаме, кои от тях са подходящи за нас, какво се случва, ако забравим да приемаме витамини и още много други въпроси.  

За щастие, разработчика на витамини на Myprotein Кейти Браун, има отговорите на всички тези въпроси и с радост ще ги сподели с нас. Ето какво има да каже тя относно витамините. 

https://youtu.be/gWUI41NEjbA

Защо се нуждаем от витамини? 

Витамините и минералите са микронутриенти. Ние се нуждаем от тях в малки количества приемани всеки ден, за да може тялото да функционира правилно.  

Кейти подкрепя идеята, че основното количество витамини и минерали, които приема всеки човек трябва да идва от храната. Въпреки това, всички знаем, че забързаният начин на живот може да попречи на това и със сигурност създава пречки да се храним с достатъчно пресни плодове и зеленчуци всеки ден.  

Например само 28% от възрастните във Великобритания приемат препоръчителната дневна доза витамини и минерали всеки ден.  

Точно тук могат да бъдат полезни хранителните добавки.   

От колко витамини се нуждая? 

Хранителните референтни стойности се използват, за да се посочи средното количество от всеки витамин и минерал, от което един възрастен се нуждае. 

По-конкретно това представлява “количеството, което е достатъчно, за да се покрият нуждите на по-голямата част от обществото. Обикновено можете да намерите референтни хранителни стойности на етикета на всяка хранителна добавка, съдържаща витамини и минерали.  

Добре е да спазвате препоръчителните дневни дози от която и да е хранителна добавка, освен ако лекар не ви е дал друго предписание.  

От значение ли е постоянството в приема? 

На кратко - да. Кейти смята, че постоянството е от основно значение, когато става въпрос за прием на витамини и минерали. 

Редовното усвояване на нужните количества витамини от тялото означава, че бавно и сигурно се увеличава концентрацията на конкретните вещества е организма. 

Ако сте страдали от дефицит на определен витамин или минерал, обикновено отнема няколко седмици преди тялото да може да възстанови запасите си от него и да достигне нормалните нива. 

Въпреки това, трябва да отбележим, че ако сте пропуснали да приемате витамини от време на време, това със сигурност не е края на света, стига да сте постоянни през по-голямата чат от времето.  

Постоянството е още по-важно при водоразтворимите витамини (това са всички витамини от групата В и С), защото те не могат да се складират в мастните клетки. Това означава, че те се изхвърлят с урината, ако не се абсорбират от тялото.  

Именно поради това е важно да сте постоянни в приема на тези конкретни витамини, ако искате да получите ползите от тях.  

Как да не забравяме да приемаме витамини 

Знаем, че може да бъде трудно да запомните да приемате достатъчно витамини, особено, ако ежедневието ви е натоварено. За щастие Кейти има няколко съвета, които ще ви помогнат.  

Първо, опитайте се да си изградите навик да ги приемате по едно и също време всеки ден. Независимо дали се сещате да пиете витамини сутрин или преди лягане вечер, правете го по едно и също време всеки ден, за да изградите навик. Можете да започнете като си настроите аларма на телефона.   

Повечето хранителни добавки могат да се приемат по всяко време на деня, но проверете етикета на всяка опаковка, за да видите дали трябва да се приема със или без храна. 

Последно, но не на последно място, ако имате натоварен график, можете да закупите кутия за хапчета, която да сложите в чантата си и да изпиете витамините си, когато имате време. 

  

Заключение 

Балансираното и разнообразно меню е от основно значение за получаване на ползите от витамините и минералите, както и за правилното им усвояване.  

Въпреки това, знаем, че приемът на достатъчно витамини и минерали само чрез храната може да бъде трудно постижимо. Един лесен и бърз начин да си набавите достатъчно е чрез добавки с мултивитамини. 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Monica Green
Писател и експерт
Вижте профила на Monica Green
myprotein