Отидете в начална страница
Nutrition

Ползите от алое вера и евтини алтернативи одобрени от специалист 

Ползите от алое вера и евтини алтернативи одобрени от специалист 
Myprotein BG
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Myprotein BG

Алое вера е доста нашумял продукт в последно време, защото се твърди, че има много големи ползи за кожата и храносмилателната система. Всички сме виждали много клипове в Тикток с този продукт. Една жена твърди в социалната мрежа, че кожата й напълно се е изчистила, а стомахът й “никога не е бил в по-добро състояние” откакто прие сок от алое вера.  

Някои от вас може да са чували, че алое верата помага при обриви на бебета и при изгаряния от слънцето. Но дали е нещо повече от продукт който просто облекчава състоянието кожата? Нека разберем повече за това заедно в тази статия. Ето какво казват проучванията за алое верата и влиянието й върху кожата и храносмилателната система.   

aloe vera benefits

Какво представлява алое вера? 

Алое верата е растение с дебели и сочни листа и повечето хора лесно го разпознават поради назъбените му листа, които наподобяват пипала. 

Растението алое вера е източник на гел, който се добива от сърцевината на сочните листа. Този гел се намира точно под твърдата обвивка на листото и съдържа изобилие от вода и въглехидратни полимери. Гелът е богат на витамини, незаменими аминокиселини, липиди и полифеноли, които придават на алое верата антивирусни, антибактериални и антигъбични свойства.  

Сокът от алое вера се прави от гела в растението и се произвежда по един от два начина:  

Обработка на цялото листо 

При този производствен метод, цялото листо на алое верата се използва за направата на сок. То се смила и се филтрира, за да се премахнат всички латексови частици (наречени “алоин”). 

Важно е да се премахнат латексовите частици, защото те имат горчив вкус, силен лаксативен ефект и могат да бъдат вредни в големи количества.  

Обработка на вътрешността на листото 

При този метод, външният пласт, тоест кората и латексът се премахват преди да се преработи сърцевината на листото под формата на течност. Някои производители преработват допълнително гела, за да се получи по-висока концентрация.   

Но ето и каква е уловката... 

Преди да навлезем в подробности относно ползите от сока от алое вера, трябва да отбележим, че е особено трудно да се изследва поради разликите в процеса по направата му, производствените методи, дозировката и растителните източници.  

Алое вера има изобилие от ползи за здравето (както скоро ще научите), но не всички продукти на пазара са направени по един и същ начин. Той е като протеина на прах - някои компании произвеждат продукта с високо качество, а други продават нискокачествени алтернативи.  

Какво са открили проучванията за сокът от алое вера? 

Съществуват много документирани ползи за здравето на хората от приложението на алое вера. Проучванията сочат, че екстрактът от алое вера може да подпомогне третирането на кожни състояния както и някои форми на дисфункция на имунната система, атерогенеза (наслоена плака в артериите) и много други функции на клетките.  

Съществуват няколко проучвания проведени единствено със сок от алое вера, но е логично да приемем, че може да има съвпадения и прилики с някои други продукти от алое вера, тъй като те съдържат много, ако не напълно еднакви, биоактивни компоненти.  

  

Сок от алоевера за здрава храносмилателна система 

Едно от главните твърдения в клиповете в Тикток и причината, поради която хората го харесват, е че подпомага здравето на храносмилателната система.  

Оказва се, че съществуват доказателства за ползите на алое вера на храносмилателния тракт. Едно изследване разглежда ефектите на алое вера върху лактобацилите, пробиотик, който често се среща в червата, посочва, че различната концентрация на сокът на алое вера стимулира производството на полезни бактерии за храносмилателната система. Отделно проучване е наблюдавало антимикробния ефект на сокът от алое вера на потенциално опасни бактерии и гъбички. Той също може да помогне при проблеми свързани със Синдрома на раздразненото черво като запек и подуване на корема.  

Ако сокът от алое вера оказва влияние на флората на червата като увеличава броя на “добрите” бактерии и намалява “лошите”, твърденията, че подобрява здравето на храносмилателната система не са неоснователни. Това може да доведе до ползи като подобрено храносмилане, настроение и психично здраве, редуциране на подуването и симптомите на кожни състояния. 

Сокът от алое вера и бръчките 

Сокът от алое вера може да има и други интересни ползи. Една от тях е потенциалните уникални свойства на алое вера против бръчки. Изследване сравнява възможните ефекти против бръчки на кожата от сокът и гелът от алое вера. Учените са открили, че сокът е подобрил състоянието на кожата, а гелът не.   

Проучванията обаче са ограничени до някаква степен, защото учените са изследвали отделни кожни клетки в лабораторни условия и не са тествали продуктите върху хора. Това не означава, че резултатите са неизползваеми, в никакъв случай, но приложението им не е от значение. Прилагането на алое вера върху кожата вероятно няма да има същия ефект както, ако се пие. Затова ако обмисляте да го използвате с цел получаване на тези ползи, тогава би било от добра идея да го прилагате локално.  

Алое вера и заздравяване на рани 

Сокът от алое вера отдавна е известен мехлем против изгаряния и драскотини, а проучванията подкрепят всеобщите твърдения, че растението има терапевтични и заздравяващи свойства. Едно проучване оценява действието на два вида сок от алое вера (от два различни разновидности на растението) върху рани. Резултатите сочат, че двата вида помагат за заздравяването на раните и предотвратяват развитието на зловредни микроби без странични ефекти върху кожата.   

Алтернативи на алое вера 

Някои от минусите при приема на алое вера е цената на сока, както и въпросите около процеса на производство.  

Не съществуват много практични алтернативи на сокът на алое вера, ако желаете да подобрите състоянието на кожата и за заздравяване и лекуване на рани. Но има няколко възможни алтернативи що се отнася до подобряването състоянието и функцията на храносмилателната система. Нейното здраве е сложен въпрос и касае една много обширна и комплексна тема. Изключително трудно е да се препоръчат точните продукти за подобряване на здравето на храносмилателния тракт, тъй като всеки човек е различен в това отношение.  

За цялостно подобрено здравословно състояние на чревния тракт, пробиотиците са полезни и ще подобрят профила и разнообразието на полезните микроби. В допълнение към това, противовъзпалителните средства като Омега-3 могат да са полезни, ако страдате от Синдром на раздразненото черво, а приема на фибри под формата на хранителна добавка може да е добър избор, ако страдате от констипация.  

Ако наистина страдате от проблеми с храносмилателната система е препоръчително да се консултирате със специалист, който има експертиза в областта, преди да приемате каквито и да било хранителни добавки, тъй като това може да влоши състоянието ви. 

Колко дълго трябва да използвам алое вера, за да получа ползите от нея? 

Ползите от сокът от алое вера за здравето по принцип бързо се виждат, както и резултатите от него. В много проучвани, които са цитирани в статията, състоянията на кожата се подобряват почти веднага след започването на приема. Може също да наблюдавате подобрения в работата на храносмилателната система сравнително бързо, обикновено в рамките на няколко дни. Лаксативният и успокоителен ефект на сокът от алое вера се наблюдават доста по-скоро.  

 

Заключение 

Сокът от алое вера е нещо повече от поредния Тикток тренд. Има много потенциални ползи от приема му, но въпреки това, трябва да отбележим, че е сравнително скъп продукт.  

Възможните ползи от сокът за храносмилателната система и предотвратяване образуването на бръчки са инетресни.    

Обикновено не бихме препоръчали да следвате всички Тикток трендове, но в случая с алое верата, може би си струва да опитате.  

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein