Отидете в начална страница
training

10 навика, които ще подобрят тренировките ви | Съвети и трикове  

10 навика, които ще подобрят тренировките ви | Съвети и трикове  
Myprotein BG
Писател и експерт1 година Ago
Вижте профила на Myprotein BG

Формирането на здравословни навици е един от най-добрите начини за гарантиране на успех във фитнеса, но може да отнеме време, за да ги превърнете в рутина. Ако искате да постигнете дългосрочните си цели, ще ви трябват малко дисциплина и търпение. 

Напълно нормално е да почувствате, че мотивацията ви спада след няколко седмици, но не се притеснявайте. Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да продължите и да запазите навиците си.  

Значението на изграждането на здравословни навици във вашата тренировка 

Когато посещава фитнес залата, никой не иска да влезе с нежелание или да не постигне целите си в рамките на определено време. Изграждането на здравословни навици във вашия тренировъчен план може да гарантира, че всяка част от упоритата ви работа е от значение и че вървите с пълна сила към постигане на целите си.  

Изграждането на ясни навици също може да ви помогне да сте в движение, мотивирани и да гарантира, че полагате възможно най-много усилия при всяка тренировка.  

10 навика за подобряване на вашата тренировка 

Събрахме 10 навика, които могат да ви помогнат да подобрите тренировката си. Не забравяйте, че формирането на нови навици може да отнеме време, но придържането към тези съвети ще ви се изплати в дългосрочен план. 

  1. Бъдете гъвкавиПонякога плановете се разместват и трябва да коригирате тренировъчния си график. Добре е да преместите тренировката си в друг час или ден. Ако не ви достига време, опитайте да разделите сесията си през деня или дори в различни дни от седмицата.
  2. Тренирайте с приятел, партньор или в група Прекарването на време с добър приятел не може да се сравни с нищо друго. Така че защо да не тренирате, докато го правите? Тренировката с приятел или група приятели може да ви помогне да се ангажирате и да превърнете тренировките в дългосрочен навик. Освен това, добавянето на социален елемент към вашата тренировка може да помогне за подобряване на психичното ви здраве.
  3. Изберете си забавни тренировкиУсиленото трениране не означава, че не можете да се забавлявате. Колкото повече се наслаждавате на тренировките си, толкова по-вероятно е да ги направите неотменна част от ежедневието си. Ако някое ново упражнение не ви е приятно, разнообразете го или го заменете с друго. Също така, можете да променяте времето от деня, в което тренирате. Ако не обичате да ставате рано сутрин, тогава тренирайте следобед или надвечер. Ако пък обичате да ставате рано, тогава тренирайте скоро след като се събудите. Всичко се свежда до това да откриете какво работи добре за вас и ви прави щастливи.  
  4. Поставете си реалистични целиПредизвикайте се, но си поставете реалистични и постижими цели. Може крайната ви цел да е да участвате в маратон, но това може да отнеме малко повече от три месеца в подготовка, ако сте начинаещ/а. Консултирайте се и обсъдете с приятел или инструктор, за да можете да си поставите реалистични цели и очаквания.  
  5.  Започнете с нещо малко и надграждайтеЛесно е да прекалите, когато сте в начинаещ/а, но това може да доведе до контузии. Определете нивото си и го надграждайте постепенно.  Поставете си малки цели и правете по-кратки тренировки, след това увеличете трудността, като включите по-сложни упражнения и допълнителни тренировъчни сесии. С времето ще натрупате увереност. Постепенният и плавен прогрес ще доведе до резултати, които са устойчиви и ще можете да поддържате и съхраните във времето.
  6. Чувствайте се комфортноНосенето на удобни дрехи и обувки за тренировка е от голямо значение и ще усетите значителна разлика, в това как се чувствате по време на и след тренировка. Ако се чувствате добре в дрехите, които носите, това може да ви помогне да бъдете по-уверени и мотивирани.  Искате ли да разгледате и закупите спортни дрехи, които ще ви накарат да се чувствате по-уверени в себе си и във фитнеса? Ето нашите предложения - MP Activewear. 
  7. Не пропускайте почивните дниПочивните дни са също толкова важни, колкото и дните за тренировка. Те позволяват на тялото ви да се възстанови и възобнови, за да можете да сте по-силни по време на следващата сесия. Пропускането на дните за почивка може да забави напредъка ви и да доведе до контузии. Качественият сън също има голямо значение за психическото и физическото възстановяване. Набавяйте си достатъчно сън, за да сте по-силни и по-добри по време на следващата си тренировка. 
  8. Разнообразете тренировките сиНай-добрата тренировъчна програма разнообразява упражненията на всеки 4-6 седмици. Ако се отегчавате от едни и същи упражнения, опитайте нови такива или се запишете за групова тренировка, за да направите дейностите по-вълнуващи. По този начин постоянно ще се предизвиквате с нови неща и така ще е по-вероятно да бъдете по-всеотдайни в тренировките. 
  9. Наградете сеПоставянето на краткосрочни цели, които водят до постигането на дългосрочни такива, е чудесен начин да останете фокусирани. Награждавайте се за това, че постигате малък прогрес. Можете да постигате малките цели по-често от големите и това ще ви мотивира постоянно. Наградата може да бъде всичко - от любимото ви ястие до нови дрехи за фитнеса или дори спа ден. Важно е да не се фокусирате твърде много над крайната цел, а да отбелязвате и да се радвате на малките постижения по пътя към нея.
  10. Нездравословни тренировъчни навици, които да избягватеВсички ние понякога се отдаваме на лоши навици, но важното е да избягваме някои определени такива, когато става въпрос за тренировките. Някои навици могат да имат отрицателен ефект над напредъка ви в дългосрочен план.  За да получавате максимума от тренировките си, старайте се да избягвате: 
    • Пропускане на почивните дни 
    • Пропускане на загрявката и разгрявката 
    • Недостатъчен прием на енергия - това може да означава прием на твърде малко калории или избягване на определени хранителни групи 
    • Поставяне на нереалистични цели или очаквания 
    • Прекомерно трениране 
    • Прием на твърде много вредна храна - никоя храна не е забранена, но се опитайте да спазвате определеното за целите ви количество макроси 
    • Недостатъчно качествен сън между тренировките

  

Заключение 

Формирането на нов навик отнема време. Затова бъдете търпеливи със себе си и си дайте време да се научите и да се адаптирате.  

Поставете си реалистични цели, радвайте се на малките постижения и не спирайте да се предизвиквате да учите повече и надграждате уменията си, докато се забавлявате. Преди да се усетите, вече ще сте формирали нови здравословни навици и ще сте на път към постигане на целите си.  

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein