Отидете в начална страница
Nutrition

Как най-ефективно да поддържате имунната си система

Как най-ефективно да поддържате имунната си система
Grant Koch
Спортен диетолог и сертифициран треньор по сила4 години Ago
Вижте профила на Grant Koch

Разбирането как функционира имунната ни система и как най-добре да я поддържаме в добро здраве никога не е било толкова важно. В тази статия ще опишем накратко как точно работи имунитетът, защо целта трябва да бъде „да я поддържаме здрава“, а не „засилването“ и какво можем да направим с балансиран начин на живот и приема на добавки, за да гарантираме, че се справяме добре и оставаме здрави. Първо, нека разбием някои митове.

Кратък преговор на това какво представлява имунитета Първото погрешно разбиране за имунната система, което много хора имат е, че тя е едно единствено нещо. Това обаче определено не е така. Идеята тук е, че ние го описваме като имунна „система“, но това е съвкупност от много органи и биологични функции, действащи в защита на тялото ни от вредни патогени (бактерии, вируси или други микроорганизми, които могат да причинят заболяване).

Най-просто казано, имунната система може да се раздели, като цяло, на две части - вродена и придобита или адаптивна имунна система. Вродения имунитет е първоначалната, основната форма на защита на тялото. Тя е много ефективна, защото унищожава нападащите я патогени, чрез механизми като висока температура и забавя някои други функции на тялото, за да може да се съсредоточи върху оздравителната и възстановителна дейснот. Това обяснява често екстремната умора, която изпитваме, ако сме болни.

Другата част на имунитета, придобитата а имунна система, е много по-концентрирана. Най-просто казано, това е имунологичният отговор на даден патоген. Това позволява на тялото ви да достави много по-ефективна, засилена и незабавна защитна реакция, за да ви предпази.

Избягване на пренатоварването на организма - фокусиране върху правилните цели Независимо дали става дума за липса на разбиране или просто е маркетингово средство, има много „експерти“ и компании, които твърдят, че даденият техен продукт или диета може да засили имунната ви система.

Това просто не е възможно. Ваксинациите са единственото, основано на доказателства средство, което може да „засили” имунната ни система (тъй като ваксините са отслабена версия на патоген, те позволяват на тялото да изгради имунологичен отговор по сравнително безопасен начин). По-важното, обаче е, че повишаване ефективността на имунната ви система не би било желан ефект и всъщност би ви накарало да се почувствате доста неразположени.

След като знаем как функционира вродената имунна система, представете си какво би се случило, ако тя е активна непрекъснато? Просто бихте се почувствали зле за неопределено време, без това да има реална полза. Може дори да няма патоген, с който тялото ви да се бори и да карате тялото си да се чувства ужасно, без причина!

Ето защо целта трябва да бъде „поддържането и балансирането“ на имунната ни система и нейната нормална функция, а не  „засилването“ й.

Подпомагане на имунната система На първо място, ако следваме добре балансирана диета и поддържаме здравословен начин на живот, нашата имунна система най-вероятно ще функционира както трябва. Недохранването и прекомерното приемане на определени хранителни вещества или минерали може също да има толкова пагубен ефект върху имунната ни система, като патогена.

Червата играят решаваща, но все пак недооценена роля за имунитета. Голяма част дейността на имунитет се случва в червата. Това е мястото, където повечето нахлуващи патогени навлизат в човешката система. Чревният тракт е мястото, където се намират по-голямата част от имунните клетки в тялото. Поддържането на червата здрави е особено важно за цялостното здраве и в подкрепа на имунната система. Пробиотиците и пребиотиците ефективно подпомагат здравословното състояние на червата и ролята им за имунната система. Пробиотиците са живи микроорганизми, които могат да променят профила на микробиома на червата, докато пребиотиците действат подобно на източника на гориво за микробиома. Приема на пробиотик под формата на хранителна добавка може да е от полза, както и увеличаването приема на растителни храни и продукти.

Диета и имунна система Растителните храни също са по-богати на други хранителни вещества и минерали, които могат да гарантират, че имунитетът ни е силен.

Средиземноморският хранителен режим, който включва много зеленчуци и мазна риба, богата на сложни въглехидрати, фибри, микроелементи и други биоактивни вещества, като полифеноли и омега-3 полиненаситени мастни киселини (PUFAs), може да намали възпалението.

Витамин С, който се съдържа в много храни, по-специално киви, портокали и други оранжеви и жълти плодове и зеленчуци, е мощно противовъзпалително средство, което може да се бори с възпалението.

Омега-3 изпълняват подобна функция. Консумирането на поне 2 порции мазна риба, като сьомга или скумрия (или по-тъмни и по-оранжево-оцветени риби), трябва да ви помогне да достигнете нужните количества. Хранителните добавки с омега-3 обаче са лесен начин да си набавите това вещество и означава, че можете да разпределите калориите от рибните източници в други ястия. Ако сте веган или вегетарианец или просто не ядете риба, има и веган алтернатива!

Доказано е, че витамин D играе важна роля за имунитета, регулиращ голяма част от имунния отговор (както във вродената, така и в придобитата имунна система). Недостигът на витамин D се свързва както с повишено възпаление, така и с нарушена функция на имунната система.

Надяваме се, че тази статия ви дава повече яснота по въпроса за имунитета и как да поддържате имунната си система в добро здравословно състояние. Въпреки че не можете да гарантирате пълна превенция, храненето на база здравословна балансирана диета и грижата за себе си може да ви помогне.

Цинкът и селенът са два минерала, които също играят ключова роля в имунната функция, като липсите им може да доведат до значително намалена способност на имунната ни система да се бори срещу патогени.1

Други важни съображения за начина на живот са да получавате качествен сън, да спортувате често и да редуцирате нивата на стрес. Когато едно или повече от тях излязат извън нормите, това може да отслаби имунитета, затова е важно да водим балансиран и пълноценен начин на живот.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Grant Koch
Спортен диетолог и сертифициран треньор по сила
Вижте профила на Grant Koch
Грант е спортен диетолог и сертифициран треньор по сила. Има множество дипломи за следдипломна квалификация по тренировки по хранене и сила, както и магистърска степен по спортно и тренировъчно хранене, със специален акцент върху протеина. Грант е работил във фитнес индустрията в продължение на повече от десетилетие и е помогнал на треньорите на професионални спортисти и спортни отбори, както и на средния фитнес играч, който търси да влезе в най-добрата възможна форма. Сега той прекарва по-голямата част от работното си време, като преподава фитнес професионалисти и тренира хора от разстояние. Той е голям вярващ в практикуването на това, което проповядва, и се занимава с тренировки за съпротива и бойни изкуства повече от 20 години. В свободното си време Грант се радва да бъде със съпругата и дъщеря си, както и със семейните кучета и да наваксва в най-новата серия на Netflix. Научете повече за опита на Грант тук и за личното му обучение тук https://www.bodynovo.com/. "
myprotein