Отидете в начална страница
Nutrition

Заведенията вече са отворени, но каква вредата нанася алкохола върху здравето?

Заведенията вече са отворени, но каква вредата нанася алкохола върху здравето?
Jack boardman
Писател и експерт4 години Ago
Вижте профила на Jack boardman

По-голямата част от хората ще се започнат да се връщат отново в кръчмите, след като премахнат ограниченията. А с кръчмите идва какво? Е, освен някакво подобие на социален живот, ще има увеличен прием на алкохол.

Много от нашите читатели, които постигнаха голям напредък през тези трудни времена със здравето, споделиха притесненията си за въздействието на алкохола върху физиката, здравето и работата им.

Има огромно количество дезинформация около алкохола и как тя може да ни повлияе. В следващите няколко статии ще се спрем точно на това какво представлява алкохолът, как работи, как влияе върху тялото ни и усилията за управление на теглото, както и върху нашите упражнения и възстановяване.

Също така ще обсъдим как можете да включите алкохола като лайфстайл подход, концентриран около баланса; в края на краищата, кой не обича питие в слънчев ден?

Какво е алкохолът? Формулата на алкохол, се нарича етанол. Етанолът се получава чрез ферментация на захари от дрожди от различен хранителен произход (например ферментирано грозде, за да произвеждаме вино и т.н.).

Алкохолът, е класифициран като "успокоително хипнотично" лекарство, като приемът води до депресия на централната нервна система. По-ниските дози могат да ви накарат да се чувствате по-будни, действайки като стимулант и водещи до повишена приказливост и усещане за еуфория. По-високите дози могат да доведат до ............., че всички сте добре запознати, до какво, но ние ще го разкрием.

Каво се случва когато пием алкохол? Веднъж консумиран, алкохолът в крайна сметка ще си проправи път към черния ни дроб, ако настъпи по-голямата част от метаболизма на алкохола.

Нашето тяло има чувство спешно да метаболизира алкохола, тъй като той не може да се съхранява. Скоростта, с която това се случва, зависи от последния път, когато сте яли, като по-пълният стомашно-чревен тракт забавя бързото достигане на алкохола до следващата спирка в организма(фибри и протеини могат да помогнат тук!). Зависи и от това колко често пиете - по-рядко пиещите произвеждат по-малко от ензима алкохол дехидрогеназа, който метаболизира алкохола. Когато се метаболизира алкохол, се получава токсичен страничен продукт, наречен ацеталдехид. Това съединение е известно със своите вредни ефекти и въпреки сравнително краткия си жизнен цикъл може да нанесе значителна вреда на тялото ни. Ацеталдехидът се превръща в друго по-малко токсично вещество, ацетат, но преди това да се случи, може да повреди различни тъкани в тялото. Процесите на алкохолен метаболизъм не се осъществяват просто в черния дроб, а някои от тях могат да се метаболизират в панкреаса и дори мозъка (което отчасти може да обясни махмурлука предвид увреждането на мозъчните тъкани). Независимо от това колко човек консумира, тялото може да метаболизира само определено количество алкохол на всеки час. Това количество варира значително при отделните хора и зависи от редица фактори, включително размер на черния дроб и телесна маса.

Какво се случва когато пием твърде много? Ако консумацията на алкохол е прекомерна, може да почувствате (или да изпитате добре) следните симптоми: нарушени двигателни и сетивни функции, затруднени когнитивни възможности, промени в зрението, замъглена реч, нарушена памет, сънливост, загуба на инхибиране и др.

При поглъщане на по-големи дози може да се разболеете физически (в резултат на по-тежка степен - отравяне с алкохол). Симптомите (с изключение на физическото заболяване) са причинени от нарушаване на нашата вътрешна сигнална / комуникационна система, причинено от алкохола.

Алкохолът по същество се свързва с рецептори, участващи в получаването на определени сигнали / съобщения и нарушава целия процес (обикновено го забавя и води до увреждане, което изпитвате, поради което е класифициран като депресант). Алкохолът също може директно да повреди части от мозъка, за които е известно, че контролират емоциите, както и мускулното движение. Всички ли я алкохол е лош? Не е задължително, има място за малък до умерен прием, който и да подобри здравето.

Ползите за здравето са свързани предимно с консумацията на вино ( в малки количества, обикновено една чаша на ден - приблизително 60ml). Това вероятно се дължи на съдържанието му на ресвератрол, полифенол (естествено срещащо се съединение, намиращо се в растенията) .

Колко "лошо" нещо е алкохолът, наистина зависи от дозировката му, от консистенцията и продължителността на времето, през което пиете обичайно.

И помнете: Мнозина смятат, че трябва да се въздържат напълно от приема на алкохол, за да подобрят здравето си. Въпреки че обичайното прекаляване с алкохола със сигурност не се препоръчва, може да си оставите място за малък до умерен прием (и това всъщност може да подобри здравето в зависимост от това, което пиете).

Повечето изследвания подкрепят, че приемът на алкохол не е от голяма полза за нашето здраве, но е ключов аспект за социалния живот на много хора. И така, както се казва, всичко умерено!

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Jack boardman
Писател и експерт
Вижте профила на Jack boardman

Джак е фитнес и хранителен писател, който е специализиран в вдигане на тежести, бокс и MMA тренировки.

myprotein