Отидете в начална страница
Nutrition

10 причини за подуване на корема и как да го намалим

10 причини за подуване на корема и как да го намалим
Monica Green
Писател и експерт7 месеца Ago
Вижте профила на Monica Green

Подуване на корема. Това е проблем за много хора, но много малко от нас (включително инфлуенсърите в TikTok, които твърдят, че разбират) знаят причините поради, които се получава това. За щастие, лицензираният диетолог Джейми Райт (Jamie Wright) ще ни предостави няколко отговора. 

Преди да навлезем в причините за подуването на корема, първо трябва да разделим видовете подуване на три различни категории. На първо място - лекото подуване. 

“Това е най-често срещаната форма на подуване и обикновено включва чувство за преяждане или стягане в коремната област. Това може да се случи след ядене и/или след прием на течности.” 

Всеки е имал подут корем след хранене. Това най-често е лека форма. 

След това следва средно подуване. 

“Този вид подуване може да е особено некомфортно и може да включва виден оток в областта на корема.” 

И на последно място поставяме силното подуване. 

“Това е най-тежката форма на подуване и може да доведе до особено голям дискомфорт, болка и силен оток на корема.” 

Хора със синдром на раздразнените черва или възпаление на червата често имат изброените симптоми. 

  1. Преяждане “Преяждането с много храна наведнъж или много бързо може да накара повърхността на червата да се разтегне. Също така, приемът на много течности наведнъж може да има отрицателен ефект.” Много е лесно да хапнете набързо, когато най-сетне се приберете вкъщи след дълъг ден на работа. Проблемът е, че често се храним твърде бързо и след това се чувстваме преяли. Вместо да правим така, можем да започнем да се храним по-бавно, да мислим за количеството храна, което приемаме и да се съобразяваме с тялото си.
  2. “Внимавайте с газообразуващите храни” “Някои определени храни, като например боб, леща, броколи, зеле, лук и газирани напитки спомагат за производството на газове в корема, което от своя страна води до подуване. Можем да предотвратим това, като внимаваме с изброените храни и да ги приемаме в умерени количества. Възможно е да решите да обърнете особено внимание на онези храни, които съдържат олигозахариди, дизахариди, монозахариди, полизахариди или фемрментирали съставки. Това са вид въглехидрати, които са ферментирали и могат да причинят образуването на газове и да доведат до подуване на корема.”
  3. Запек Тук вероятно не са нужни особено много обяснения. Джейми съветва да увеличите приема на фибри или да приемате хранителни добавки с фибри, за да могат червата да функционират нормално. Физическата активност е чудесен начин да поддържате здрава храносмилателната система. Разбира се, винаги приемайте достатъчно вода и други течности, за да сте добре хидратирани.
  4. Синдром на раздразнените черва “Синдромът на раздразнените черва засяга храносмилателната система и може да е причина за симптоми като подуване на корема, болка в същата област и промени в структурата на червата. Има много различни подходи към синдрома на раздразнените черва, но Джейми препоръчва да се консулитаре с акредитиран диетолог или с личния си лекар, за да може да се идентифицира какво е довело до това състояние при вас. Лекарите могат да ви помогнат. като ви обяснят как се лекува това състояние и какви подходи могат да се приложат, за да не се влоши.”
  5. Менструален цикъл Поради промени в хормоналните нива по време на менструалния цикъл, някои жени може да страдат от подуване на корема поради задържане на вода и промените в газообразуването в стомаха. „Непосредствено преди менструацията има скок в хормона прогестерон, който разстройва функциите на стомаха, а това често води до запек и подуване на корема“. Както споменахме по-рано, има някои начини за справяне със запека. Ето няколко съвета: 
    • Увеличете приема на фибри 
    • Физическа активност 
    • Хидратирайте се 
  6. Непоносимост към храни Много хора страдат от непоносимост към храни, за което дори не подозират. Например, непоносимостта към лактоза или глутен може да причинява подуване на корема. Ако коремът ви често е подут, можете да си водите бележки относно това кога и как се чувствате през деня и дали се появява подуване. Така ще можете да анализирате и определите кога точно се появява и каква може да е причината за него.
  7. Хранително разстройство “Храносмилателните разстройства, като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕБР) или възпаление на черваата, могат да причинят подуване на корема, като част от симптомите. Джейми има един съвет, а той е да се консултирате със специалист, който е доказан професионалист в областта. Има сериозни състояния, които трябва да се третират внимателно и след последователни и задълбочени изследвания. Винаги търсете квалифицирани лекари, с които да се консултирате. Задължително избягвайте да се съветвате с д-р Гугъл или гурута в социалните медии.”
  8. Дехидратация Дехидратацията може да причини запек и подуване на корема. Ако не успявате да приемате достатъчно течности и в частност вода през деня, вземете ви една бутилка с вода с вас. След това можете да си направите аларми или напомняния на телефона, които да ви подсетят да пиете вода. Също така можете да хапвате храни с високо съдържание на вода, като например краставици, диня или ягоди. Всички те ще допринесат към дневния ви прием на вода.
  9. Стрес “Стресът може да повлияе на храносмилателната ви система и да доведе до подуване на корема. Как се случва това? Стресът може да наруши производството на храносмилателни секрети, да намали притока на кръв към храносмилателната система, да увеличи възпалението и дори да повлияе на микробиома в червата.” Стресът е труден за менажиране, но Джейми препоръчва да изполваме няколко тактики, които могат да намалят стреса: Планирайте време в ежедневието си, което да прекарате релаксирайки, за да можете да се отпуснете и още:
    • Наспивайте се добре 
    • Тренирайте редовно 
    • Водете активен социален живот 
    • Хранете се здравословно 
    • Прекарвайте време навън 
    • Хранителни добавки с ашваганда 
    • Хранителни добавки с магнезий
  10. Лекарства “Някои медикаменти, като например антибиотиците, могат да нарушат естествения баланс на бактериите в храносмилателната система, което води до подуване на корема. Ако скоро сте приключили прием на антибиотик, приемайте пробиотик, за да противодействате ефектите от медикамента.”  “Хранителните добавки подпомагат възстановяването на червата, като им предоставя нужните добри бактерии и може да намалят риска, който някои антибиотични лечения крият. Те могат да се изразяват в странични ефекти, като разстройство и подуване на корема.” 

 

Заключение 

В тази статия сме описали 10 най-чести причини за подуването на корема и много съвети как да го предотвратите.  

Нашият акредитиран диетолог Джейми съветва да се консултирате с професионалист в областта, ако страдате от подуване на корема или други подобни оплаквания, за да можете да сте сигурни, че ще получите най-доброто лечение.  

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Monica Green
Писател и експерт
Вижте профила на Monica Green
myprotein