Отидете в начална страница
Nutrition

Как да включите кардио в тренировките си

Как да включите кардио в тренировките си
Mark Hearris
Спортна диетология и изследовател 3 години Ago
Вижте профила на Mark Hearris

Фитнес залите все още са затворени и това означава, че някои от нас се връщат към тичане около блока. Опитвате се да тренирате, когато имате свободен половин час, след като седите на бюрото си цял ден (което може всъщност да е диванът). Колкото и да обичаме доброто старо тичане за здраве, което определено има място във вашата тренировъчна рутина, след определено време може да започне да става малко скучно. Опитвайте от време на време да включвате нещо ново, което гарантира, че предизвиквате тялото си и определено ще ви помогне да се насладите на фитнес режима си още повече. Разбира се, ако все още сте пристрастени към бягането, струва си да се присъедините към нашия клуб за бягане в приложението "Strava". Ако обаче търсите нещо малко по-различно, можете да се вдъхновите от предложенията, които сме описали за вас по-долу.

1)Танци

Дори и да не сте много добри в тях, танците са перфектна кардио тренировка и често ангажират сърцето и други мускули. Независимо дали просто искате да пуснете любимия си плейлист и да танцувате в кухнята си в продължение на половин час или да впечатлите някой любим, като научите нови стъпки, танците определено са едно ново хоби , което ще повдигне духа ви. А специално за най-амбицираните сред вас сме подготвили готови плейлисти, за да започнете да танцувате още сега!

2)HIIT

HIIT (високоинтензивни интервални тренировки) не са тайна за никого. Те определено ще ви накарат да се изпотите  добре (в добърия смисъл). Бързите движения с интензивно кардио са идеални за тези от нас, които наистина не могат да издържат да тичат за 30 минути или повече. Този вид тренировка поддържа ума ви по-ангажиран в сравнение с други различни упражнения  и е страхотна тренировка за  цялото тяло. Може да е трудно да се мотивирате да започнете и да сте постоянни, защото HIIT определено е трудна тренировка, но за всеки, който жадува за ново предизвикателство в залата, включването на няколко HIIT сесии всяка седмица наистина ще ви помогне да напреднете. Опитайте тази домашна HIIT тренировка следващия път, когато имате свободни 20 минути.

 3)Скачане на въже

Нямаме предвид прескачане на тренировката за деня, а прескачане на въже. Няколко минути скачане наистина ще ви накарат да се замислите как като 10-годишни сте успявали да го правите така безпроблемно и в продължение на много минути. Можете да опитате да скачате на интервали - например 30 секунди скачане, 30 секунди почивка или просто да продължите толкова дълго, колкото можете и наистина да подложите тялото си на тест. Но бъдете подготвени за евентиална сериозна мускулна треска на следващия ден.

 4)Колоездене

Ако ви се намира стар велосипед, изоставен под вашия навес, изнесете го и го почистете бързо. Колоезденето е една от най-добрите форми на кардио, тя работи върху вашата издръжливост и силата на краката. Предизвиквайте се с ново разстояние или нов маршрут всяка седмица, за да отбележите напредък и да сте сигурни, че няма да изгубите мотивация. Може да откриете, че новото предизвикателство ви насърчава да продължавате да тренирате все повече и повече.

5)Бокс

Една от най-подценяваните кардио тренировки е боксът. Не е нужно да сте Антъни Джошуа или Тайсън Фюри, дори сесията за  начинаещи определено ще ви накара да се чувствате изцедени. Всички боксови аксесоари като чанта и ръкавици не са ви необходими, така че не харчете много пари за оборудване, преди да сте опитали първо да се запишете на курс. Но ако сте безкрайно отегчени от обичайното кардио, боксът ще ви гарантира чисто ново предизвикателство, върху което да работите и ново умение, което да развиете.

Заключение

Има толкова много начини, чрез които можете да промените обичайната си кардио тренировка и да си поставите нови предизвикателства. Независимо дали сте в настроение за добър танц или търсите малко по-трудно предизвикателство като HIIT, не е нужно да се ограничавате само с тичане около блока.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Mark Hearris
Спортна диетология и изследовател
Вижте профила на Mark Hearris

Марк е настоящ доктор на научните изследвания в Научноизследователския институт за спорт и физически упражнения (Университет Ливърпул Джон Мур) където неговите изследвания се фокусират върху ролята на храненето в адаптацията на скелетните мускули към тренировките. Марк също има бакалавърска степен по спорт и наука за упражнения и магистър по спортно хранене и е публикувал работа в редица научни списания, професионални списания и е представял както на национални, така и на международни конференции. Наред с изследователския си профил, Марк се занимава и с диетология на производителността в рамките на професионалния футбол. Научете повече за опита на Марк тук.

myprotein