Отидете в начална страница
Mental health

Как упражненията могат да помогнат на психичното здраве | Обяснява Макс Оланди

Как упражненията могат да помогнат на психичното здраве | Обяснява Макс Оланди
Ian Roden
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Ian Roden

Отговорността, за това съветите, които ви даваме да идват от квалифицирани експерти, е наша. Посланникът ни Макс Олдани (Max Oldani) е професионалист, на когото можете да се доверите. Той е завършил магистратура по обществено здравеопазване, което го прави точния човек, за задачата да ни представи фактите относно това как упражненията могат да подобрят физическото и психическото ни благосъстояние. 

В тази статия Макс разяснява 3 начина, чрез които упражненията могат да подобрят психичното здраве. Интересно е! 

https://youtu.be/g3dN3NgzODU

Не съществува тайно упражнения, което може да подобри физическото състояние на човек. Но как могат тренировките да подобрят психичното здраве? Нека преговорим това с малко помощ от Макс. 

  1. Упражненията могат да ви помогнат да се преборите с тревожността и депресията.

    Също така могат да подобрят настроението ви. Във видеото, Макс обяснява, че подобрената циркулация на кръвта в резултат от тренировките може да се отрази положително на “хипоталамо-хипофизо-надбъбречна ос”, която влияе на реакцията ни относно стреса и контролира различни части от мозъка, като лимбичната система, амигдалата и хипокампуса, които на свой ред са отговорни за “настриоенията и мотивацията” ни.В допълнение към това, Макс казва, че “в следствие се доставят повече хранителни вещества към тези области, да им помогнат да се развиват и функционират правилно, но и по този начин мозъкът образува нови неврони” поради увеличения приток на кръв, който идва с тренировките.Създаването на  нови неврони води до втората точка, която Макс засяга – упражненията могат да стимулират така наречения неврогенезис – процес по създаването на нови нервни клетки. Това ще увеличи шансовете за подобряване на настроението с времето.Макс добавя, че “Има силна взаимовръзка между хората, които имат проблеми с психичното здраве и тези, които имат намалена способност да образуват нови нервни клетки в областта на хипокампуса. Това е особено вярно за хората, които страдат от депресия.” 

     

  2. Тренировките могат да ви направят по-щастливи с времето

    Забелязвали ли сте, че когато тренирате постоянно в даден период от време настроенията ви се менят по-трудно и имате повече енергия?Оказва се, че ако сте постоянни в тренировките, това може да ви направи по-щастливи с времето.“Когато тренирате често  и изпитвате удоволствието от положителните ефекти на тренировките, които се надграждат с времето, това води до по-щастлив начин на живот” - обяснява Макс.Както Макс вече посочи, това се дължи на факта, че неврогенезиса усилва производството на неврони в хипокампуса, което подпомага преработката на нова информация и процеса на разграничаване между новите и старите спомени.

  3. Тренировките повишават самочувствието

    Когато сте постоянни относно ходетено във фитнеса и настроението ви се подобри в следствие на това, вие със сигурност ще се почувствате малко по-уверени в себе си и по-добре в кожата си. Третата точка, за която говори Макс се отнася за това, че упражненията могат да подобрят самочувствието и увереността ви.На кратко казано, това се случва, защото телесната ви композиция се подобрява, смъкване излишни килограми, качвате мускулна маса и дори се представяте по-добре в залата и на терен.“Дрехите започват да ни прилягат по-добре, започваме да губим мазнини и да увеличаваме мускулната си маса, да се тонизираме и да ставаме по-силни” - обяснява Макс.“Ставаме по-добри в дейности и спортове, които изискват повишена издръжливост. Чувстваме се по-уверени в тази област, защото надграждаме себе си и способностите си.”

 

Често задавани въпроси относно упражненията и психичното здраве 

 

Колко често трябва да тренирам, за да се подобри психичното ми състояние? 

“Като за начало препоръчвам да започнете с някаква физическа активност, която да извършвате всеки ден, за да можете да изградите базисно ниво и да се раздвижите след дълъг период на заседналост.” 

Ходенето е перфектен начин да подобрите циркулацията на кръвта и да поддържате ума си свеж. 

“Въпреки това, що се отнася до тренировките, основното правило е да правите средно интензивна тренировка за поне 30 минути,  пет пъти седмично, ако желаете да се насладите на позитивните резултати от тях, включително подобрено психично здраве”- казва Макс. 

Кое е най-доброто упражнение, което може да подобри психичното здраве? 

“Със сигурност не можете да сбъркате с никое упражнение, ако искате да подобрите психичното си състояние. Но кардио тренировките като бягане, тичането за здраве или просто ходенето са тези, които ще ви донесат най-големи ползи” - разяснява Макс. 

“Разбира се, йогата и силовите тренировки (моите лични фаворити) също са страхотни, но подобряването на циркулацията на кръвта чрез кардио тренировките поддържа сърцето здраво и увеличава притока на кислород към мозъка, а това създава повече съединения, които ви помагат да се чувствате по-спокойни през целия ден”. 

Как мога да започна да тренирам, ако никога не съм го правил/а преди? 

“Моят личен съвет е просто да си изберете нещо, което ви е интересно и да започенете да го правите за поне 30 минути на ден. ” 

Коя спортна дейност се отличава от всички други спосред вас? Към какво изпитвате най-голям интерес и бихте опитали? Никога няма да разберете кой е най-добрият спорт за вас, ако не го изпробвате и не си създадете рутина поне в продължение на месец или повече, свързана тази дейност. 

“По-кратък период от този не би бил достатъчно за тялото ви да се адаптира и за умът ви да се научи как да изпълнява видовете тренировки правилно” - добавя Макс. 

“Затова направете избор и бъдете постоянни. Със сигурност ще има трудни моменти и такива на застой във всеки тренировъчен режим независимо от това колко сте опитни.”   

“Затова приемете, че всичко е процес на учене. Това ще ви помогне да преодолеете по-лесно загубите и да се насладите на победите”. 

Колко време отнема, за да се подобри психичното здраве в следствие на тренировките? 

“Честно казано, настроението ви може да се подобри осезаемо само в рамките на няколко минути, след започването на тренировката! Но това е само моментен силен отговор от страна на тялото.” 

“Колкото сте по-постоянни с тренировките, толкова повече ще се подобрява настроението ви всеки ден.” - обяснява Макс. 

“Това създава засилващ се с времето ефект, който ще доведе до един по-щастлив начин на живот и ще ви помогне да се насладите на нещата, които най-много обичате още повече.” 

 

Заключение 

Като цяло, Макс смята, че подобреното физическо и психично здраве започва с поставянето на определена цел както вече разясни в третата точка от тази статия и това, което той твърди наистина има смисъл. 

Как да започнем за подобряваме които и да са области от живота си без желанието на направим нужните стъпки и да положим усилия за това?  

Как да постигнем целите си във фитнеса без да сме постоянни? 

Ако вие или човек, когото познавате има проблеми с психичното здраве, тренировките могат да бъдат първата стъпка към намаляването на стреса и други състояния. 

Най-важното е да се консултирате с лекар или експерт в областта на психичното здраве, ако имате проблеми свързани с него.  

Ian Roden
Писател и експерт
Вижте профила на Ian Roden

Завършил университета в Фордъм, Иън е учил по комуникации и медийни изследвания с акцент в журналистиката и непълнолетен в антропологията по времето си в колежа. Тук пишестати за университетския вестник, класиран в десетте най-добри в страната. Състезателен спортист през по-голямата част от живота си, Иън е прекарал почти десетилетие, като работи като спасител на океанска спасителна служба в Ню Джърси. В рамките на тази роля той се състезава в спортни състезания за издръжливост срещу други спасители през последните 8 години. Като сърфист през целия живот Иън прекарва по-голямата част от свободното си време в океана, независимо от времето на годината. Освен това се радва на бягане на дистанция, фотография и често харчи изцяло твърде много пари за билети за концерт. 

myprotein