Отидете в начална страница
training

4 секундна тренировка, възможно ли е? Най-новите фитнес проучвания

4 секундна тренировка, възможно ли е? Най-новите фитнес проучвания
Claire Muszalski
Регистриран диетолог4 години Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

Обичате да сте в крак с най-новото в спортното хранене и фитнес? И ние! Всяка седмица обичаме да ви даваме обобщение на най-важните изследвания, за да можете да извлечете максимума от тренировките и храненето си.

Тази седмица разглеждаме дали 4-секундната тренировка е всичко, от което се нуждаете, и как упражненията помагат на метаболизма да гори мазнините.

Работата вкъщи прави много от нас по-заседнали от всякога. Прекарваме часове в седнало положение, което може да бъде опасно за здравето. Според ново проучване обаче, можете да направите нещо по въпроса.

Изследователите погледнаха физиологичните разлики в това да прекарате деня в седнало положение и да прекарате деня в седнало положение с кратки прекъсвания с високоинтензивни упражнения. Упражнението се състоеше от 4 секунди упражнение с висока интензивност, последвано от почивка от 45 секунди, повтаряна пет пъти на всеки час в продължение на 8 часа на ден.

Сутринта след всеки тестов ден участниците приемали сладка закуска с високо съдържание на мазнини и след това тествали нивата си на триглицериди (мазнини), глюкоза и инсулин. Резултатите отчели 31% увеличение на нивата на триглицеридите, след като участниците прекарали деня само в седнало положение, в сравнение с деня, в който са го замесили с кратки тренировки. Те също открили 43% увеличение на окисляването на мазнините в цялото тяло при групата, която провеждала редовни кратки тренировки през целия ден. Нямало разлики в нивата на глюкоза или инсулин. Въпреки че броят на участниците е малък и тренировката е кратка, тази забележима промяна в нивата на мазнините и окисляването със сигурност е интересна. Защо не изпробвате и да видите дали ще забележите разлика?

Повече упражнения = по-добър метаболизъм на мазнините?

Упражненията са добри за метаболизма- да това е така, но може ли това да помогне и за превръщането на храната в енергия и засилване на изгарянето на мазнини? Според ново проучване, в което участват 52 мъже-войници преди и след 80-дневна програма за обучение, изследователите откриват доста значителни промени в 200-те метаболити (вещества, произведени по време на метаболитните процеси), които те измерват.

Промените, които се забелязват, подсказват, че постоянното упражнение не само насърчава мускулите да изразходват много повече гориво, но и те използват предимно мазнини. Тази промяна е много по-различна от по-рано направените изследвания, най-вероятно защото войниците имат много сходен начин на живот, диети и модели на сън.

Докато в това проучване са участвали само 52 участници, които са били млади и физически активни, интересно е да мислите, че упражненията могат да повлияят на нещо повече от самото настроение и мускулите ви.

В заключение: Ако се нуждаете от причина, за да се движите повече, проучванията през тази седмица определено са ви дали това. Въпреки че всички сме ограничени до това, което можем да направим, за да работим в момента, чудесно е да знаем, че прекъсването на работния ден с бърз спринт ще ни донесе някаква полза.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein