Отидете в начална страница
Mental health

Проучване сочи, че кратките дремки не компенсират недоспиването 

Проучване сочи, че кратките дремки не компенсират недоспиването 
Emily Wilcock
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Emily Wilcock

Независимо дали си лягате за дрямка умишлено или просто сте си затворили очите за няколко минути и сте заспали, трудно може да се устои на съня, когато ни се доспи.  

Проучване на лабораторията по медицина на съня на Щатския Университет на Мичиган (Michigan State University) посочва, че когато сте спали само половината нощ, една дрямка през деня няма да замести пълноценния сън през една цяла вечер.  

Вместо съня да се измерва като количеството часове, през които човек е спал, трябва да се има предвид времето, което е прекарано в бавновълнов сън. Това е най-дълбокият и възстановяващ стадий на съня, когато сме най-отпуснати. Ако тялото е лишено от сън, например, не сте спали през цялото денонощие, то се нуждае от бавновълновия сън, което означава, че ще изпаднете точно в този стадии бързо след като заспите.  

 

Проучването 

В това изследване са участвали 275 студенти. След като са пристигнали в лабораторията по медицина на съня, участниците са изпълнили няколко когнитивни упражнения, за да се измери степента им на съсредоточеност, степента на активно участие в обществения живот и способността им да извършат поредица от последователни стъпки без да се повлияват от прекъсвания. След това са били разделени в три групи. Хората от първата група са изпратени да си легнат и да спят след приключване на зададените дейности. Втората група е останала в лабораторията, като на участниците е позволено да спят периодично за 30-60 минути. Третата група от хора са останали будни, в състояние довело до липса на сън.  

На следващата сутрин, участниците е трябвало да направят същите упражнения и задачи, за да се види дали ще има разминаване в представянето на трите групи.  

  

Резултатите 

Отчетено е, че хората от втората група са страдали от недоспиване, въпреки че са подремнали през нощта, защото са имали много по-ниски резултати и са допуснали много повече грешки от участниците от първата група.  

Както може би очаквате, третата група е допуснала най-много грешки, последвана от втората, а най-добри резултати са постигнати в първата група. Въпреки това, всеки 10 минути бавновълнов сън са помогнали да участниците да намалят допуснатите грешки с 4%. Може това число да не изглежда впечатляващо, но то да е от значителна важност, за хората които работят силно напрягаща и животоспасяваща работа като например хирург.   

 

Заключение 

Без съмнение е важно да поставяте добрия сън на първо място, защото сънят през нощта не може да се замести от дремки през деня. Въпреки това, знаем, че всичко може да се случи и изникват непредвидени ситуации, които могат да възпрепятстват спокойния и възстановяващ сън през нощта. Ако това ви се случи, тогава запомнете, че всеки допълнителни 10 минути бавновълнов сън ще ви помогнат да се чувствате по-будни и отпочинали. В крайна сметка, важното е да се вслушвате в тялото си и ако имате нужда от допълнително сън, не се колебайте да си го набавите.  

  1. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210812123122.htm
Emily Wilcock
Писател и експерт
Вижте профила на Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein