Отидете в начална страница
Nutrition

7 неочаквани ползи от веган диетата

7 неочаквани ползи от веган диетата
Claire Muszalski
Регистриран диетолог2 години Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

Веган диетите може би се смятат за много ограничителни, но всъщност те се състоят от храни богати на много хранителни вещества. Въпреки че веган диетите не съдържат никакви животински продукти (без млечни продукти, месо, свинско, риба, пилешко и други), те без проблем могат да задоволят всичките ни нужди от разнообразни хранителни вещества, благодарение на разнообразието от плодове, зеленчуци, бобови  и пълнозърнени култури. Ето няколко ползи и предимства от веган диетата, за които може би не сте се замисляли до сега.  

  

Ползите от веган диетата 

  1. Намалява риска от развиване на метаболитен синдром

    Метаболитният синдром е термин за съвкупност от симптоми, които се характеризират с развиването на диабет тип две и заболявания на сърцето. Също така, често се свързва и с наднорменото тегло. Едно проучване показва, че избягването на преработени храни с високо съдържание на мазнини, приемането на повече пълнозърнести храни и следването на веган диета на растителна основа, може да помогне за овладяването на подобни рискове.

     

  2. По-полезно е за околната среда

    Същото изследване е открило, че намаленият риск от метаболитен синдром също се потвърждава от факта, че веган диетата е по-полезна за околната среда. Отглеждането на животни с цел консумацията им, изисква особено много ресурси (вода, енергия, храна за животни) в сравнение с отглеждането на храни на растителна основа.

     

  3. Може да намали възпаленията

    Високите нива на антиоксиданти и фитонутриенти във веган диетата доказано притежават свойството да се борят с възпаленията в тялото. Съществуват много състояния и болести, които се характеризират или имат общо с възпаленията и точно поради това, начинът ни на хранене е добро средство, с което да избегнем или да противодействаме на подобни заболявания. Именно веган диетата може да ни е от полза в този случай.

     

  4. Подпомага загубата на тегло

    Проучвания показват, че веган диетата може да бъде ефикасен начин да отслабнете. Това вероятно се дължи на високото съдържание на фибри, големите количества храна и засищащите качества на много храни на растителна основа, в допълнение към факта, че много веган храни са с ниско съдържание на калории. Въпреки че трябва да сте в състояние на калориен дефицит, за да отслабнете, следването на веган диета може да улесни този процес.

     

  5. Може да приемате по-големи количества от някои храни

    Една от причините веган диетата да се свързва със загубата на тегло е, че дори големите количества от някои веган храни (като зеленчуците и плодовете с високо съдържание на вода) може да имат ниско съдържание на калории. Ако изберете да приемате големи количества от нискокалорични храни те ще ви заситят и няма да ви карат да се чувствате сякаш не се храните достатъчно или се лишавате от вкусни ястия.

     

  6. Може да подобри продуктивността

    Друго проучване, проведено в рамките на работното място на участниците, с цел да установи степента на влияние на веган диетата, е показало, че работниците са били по-продуктивни, когато са следвали диета на растителна основа. Тези ползи от веган диетата могат да са добре дошли за тези от вас, които искат да надминат себе си, но също така се отнася и до работодателите, които искат работещите за тях да водят здравословен начин на живот и да работят по най-качествения възможен начин. Този ефект може да се дължи на намаления стрес или подобреното психично здраве, но са нужни повече проучвания в тази област.

     

  7. Може да намали риска от хронични заболявания

    Вероятно най-важният плюс от веган диетата е фактът, че тя доказано предотвратява хронични заболявания. Независимо дали става въпрос за диабет, заболявания на сърцето или високо кръвно налягане, много от тези състояния могат да се предотвратят чрез следване здравословна диета на растителна основа и активен начин на живот. Ако желаете да постигнете дълголетие, тогава включете повече храни на растителна основа в диетата си, за да поддържате тялото си в добро здраве и готово да постигне целите, които си поставяте.  

Заключение 

Въпреки че някои смятат веган диетата за ограничителна, тя всъщност може да бъде много приятна, богата на протеин и да ви донесе много ползи. Дори да не сте готови да преминете изцяло на веган режим, можете да добавите някои храни на растителна основа към храненията си през седмицата и да видите дали това ще бъде от полза за вас.  

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

  1. Marrone, G., Guerriero, C., Palazzetti, D., Lido, P., Marolla, A., Daniele, F. D., & Noce, A. (2021). Vegan Diet Health Benefits in Metabolic Syndrome. Nutrients13(3), 817. 
  2. Shah, B., Newman, J. D., Woolf, K., Ganguzza, L., Guo, Y., Allen, N., … & Slater, J. (2018). Anti‐inflammatory effects of a vegan diet versus the American Heart Association–recommended diet in coronary artery disease trial. Journal of the American Heart Association7(23), e011367. 
  3. Turner‐McGrievy, G. M., Barnard, N. D., & Scialli, A. R. (2007). A two‐year randomized weight loss trial comparing a vegan diet to a more moderate low‐fat diet. Obesity15(9), 2276-2281. 
  4. Katcher, H. I., Ferdowsian, H. R., Hoover, V. J., Cohen, J. L., & Barnard, N. D. (2010). A worksite vegan nutrition program is well-accepted and improves health-related quality of life and work productivity. Annals of Nutrition and Metabolism56(4), 245-252. 
  5. Hever, J., & Cronise, R. J. (2017). Plant-based nutrition for healthcare professionals: implementing diet as a primary modality in the prevention and treatment of chronic disease. Journal of geriatric cardiology: JGC14(5), 355.
Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein