Отидете в начална страница
OUR AMBASSADORS

Том Столтман и планът му да спечели няколко поредни титли

Том Столтман и планът му да спечели няколко поредни титли
Monica Green
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Monica Green

20 Юни 2021. Датата, когато Шотландия отпразнува завоюването на първата си титла за “Най-силен мъж”. Това е датата, Том Столтман изписа името си в списъка на победителите.

Следователно не е изненада, че се свързахме с "Най-силния мъж" на света, за да разговаряме с него за пътя, по който е преминал. Снимките на победителите, държащи трофеите, които са спечелили са невероятни и вдъхновяващи, но те не показват цялата картина. Присъединете се към нас и разговора ни с Том, относно тренировките, храненето, мъжката солидарност, дните, в които си позволява да хапва "вредна" храна, която всъщност не е вредна и това как аутизма е изиграл роля в живота му до момента.

“Люк ме познава много добре”

Том е израстнал в малкия град Инвергордон в Шотландия. Инвергордон има население от 3 900 души, което означава, че намирането на нови фитнеси и спортове, на които човек да се запише е било трудно. След като е играл футбол за няколко години в училище, Том е бил взет под крилото на брат си, Люк, и е започнал да тренира вдигане на тежести заедно с него, в местния фитнес. От този ден нататък, братята Столтман са рамо до рамо във всичко, пробивайки си път към славата.

“Люк играе много важна роля в живота ми. От деня, в който за пръв път ме заведе във фитнеса и през цялото време, в което е до мен. Той е пример за мен и е една от причините да съм човека, който съм днес.”

Присъствието на Люк, който е седем години по-голям от брат си, е дало на Том голямо предимство. Люк е тренирал вдигане на тежести дълги години, а това, че познава добре брат си и тънкостите на спорта е била перфектната комбинация от знания.

“Люк ме познава много добре и това прави тренирането с него по-различно от тренировките с другите лични треньори, които ще трябва да ми задават безброй въпроси, а Люк просто знае всичко за мен.”

“Мога винаги да се уверя, че всичко е на 100%”

Феновете на Том знаят, че той е роден с аутизъм - разстройство на развитието, което засяга социалните взаимоотношения и комуникацията и често се характеризира с повтарящ се репертоар от мисли и действия.

Том често споделя неговия опит с аутизма и го описва в Инстаграм страницата си като “супер сила”. Когато го попитахме какво има предвид под това, той ни обясни, че аутизмът може да пречи, но и да помага.

“Състезанието за “Най-силен мъж” е базирано на рутинни упражнения, същото е и с аутизма. При подготовката за това състезание трябва всеки ден да ставаш , да се храниш по едно и също време, да тренираш, да се възстановяваш - всичко е повтарящ се режим. Затова винаги мога да съм сигурен, че извършвам всичко на 100%, защото ми е лесно да съм постоянен.”

Разбира се, има и дни, в които аутизмът се оказва сериозно предизвикателство.

“Ако нещо се промени без предизвестие от няколко дни или ако объркам някое от храненията си или ако съм пътувал дълго и не съм имал достатъчно от определените количества храна или не съм се приготвил достатъчно или имам интерюта, тогава аутизма е в най-лошата си степен, защото се стресирам и премислям всичко хилади пъти, а това може да бъде много лошо понякога.”

Том се е научил да контролира аутизма с помощта на хора като съпругата му Шинейд и сестра му, които работят с хора с аутизъм.

“Определено аутизмът не изчезва просто така, но аз съм се научил да го контролирам. Обаче понякога има дни, в които може да стане по-силен от мен и това ме стресира и притеснява, когато всъщност бе би трябвало да е така.”

Майката на Том е била единствения човек, на който той е споделял чувствата си, когато е имал тежки моменти. Но съпругата му Шинейд, с която са заедно откакто той е бил на 18, винаги е била до него и му е помагала, с всичко от което той е имал нужда.

“Жена ми Шинейд и аз сме чудесен екип, тя ме разбира, не е нужно да ме пита какво се случва с мен. Когато се подготвям за състезания тя знае точно кога да ми проготви храната. Затова тя прави живота ми по-лесен и сме заедно от 10 години, в които тя винаги е била до мен по моя път, на всяко състезание и ме познава прекрасно. Когато познаваш някого толкова добре, всичко става много по-лесно.”

“Дните за “вредна” храна са просто част от режима на хранене”

Ако четете тази статия мислейки си, че ще ви говорим за това как Том яде огромни количества ориз и пилешко всеки ден, много грешите. Дните за “вредна” храна са ключът към неговия успех. Том смята, че правилното хранене, като цяло, е разковничето, когато става въпрос за подготовката за състезания като “Най-силен мъж”.

“Храненето е основата. Може да тренирате по два дни седмично във фитнеса, но ако се храните правилно, ще спечелите всяко състезание, което желаете. Това е нещото, което ми помогна на Световното състезание. Не съм пропускал хранене и следвах режима си на 100% и ето, резултатите са на лице.”

Каква всъщност е диетата на Том?

“Когато има 8-10 седмици преди състезанието съм на режим от 7-8 000 калории, което звучи като твърде много, но не е, за състезания като “Най-силен мъж”. Това са много яйца, червено месо, зеленчуци и плодове. Не припарвам до макарони или нещо подобно - само когато хапвам “вредна” храна.”

Но когато състезанието наближи, количеството храна се покачва и покачва и покачва.

“Когато състезанието е близо, тогава “вредните” храни се отразяват повече, затова понякога хапвам нещо такова преди тренировка плюс още една порция примерно през уикенда, но винаги се храня на 70-80% с правилните храни.”

Том казва, че “най-лошата му диета” е била тази, на която е бил преди състезанието “Най-силен мъж” тази година.

“В този момент всичко се свежда до това да имаш гориво в тялото си, а тогава приемах по около 11-12 000 калории и всичките бяха чисто гориво - бургери, лазани, макарони - много висококалорични храни, които поддържаха нивата ми на енергия много високи и трябваше да се храня така 8-9 дни.”

След това Том ни описа диетата си, която е спазвал, когато състезанието е наближавало все повече и повече.

“Когато се приближавах до времето на самото Световно състезание, закуските ми сутрин бях нормални, както и закуската ми преди обед, обяда беше пилешко с нещо допълнително и след това храненето ми преди тренировка беше най-важно, което беше допълнително ястие като например бургер и пържени картофки и ако не го изяждах не получавах така нужното гориво.”“Ако хапнех нещо такова тренировката ти беше 60% по-ефективна, отколкото ако си на режима, на който си бил преди месец или два. Ние всъщност нямаме точно “вредна храна”, която хапваме - тя е, по-скоро, част от самата ни диета.”

“Храненията се увеличават; тренировките намаляват”

Може първоначално да сте смятали, че тренировките се правят по следния начин - един ден тренировка, един ден почивка, особено, когато състезанието наближава. Всъщност е точно обратното.

“Тренировките се преобръщат, тоест хранителния режим се увеличава, а тренировките намаляват. Трябва да си възможно най-отпочинал и зареден с енергия. Следователно, ако състезанието е след 8 дни и тренираш два дни, тялото ти няма да е напълно взъстановено.”

Том ни разказва за подготовката си за състезанието за “Най-силен мъж”...

“За състезанието “Най-силен мъж” се подготвях 12 седмици, тоест първите 4 седмици бяха, за да кача маса, да вляза във форма и да се кондиционирам, за да мога да вдигам тежестите. Следващите четири седмици бяха за силови тренировки, затова спрях да правя повторения, нахнахме частта с кондиционирането и се съсредоточихме само над изграждане на силата.”“След това намалихме тежестите и изполавах само леки тежести, за да може тялото ми да се възстанови. Последните четири седмици бяха организирани така - първите две бяха съчетание от кондициониращи и силови упражнения, а след това втората половина се състояха от два дни в седмицата във фитнеса, за да мога напълно да се възстановя.”

Въпреки че Том е Най-силният мъж на света, при него не става въпрос за слава и его, а за точното физическо състояние и правилното възстановяване.

“Тренировките и правилното им изпълнение са много важни. Да се намалят тежестите в правилния момент, да знаеп кога да спреш, а не да тренирваш, с цел да храниш егото си.”

“Искам да стана шапмион с няколко поредни титли”

Том вече е преминал през всички големи състезания за тази година и голямата му цел е 2022, когато иска отново да грабне титлата за “Най-силен мъж”.

“Искам да стана шампион с няколко поредни титли и искам да бъда постоянен в състезанията през идната година както бях през изминалата, а тя беше тежка, особено в прериода преди Световното състезание. От цялото медийно отразяване и пътуванията просто не можех да се върна към нужните навици, а и ситуацията с пандемията беше объркваща. Затова се надявам, когато тази година приключи и след като съм постигнал добри резултати, следващата година отново да съм съсредоточен изцяло върху тренировките, да спечеля Световното и след това да продължа успеха си и на всички останали състезания, в които ще взема участие.”

Той го прави да изглежда много лесно...

И ако през 2021 Том Столтман не е имал правилните навици, нямаме търпение да видим какво ще направи, когато ги има.

Заключение

Том е вдъхновение за всички онези, които имат скрити затруднения и неговият път към състезанието “Най-силен мъж на света” показва силата на отдадеността и страстта към спорта. С нетърпения очакваме “Най-силен мъж на планетата 2022, за да видим представянето на Том, а ние ще го подкрепяме, за да може да постигне поредната си победа.”

Monica Green
Писател и експерт
Вижте профила на Monica Green
myprotein