Отидете в начална страница
supplements

Ползите от протеиновите шейкове

Ползите от протеиновите шейкове
Claire Muszalski
Регистриран диетолог4 години Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

Ако сте започнали да тренирате и искате да увеличите приема на протеин, вероятно вече сте чули за протеиновите шейкове. Ако търсите информация, която е малко по‐достоверна, от тази която може да получите от вашите приятели във фитнеса, значи сте на правилното място. Нека разберем повече за ползите от протеиновите шейкове.
Какво представлява протеинът на прах?

Протеинът на прах е суха, прахообразна добавка, която може да бъде получена както от животински, така и от растителни източници на протеини. Може да бъде със или без добавен аромат и най‐често се прибавя към вода, мляко или друга течност, за да се получи протеинов шейк или смуути. Протеинът на прах може да се използва и по други начини ‐ за печене на сладкиши, като добавка към овесените ядки сутрин или към зърнени храни. Някои често срещани форми на протеин на прах са суроватка, казеин (и двете изолирани от кравето мляко), соя и грахов протеин.

 

Какво прави протеинът на прах?

Протеинът на прах може да се приема като хранителна добавка, което означава, че можете да го включите в ежедневния си хранителен прием, за да получите допълнителна доза протеин. Телата ни се нуждаят от протеин за извършването на много ежедневни задачи ‐ засилване на имунната ни система, изпращане на съобщения до цялото тяло, растеж и възстановяване на клетки и тъкани. Ползите от протеинът на прах се свеждат най‐вече до функционалните способности на тялото, като качване на чиста мускулна  маса, подобряване на мускулното възстановяване и усилване чувството на ситост.

 

Ползите от протеиновите шейкове

  • Протеинът помага за изграждане на мускули Основното предимство на протеиновите шейкове е енергията, която те предоставят, за да подпомогнат изграждането на мускулна тъкан след тренировка с тежести (анаболизъм). Нашите мускули се разпадат бавно, когато ги напрягаме до краен предел с упражнения. Затова захранването с протеин им помага да се възстановят и да станат по‐силни. Изследванията показват, че протеиновите добавки в комбинация със силови тренировки, изграждат и запазват мускулната тъкан, както и увеличават силата.

 

  • Протеинът помага при отслабване Възможността за стимулиране растежа на мускули чрез прием на протеин на прах, също може да помогне на тези от вас, които искат да отслабнат. Калорийният дефицит (изгарянето на повече калории, отколкото приемате) е най‐важната част от процеса по отслабване, но ако диетата ви е с по‐високо съдържание на протеини, това може да помогне за запазването на мускулната ви маса и да спомогне за загубата на мазнини. Освен това протеинът забавя храносмилателния процес, което създава усещане за ситост дълго след като сте хапнали. Това може да намали или предотврати преяждането и да помогне за загубата на тегло.

 

  • Протеиновите прахове са практични Вместо да печете цяло пиле или да накисвате леща за една нощ, какво ще кажете просто да добавите протеин на прах към малко вода и да разклатите? Протеиновият прах е чудесен източник на протеин, който също е с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати (за разлика от някои други хранителни източници), които можете да приемате веднага след тренировка. Никога не е било толкова лесно да увеличитеприема си на протеин.

 

  • Протеинът помага при възстановяването Всички искаме да избегнем тези DOMS след тренировка и да гарантираме, че получавате достатъчно протеин, протеинът на прах може да ви помогне за това. Протеинът помага за възстановяване на мускулите след тренировка чрез синтез на мускулни протеини, така че те да са готови да поемат следващата ви тренировка.

 

Видове протеин

Суроватъчен Суроватката е протеинов източник, който идва от течността, която остава, когато се използва краве мляко за приготвяне на сирене. Суши се и се обработва до прахообразната добавъчна форма. Въз основа на нивото на преработка и рафиниране има три различни вида суроватъчен протеин на прах: концентрат, изолат и хидролизирана суроватка. Всички форми на суроватката се считат за пълноценен източник на протеин, съдържащ всички аминокиселинни градивни елементи, от които нашите органи се нуждаят.

Концентрат Суроватъчният концентрат е най‐често срещаният вид суроватъчен протеин. Той има по‐малко протеин на грам от изолатите или хидролизираните форми поради това, че претърпява по-малка обработка. Това обаче го прави му дава предимството да се предлага на по-ниска цента. Той съдържа между 30‐90% протеин. Може да съдържа някои въглехидрати под формата на лактоза (млечна захар), което може да е проблем за тези с непоносимост към лактоза. Суроватъчният концентрат може да отнеме повече време за производство, отколкото да изолатите или хидролизираните форми, а това дава шанс на мускулите ви да усвоят протеина с времето.

Изолат

Суроватъчният изолат е следващото ниво на преработка, което допълнително рафинира протеиновия прах. Съдържа над 90% протеин и много малко въглехидрати или мазнини. Изолатът съдържа малко или почти никаква лактоза, което го прави по‐лесно храносмилаем. Можете да платите по‐висока цена за по‐нататъшното ниво на усъвършенстване на този вид протеинов прах.

Хидролизиран протеин

Хидролизираният суроватъчен протеин локализира по‐дългите вериги от пептиди (протеин) и ги разгражда на малки вериги от аминокиселини. Целта е този вид протеин да бъде усвоен по‐бързо и лесно. Аминокиселините все още са ефективни за възстановяване и растеж на мускулите, но често се използват за ограничаване на потенциала от алергични реакции към млякото (като в бебешките формули). Хидролизираната суроватка съдържа повече от 75% протеини и е с ниско съдържание на мазнини.

 

Протеинови бленди

Протеиновите смеси са комбинация от различни видове хранителни вещества и протеини. Ако искате да получите малко повече от обикновено от протеиновия си шейк, те често се допълват с допълнителни хранителни вещества. Ето някои от нашите примери, за да ви дадем идеи.

Протеинов бленд Total Protein Blend съдържа трите форми на суроватка (за да се увеличи максимално бързото и бавно усвояване), както и протеин от казеин (друг млечен протеин, който се абсорбира бавно) и яйчен белтък. Консумирането на смес от протеини ви предоставя най‐добрите предимства на всеки един тип, като същевременно осигурява разнообразни аминокиселини, за да увеличите максимално мускулното изграждане. В Total Protein Blend се съдържат внушителните 24 грама протеин на порция.

The Whey Суроватката е най‐добрата комбинация от трите вида суроватъчен протеин, защото тя ще осигури голяма полза за мускулите ви. Приема на MyZyme помага на тялото ви да усвоява протеина дори и в по-малките градивни елементи на аминокиселините, за да увеличи максимално техните ползи. Той е в съдържа 25 грама протеин в сравнение с различните източници на суроватка и се предлага в няколко вкуса.

The Whey + The Whey + е суперменът на протеините на прах. Той не само съдържа всички предимства на суроватъчния протеин, но също така има съставки, които могат да подобрят изграждането и възстановяването на мускулите чрез поетапно освобождаване. BCAA, левцин и глутамин също могат да се приемат, за да превърнат THE Whey + в един бонус за вашите възстановителни нужди.

Бленд за покачване на тегло Ако целта ви е да качите килограми и мускули, блендата за увеличаване на теглото може да е най-подходяща за вас. Тя съдържа не само висококачествен протеин (31 г на порция), но и въглехидрати, които да ви помогнат да качите мускулна маса. Сместа за увеличаване на теглото е удобна, много по‐лесна от приготвяне на допълнителни ястия и можете да се чувствате добре с качеството на калориите и протеините, които консумирате.

Веган протеин Веганският протеин на Myprotein комбинира протеини от грах и фава, за да даде пълна гама от аминокиселини, от които тялото ви се нуждае. Може да бъде трудно да се намерят всички основни аминокиселини в протеините на растителна основа, но тази смес съдържа всички в 22 г порция протеин. За всеки, който иска да избегне протеини от животински произход, Vegan Blend може да повиши приема на протеини и да ви помогне да се чувствате уверени, че правилно захранвате тялото си. Можете също да получите веган протеин на прах, направени от соя или грахов протеин ‐ има по-голям избор, отколкото смятате, така че ще намерите подходящия за вас.

Казеин Казеинът е друг протеин на прах, произведен от млечни протеини, но той се усвоява много по-бавно от суроватъчните. Въпреки че изглежда очевидно, че искате бързо да усвоите протеина след тренировката си, казеинът е чудесен вариант за по‐късно през деня, например преди лягане, когато искате да заредите мускулите си, за да се възстановят през нощта. Приемът на протеинов шейк от казеин може да промени играта, тъй като на нашите мускули са нужни до 24 часа, за да абсорбират протеин след тренировка.

Колаген Колагенът е един от най‐разпространените протеини в нашето тяло и оформя основна част от съединителните ни тъкани (мускули, хрущяли), както и косата, кожата и ноктите. Колагенът в хранителните добавки обикновено се произвежда от пилешко или говеждо месо. Колагеновият протеин на прах на Myprotein е хидролизиран, което помага на тялото по-лесно да абсорбира и да използва неговите вещества. Той е чудесно допълнение към суроватъчния протеин, тъй като съдържа по‐високи нива на някои аминокиселини, които са по‐ниски при обикновената суроватъчна добавка.

Заключение

Въпреки че на пазара има много видове протеинови хранителни добавки на прах, които могат да се използват за постигането на различни цели, ползите от използването на протеинови шейкове могат да помогнат на всеки от вас. Независимо дали сте избрали някой от видовете суроватъчен протеин, казеин или веган протеин или колаген, вашите мускули (и останалата част от тялото ви) ще бъдат по‐силни и готови да се представят възможно най-добре, когато ги подхранвате с висококачествени протеинови шейкове.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein