Отидете в начална страница
training

Какво показват последните проучвания за вашия фитнес режим?

Какво показват последните проучвания за вашия фитнес режим?
Evangeline Howarth
Писател и редактор3 години Ago
Вижте профила на Evangeline Howarth

Искате ли да ви споделим с вас няколко проучвания, които да бъдат допълнение към четовото ви за седмицата? Синтезирахме две от любимите ни скорошни проучвания, за да  ви информираме за най-новите изследвания в областта на здравето и фитнеса. От това какво да ядем до това как да тренираме, ние обичаме да споделяме с вас най-новите фитнес тенденции и проучвания.

Тази седмица се фокусираме върху поддържането на добра физическа форма в свят, в който ви се налага да седите седнали на бюро по цял ден и как да тествате издръжливостта на сърцето си, като просто се изкачите по стълбите например.

Много от нас прекарват твърде много време, седейки вкъщи, особено в момента, когато сме в локдаун. Тъй като много от нас работят от вкъщи и ограничават времето навън, вероятно повечето не извършваме достатъчно физическата активност, от която всички се нуждаем в момента. Във връзка с това Световната здравна организация (СЗО) е разработила примери относно това, какви трябва да бъдат нивата на вашата физическа активност, за да компенсирате дългите периоди на седене или заседнал начин на живот, които могат да бъдат причина за дългосрочни здравословни проблеми.

Изследването е проведено с 44 000 участници, на които е измерен, както периодите на седене, така и времето прекарано в извършване на физическа активност. Учените са установили, че 10 или повече часа седене на ден са свързани с влошено здравословно състояние, но ако участниците извършат 30-40 минути упражнения или някакъв вид движение на ден, това намалява риска до нивото на тези, които прекарват само малко време без активности.

Както се очаква, изследванията подчертават, че всяка една физическа активност е по-добре от никаква. Независимо дали това е просто изкачване по стълбите или бърза разходка в обедната ви почивка, те могат да намалят рисковете за здравето. Така че, не се чувствайте окезкуражени от необходимостта да бъдете креативни в домашните си тренировки, докато не можете да ходите на  фитнес. Не забравяйте, че всяка малка активност помага и движението трябва да е основен приоритет.

Изберете стълбите

Когато повечето хора мислят за фитнес, те се сещат и за здравето на сърдечно-съдовата система. Това основно означава колко силно и здраво е сърцето. Всички знаем, че колкото по-добре то може да изпомпва кръвта, толкова по-добри ще са вашите резултати. В такъв случай, трябва да ви попитаме, как се чувствате при изкачването на 4 стълби?

Според едно последно проучване възможността да се справите с 4 етажа за по-малко от минута означава, че имате доста здраво сърце. Изследователите определят това, като сравняват представянето на участниците на бягаща пътека, където те вървят или тичат с повишено темпо до изтощение. Техните резултати са съпоставени с тези на хора, които биха могли да изкачат 4-те етажа за по-малко от минута, без да тичат.

Учените са установили, че ако това отнеме повече време, тогава се заключва, че участниците са по-изложени на риск от заболяване. Смята се, че това е евтин и ефективен начин хората да подобрят здравето на сърцето си, без да използват сложни техники и след една минута изкачване на стълби, трябва да се съгласим, че и това е доста добро фитнес постижение.

Заключение

Независимо дали се чувствате така, сякаш фитнесът ви е останал на заден план по време на този локдаун или искате да подбрите нивото си на физическа активност, следенето на най-новите тенденции в тренировките е чудесен начин да намерите нови средства за подобряване на ефективността си и да видите желаните резултати. Това също е чудесен начин да стартирате вашия фитнес режим с нови идеи за поддържане на отлична форма.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Evangeline Howarth
Писател и редактор
Вижте профила на Evangeline Howarth

Еванджелин участва в състезателните спортове още от ранна възраст. Tя разбира значението на правилното хранене за подхранване на екстремни и издръжливи спортове, особено поради опита си в Team GBR Squads и капитан и треньор на нейния първи университетски екип.

В свободното си време Еванджелин обича да тича - особено маратони. През уикендите ще я намерите да се занимава с водни спортове или алпинизъм. Любимите ѝ вечери са прекарани в HIIT сесия или клякания във фитнеса, преди да се глези с някаква пикантна храна и тон зеленчуци - yum! Научете повече за опита на Evie тук.

myprotein