Отидете в начална страница
supplements

L-тирозин | Ползи, употреба, дозировка и странични ефекти

L-тирозин | Ползи, употреба, дозировка и странични ефекти
Joanne Tanton
Писател и експерт3 години Ago
Вижте профила на Joanne Tanton
Тялото ви се състои от милиарди градивни елементи, които работят в унисон, за да се поддържа ефективното функциониране на тялото. Една такава съставка е аминокиселината N-ацетил L-тирозин. Има редица причини, поради които може да искате да приемате с L-тирозин, но също така и някои фактори, които трябва да имате предвид пред да го направите. И така, трябва ли да приемате тази добавка? Нека разберем..

Какво представлява L-тирозин?

L-тирозинът е естествена, незаменима аминокиселина, което означава, че тялото ви естествено абсорбира тирозин от  храната.  Той се образува в тялото ви от фенилаланин, друга аминокиселина. L-тирозинът играе важна роля в производството на невротрансмитери в тялото (химикали, които предават нервни импулси) като допамин и норадреналин. Тирозинът се съдържа в много храни, включително източници на протеини като пилешко месо, яйца, риба и пълнозърнест овес, както и млечни продукти като мляко, сирене и кисело мляко.

Каква е разликата между N-ацетил L-тирозин и L-тирозин? 

Тирозинът се предлага в две основни форми - N-ацетил L-тирозин и L-тирозин. Разликата между тях е тяхната бионаличност, което по същество означава колко лесно тялото може да го използва. N-Ацетил L-тирозинът е по-лесно разтворим във вода, но има по-тръдно се преобразува в тялото и се изискват по-големи количества от него.Ето защо L-тирозинът е най-често използваната форма за добавки.

Предимствата на L-тирозин 

L-тирозинът може да подобри настроението ви. Тъй като L-тирозинът е предшественик на хормона допамин, който ни кара да се чувстваме добре. Предполага се, че L-тирозинът може да помогне при лошо настроение.При хора в добро здравословно състояние има доказателства, които показват, че при стресови състояния, тоест излагане на екстремен студ в  продължение на няколко часа, тирозинът може да попречи на настроението да се понижи твърде рязко.*Дали тези констатации могат да бъдат приложени към нормалното ни ежедневие остава неясно. Ако обаче преминавате през особено стресиращ период, L-тирозинът може да помогне за предотвратяване на изчерпването на катехоламини, което от своя страна може да  помогне за предотвратяване на лошото настроение.

L-тирозинът може да увеличи способността да изпълнявате упражнения в горещото време

Доказано е, че повишената наличност на допамин повишава способността да се извършват упражненията при високи температури. В проучване, изследващо ефектите на тирозина, група участници са помолени да карат колело в 30-градусови температури. При този експеримент е установено, че участниците с тирозиновата добавка успяват да поддържат колоездене със средно 15% по-дълго, от другите участници. Въз основа на това, приема на L-тирозин под формата на хранителна добавка, може да си струва да се обмисли през горещите летни месеци, ако тренирате или се състезавате в горещ  климат - но не очаквайте чудодейни подобрения в резултатите.

L-тирозинът може да подобри паметта и когнитивните способности по време на стресови ситуации

При остър стрес, като температурни промени и липса на сън, има доказателства, че L-тирозин може да предотврати изчерпването на антистрес катехоламини като допамин.  Ефектите обаче зависят от това колко стресираща е ситуацията и дали е достатъчно стресираща, за да изчерпят  катехоламините. Така че, това може да означава, че не е толкова ефективен в ежедневните ситуации. L-тирозин може да се използва за подобряване на концентрацията. Доказано е, че приемът на L-тирозин помага на тялото да се справи с вредното въздействие, което стресът може да окаже при екстремни стресови ситуации произтичащи от околната среда.
Тъй като е предшественик на вещества като епинефрин, норепинефрин и допамин (които имат потенциал да спомогнат за ускоряване на метаболизма), се предполага, че може да се използва за премахване на излишни килограми и  изгаряне на калории. За съжаление има много ограничени изследвания в подкрепа на това твърдение.

L-тирозин странични ефекти 

Дългосрочното добавяне на тирозин изглежда безопасно при хора в добро здравословно състояние. Въпреки това, за тези, които страдат  от определени медицински състояния, може да има странични ефекти, затова преди да започнете прием се съветва да се  консултирате с  медицинско лице.

Дозировка на L-тирозин

Понастоящем доказателствата относно за препоръчителната доза L-тирозин са ограничени. Подходящата доза ще зависи от причините, поради които искате да приемате добавка с L-тирозин. В изследванията, проведени с L-тирозин, администрираните дози варират от 500 мг до 12 гр на ден. Въпреки това, дозите над 1 г. на ден вероятно няма да ви предоставят голяма полза, така че като обща препоръка може да се приеме, че 0,5 гр -1 гр биха  били подходящи за повечето хора.

Заключение

L-тирозинът е естествена, незаменима аминокиселина, която може да бъде приемана под формата на хранителна добавка заедно с балансирана диета от всеки човек, който следва дългосрочен тренировъчен режим. L-тирозинът е предшественик на тироксин и  трийодтиронин. Известен е като добавка за отслабване, а също и като регулатор на настроението, който може да помогне при симптоми на сезонно разстройство.  Не забравяйте, че винаги е важно да се консултирате с Вашия лекар, преди да приемате L-тирозинът, за да се уверите, че това е добър вариант  за вас.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Joanne Tanton
Писател и експерт
Вижте профила на Joanne Tanton

Джоана в късните си тийнейджъри разбира, че бързият й метаболизъм вече не е на нейна страна и е изминала шест месеца без да яде зеленчук. Тя изхвърля съдържанието на хладилника си, купува питателна храна, първите си трениращи ръкавици и никога не е погледждала назад.Сега е с 20 кг надолу и изведнъж намери любов към здравето и фитнеса. Проследете пътуването на Джоана в нейния блог на https://www.joannetanton.com/ 

myprotein