Отидете в начална страница
Nutrition

Ръководство за алкални храни | Защо нямате нужда от алкална диета

Ръководство за алкални храни | Защо нямате нужда от алкална диета
Liam Agnew
Спортен диетолог и личен треньор3 години Ago
Вижте профила на Liam Agnew
Алкалната диета е рекламирана като начин за намаляване на киселинното натоварване на вашата диета, повишаване на енергийните нива на тялото и подобряване на здравето. Но е важно да запомните, че рН на тялото ви се регулира от бъбреците и има много малко доказателства, че изборът на диета ще му повлияе. Освен това различните части на тялото ви имат различно ниво на pH, за да функционират правилно. Например, нивото на рН на стомаха е между 1.35 и 3.5, а на кожата е между 4 и 6.5. Количеството спанак във вашата диета вероятно няма да промени това. От друга страна, увеличаването броя на плодовете и зеленчуците във вашата диета е свързано с множество други ползи за здравето.  

Какво представлява алкалната диета?

Алкалната диета се фокусира върху консумацията на храни, за които се предполага, че имат алкален ефект върху тялото ви. Идеята е да се избягват храни, които създават натрупване на киселини като например месо, млечни продукти и риба. Храните, за които поддръжниците на диетата твърдят, че алкализират тялото ви, включват специфични плодове и зеленчуци.

Как работи?

Теорията зад диетата е, че като ядете алкални храни, които ще променят рН на тялото ви, т.е.правят тялото ви по-алкално, това ще доведе до подобрени енергийни нива и редица ползи за здравето.Въпреки че намаляването на консумацията на месо и увеличаването на приема на зеленчуци, е свързано с редица ползи за здравето, силата на науката зад алкалната диета е поставена под въпрос. Макар че яденето на "алкални" храни може да направи урината по-алкална, те няма да променят рН на кръвта ви, което е строго регулирано от бъбреците.

Предимства на алкалните храни

От една страна, има ограничени доказателства, които показват, че изборът на диета ще промени рН на тялото ви (контролирано от бъбреците). Но от друга страна, увеличаването броя на алкалните храни като зеленчуците и плодовете може да помогне за подобряване на цялостното ви здраве.Приема на разнообразни плодове и зеленчуци ще гарантира, че консумирате широка гама от микроелементи и подходящо количество диетични фибри. Но сме почти сигурни, че вече го знаете.

Какви са недостатъците?

  • Ниско или недостатъчно съдържание на протеини

Тъй като по-голямата част от високопротеиновата храна е киселинна, следването на алкална диета би затруднило задоволяването на вашите нужди от протеини.Например, месо, риба, млечни продукти и дори леща ще бъдат изключени. Протеинът е от съществено значение за поддържане на мускулна маса и ежедневните функции на тялото. Следователно елиминирането на всички тези протеинови източници може да има дългосрочни негативни последици.

 

  • Изключва иначе здравословните храни

Например цитрусовите плодове, ябълките и бананите ще бъдат изключени, въпреки че са чудесен източник на здравословни витамини, минерали и фибри. 

Какви храни можете да ядете?

Разгледайте нашия списък с алкални храни, включващ всичките им предимства и съдържание на микроелементи: 

  1. Спанак

    Този зеленчук е чудесен източник на витамин К, който е важен за здравето на вашите кости. Спанакът също е добър източник на желязо. Например 100 г спанак, осигуряват 1,9 мг от препоръчителния прием на желязо (9 мг за мъже и 14,5 мг за жени на възраст между 19 и 50 години). Нещо повече, спанакът е и добър източник на витамин С, който е мощен антиоксидант, помагащ за поддържане функцията на имунната система и здрава кожа. Определено спанакът е продукт, който да добавите към вашия списък за пазаруване.

  2. Кейл

    Подобно на спанака, кейлът е друг чудесен източник на витамин К. Например, 100 гр кейл осигуряват 831% от дневния референтен прием на витамин К! Кейлът също е много добър източник на фибри - 100 г кейл, осигуряват 3,7 г фибри.  Фибрите са важни за поддържането на здравето на храносмилателната система и могат да бъдат полезни, ако се опитвате да отслабнете, тъй като ще ви помогнат да се чувствате по-сити за по-дълго. Кейлът също е фантастичен източник на витамин С, от съществено значение за здравата имунна система и поддържането на здрава кожа.

  3. Авокадо

    Авокадото е чудесен източник на здравословни мазнини осигуряващо 17 г мононенаситени мазнини, 58% от дневния ви референтен прием. Наред с това, авокадото е добър източник на витамин Е, който помага за поддържане на здрави очи и кожа и за укрепване на имунната система. Препоръчителното количество витамин Е е 15 мг, а едно цяло авокадо, осигурява 4,5 мг. Така че включването на авокадо тост сутрин няма да ви навреди,дори обратното.

  4. Банан

    Бананите могат да бъдат чудесна закуска след тренировка, тъй като са добър източник на въглехидрати с гликемично натоварване 20 (високо гликемичните въглехидрати са най-ефективни за възстановяване нивата на гликоген след тренировка). Бананите съдържат още витамин В6, витамин С и калий. Бананът също осигурява 1,4 г фибри. Те могат да се използват и за направата на смути и, разбира се, бананов хляб за любителите на кулинарията. 

  5. Касис

    Касисът е особено добър източник на витамин С (100 г осигуряват 250% от референтния прием) и фибри. Касисът също така осигурява набор от полифеноли и антиоксиданти и може да помогне за подобряване функцията на имунитета. В допълнение към това е и наистина вкусен.
  6. Кайсии

    Кайсиите осигуряват редица витамини и минерали като витамин С, витамин В6 и калий. Те също са добър източник на фибри, особено сушените кайсии, които осигуряват 22 г фибри на всеки 100 г сушени кайсии- 86% от дневния референтен прием. 

  7. Моркови

    Всъщност може да не ви помогнат да виждате в тъмното, но морковите са чудесен източник на витамин А, който има редица важни функции. Те помагат за поддържането на здрава имунна система, добро зрение и здрава кожа. Възрастните се нуждаят от 600 - 700 микрограма витамин А на ден, а средно големият морков осигурява 1314 микрограма. Витамин А се съхранява в тялото, така че не е задължително да консумирате това количество всеки ден, но морковите осигуряват добро количество, за да увеличите нивата си.

  8. Карфиол

    Карфиолът е добър източник на витамин С, витамин К и фолати (В9). Фолатите са витамин В, необходим за производството на червени и бели кръвни клетки и е особено важен по време на бременност. Препоръчителното дневно количество фолиева киселина е 400 мг. Също така брилянтен заместител на месо за вегетарианци и вегани. 

  9. Зелен фасул

    Подобно на карфиола, зеленият фасул също е добър източник на фолати - 100 гр фасул, осигурява 29% фолати от препоръчителния прием. Зеленият фасул също така осигурява редица минерали като манган, калий, желязо и магнезий. Зеленият фасул е друг добър източник на фибри - 100 гр фасул съдържат 4.1 гр фибри.
  10. Сладък картоф

    Сладките картофи, съдържащи широка гама от минерали (калий, манган и мед), са чудесен източник на витамин А и подобно на авокадото са добър източник на витамин Е. Те също имат високо съдържание на антиоксиданти, което може да помогне за защитата на тялото ви от свободните радикали. Поради високото си съдържание на фибри (3,1 г фибри на всеки 100 г от сладък картоф), те също могат да помогнат за подобряване на здравето на червата.

 

Предимства на алкалните храни

Въпреки че понастоящем има ограничени доказателства, които потвърждават, че изборът на диета ще промени рН на тялото (строго регулирано от бъбреците), увеличаването броя на алкалните храни като зеленчуците и плодовете, изброени по-горе, може да помогне за подобряване на цялостното ви здраве.Яденето на широка гама от плодове и зеленчуци ще гарантира, че консумацията на широка гама от микроелементи и подходящо количество диетични фибри.

Заключение

Към този момент доказателствата са ограничени, за да покажат, че консумацията на алкални храни ще промени рН на тялото ви. Стойностите му варират в различните части на тялото и се регулират от бъбреците.Увеличаването броя на растителните храни във вашата диета обаче е свързано с редица повишени ползи за здравето и увеличаването консумацията на плодове и зеленчуци ще разнообрази състава на хранителни вещества в диетата ви и ще подобри приема на фибри.

 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Liam Agnew
Спортен диетолог и личен треньор
Вижте профила на Liam Agnew

Лиъм е сертифициран специалист по спортна диетология с Международното дружество за спортно хранене и е записан в регистъра за хранене на спорт и упражнения на Британската асоциация по диететика. Има бакалавърска степен по спорт и наука за физически упражнения и е завършил ISSN дипломата за приложен спорт и хранене по физически упражнения. Liam е опитен личен треньор, който помага на клиентите да постигнат своите здравословни и фитнес цели с практически, доказани информирани упражнения и съвети за хранене. В свободното си време Лиам се състезава в многобройни състезания по пауърлифтинг и се радва на ходене по хълм, футбол и разширяване на своя рецептен репертоар в кухнята. Научете повече за опита на Лиам тук.

myprotein