Отидете в начална страница
training

5 начина да продължите да се движите, докато сте у дома

5 начина да продължите да се движите, докато сте у дома
Evangeline Howarth
Писател и редактор4 години Ago
Вижте профила на Evangeline Howarth

Животът ни днес, в сравнение с преди само две седмици, изглежда много различно. Работа, училище, упражнения и начинът на общуване се промениха драстично - и ние все още наваксваме.

Едно от най-големите притеснения, което хората имат, е как могат да останат активни, докато има социално дистанциране. С ограниченото пространство за придвижване, как може да имате възможност да спортувате?

Въпреки че ни е позволено да спортуваме все още навън, много хора не могат да излязат по различни причини независимо - време, семейни ангажименти, страх или здраве. Но това не бива да ви възпира да спортувате.

Въпреки че тези мерки за самоизолация и социално дистанциране са необходими, ние трябва да се движим, за да поддържаме телата и умовете си да функционират правлино. Да останете активни е и начин да поддържате настроението си през този предизвикателен период.

Как да бъдем по-активни вкъщи? Първо, важно е да изберете дейности, които ви харесват. Когато намерите нещо, което обичате да правите, никога няма да ви се стори скучно. Забавленията, докато се движите у дома, ще ви заредят и е по-вероятно да очаквате тази част от деня. Независимо дали става дума за градинарство, почистване или просто скачане, има много начини да продължите да се движите из къщата.

Няма определено време, в което да се движите всеки ден, но официалните насоки на NHS препоръчват хората между 19-64 години да се стремят към 150 минути умерена аеробна активност седмично. Тук е важно да се отбележи, че всяко малко усилие се брои, така че не оказвайте прекалено голям натиск върху себе си, ако не можете да изпълнявате препоръчителното за седмица.

NHS също така предполага, че аеробните занимания, както и бързо ходене или колоездене са идеални за увеличаване на сърдечната честота и приспособяване, но как да реализирате това, ако не можете да напуснете дома си?Ето нашите любими активни идеи за дома:

1.Избягвайте седенето за дълги периоди

Много е лесно да изпаднете в заседнал начин на живот, когато прекарвате много време вкъщи. Ако работите от вкъщи, е вероятно да сте седнали пред компютъра през целия ден, може да четете или да сте залепени на друг екран. Всичко това включва една и съща седнала позиция.

Ако работата на бюрото се е пренесла и в дома ви, не забравяйте да правите редовни почивки, както бихте направили в офиса. След 30-45 минути работа станете и се разходете.

Като алтернатива можете да опитате и да направите стоящо бюро – тази идея работи перфектно. Стойката ви зад бюрото намалява напрежението, което гръбът ви издържа от седенето на скования кухненски стол – а и ви кара да се движите повече.

2.Качвайте стълби

Домът ви има ли стълби? Възползвайте се максимално от тях. Просто изкачването нагоре и надолу по стълбите по-често и с по-бързи темпове от нормалното може да увеличи нивата на фитнес за нула време. Ако живеете в жилищен блок, избягвайте асансьора така ще спазите и добро социално разстояние, а вместо това поемате по стълбите, като внимавате да не контактувате много с парапетите.

Изкачването на стълби е добро аеробно занимание, което лесно може да бъде включено във вашия ден. Без да е необходимо специално оборудване, можете да изграждате и тонизирате мускулите си, да изгаряте мазнини и калории, да увеличавате сърдечната си честота и да увеличавате нивата на енергията си всичко в едно, ако решите да изкачвате повече стълби.

3.Правете упражнения за телесно тегло

Когато влязоха в сила новите правила за социална дистанция и изолация, нямаше много време да се запасите с екипировка за домашни упражнения. За щастие, правенето на упражнения за телесно тегло може да бъде също толкова ефективно. Правенето на упражнения за телесно тегло у дома изолирано не изисква специално оборудване. Всичко, от което се нуждаете, е малко пространство и себе си. Няма да отнеме от вашето време, тъй като кратките упражнения за телесно тегло с висока интензивност със сигурност ще ви помогнат да се изпотите - помислете за планкове, клякания, удари и преси. Насочете се към 2-4 сета с 8-15 повторения всеки път, като не забравяйте да направите достатъчно почивка между тях.

4.Танцувайте

Кой не обича да танцува на любимите си песни? Трябва само да погледнете професионален танцьор, за да знаете, че това е вид добра тренировка. Не само танцуването е невероятно забавно и може да се практикува във вашата всекидневна, но е и чудесен начин да поддържате нивата на фитнес в същото време.

В зависимост от музиката можете също да регулирате интензивността от умерена до доста енергична. Танците също помагат за освобождаването на ендорфини, AKA щастливият хормон, който ще помогне при тези изолационни дни. Можете да изберете да танцувате сами (ние няма да съдим) или можете да поканите приятелите си да споделят това удоволствие.

5.Играйте с децата

Ако имате деца, това е чудесен момент да увеличите максимално времето им за игра и да се движите повече у дома. Активната игра в градината не само е от полза за вашето здраве, но също така ви позволява да прекарате малко по-качествено време със семейството си.

Танцуването, криенето, състезанията с яйца и дори градинарството са всички начини да бъдете по-активни вкъщи с децата си. Дори и да нямате деца, включете съквартирантите или семейството си в игра - няма да съжалявате.

Помнете: Има много начини да бъдете по-активни у дома, без да излизате навън - просто е необходимо малко повече креативност. Повече движение у дома може да ви помогне да намалите тази тревожност при самоизолация, като същевременно гарантира, че поддържате здравословни нива на физическа активност. Най-хубавото е, че няма нужда от специално оборудване за фитнес и всички те могат да се правят в ограничено пространство. И така, какво е вашето извинение?

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Evangeline Howarth
Писател и редактор
Вижте профила на Evangeline Howarth

Еванджелин участва в състезателните спортове още от ранна възраст. Tя разбира значението на правилното хранене за подхранване на екстремни и издръжливи спортове, особено поради опита си в Team GBR Squads и капитан и треньор на нейния първи университетски екип.

В свободното си време Еванджелин обича да тича - особено маратони. През уикендите ще я намерите да се занимава с водни спортове или алпинизъм. Любимите ѝ вечери са прекарани в HIIT сесия или клякания във фитнеса, преди да се глези с някаква пикантна храна и тон зеленчуци - yum! Научете повече за опита на Evie тук.

myprotein