Отидете в начална страница
supplements

5 ползи на Мака | Какво представлява коренът от мака и за какво се използва?

5 ползи на Мака | Какво представлява коренът от мака и за какво се използва?
Claire Muszalski
Регистриран диетолог8 месеца Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

Коренът от перуански женшен, наречен мака, се добива от растение, което се е използвало силно в миналото и продължава да се използва в наши дни. В последно време мака стана изключително популярна, като хранителна добавка. В Перу, където расте, той е отдавна познат на местното население и се използва от много години. Перуанският женшен има много предимства. Неговите качества се използват за повишаване на силата и издръжливостта. Ако искате да опитате тази хранителна добавка, тук ще можете да се запознаете с нейните свойства. 

Мака или перуански женшен е растение, което вирее в едни от най-суровите условия в света. Условията във високите части на планините са много неблагоприятни. Перуанският женшен е от семейство Cruciferae. Той е роднина на синапа, броколито, карфиола и брюкселското зеле. Съдържа хранителни вещества, като витамин С, цинк, желязо и калций. Ботаническото име на перуанския женшен е Lepidium Meyenii и въпреки че ражда листа, коренът се използва за направата на хранителната  добавка. Тези корени се изсушават и след това се преработват на прах. След опаковане е готов за добавяне към смутита, шейкове или към по ваше желание. Можете също така да откриете корен от мака и под формата на капсули. 

maca root
  

Ползи от Мака  

Голямото разнообразие от потенциални ползи кара някои учени да причисляват мака към групата на адаптогените. Те представляват хранителни добавки, които могат да помогнат на тялото ви да се справи по-добре със стресовите ситуации . Коренът от мака е добавка, богата на много полезни хранителни вещества, която си струва да се проучи и пробва. 

  1. Мака може да подобри настроението Подобно на други кръстоцветни растения, мака е богата на здравословни вещества. Съдържа антиоксиданти, наречени флавоноиди, които  допринасят за подобряване на настроението и понижаване на тревожността. Няколко проучвания изследвали коренът от мака отбелязват намаляване на чувството на тревожност и депресия (2).
  2. Мака може да подобри кръвното налягане Същото проучване показва и ползи при жени след менопауза. След прием на мака, участничките в проучването са забелязали спад в диастолното кръвно налягане. Това е налягането в артериите, когато сърцето почива между ударите. Знаем, че другите кръстоцветни зеленчуци допринасят много за цялостното здраве на организма  и ползата от мака не е по-различна (2).
  3. Подпомага репродуктивното здравеЕдно от най-ранните приложения на мака е  бил с цел подобряване на репродуктивното здраве. Все още са нужно допълнителни изследвания относно влиянието на коренът от мака върху всички репродуктивните хормони, за да се проучат и другите потенциални ползи от растението. Много жени съобщават, че то помага за “балансиране” на хормоните и смекчава някои от симптомите на менопаузата, като например горещите вълни (4).     
  4. Подобрява издръжливостта Благодарение на всички други ползи от мака, продължителни проучвания са доказали, че още едно предимство на мака е увеличаването на издръжливостта по време на тренировка. Това качество на растението е използвано от векове в Перу за повишаване на  енергията и издръжливостта. Редица проучвания показват подобрение в резултатите при колоездене след прием на хранителна добавка с мака (3).
  5. Повишава енергията Съдържанието на витамин C, желязо и B6 в мака помага за поддържане на здрава имунна система и намалява на умората. Въпреки че не е доказана пряка връзка с повишаване на силата или изграждането на мускули, е възможно това да се случи във вашите тренировки. Това са допълнителни  ползи от добавката. Ако имате проблеми с нивата на енергията при завършване на силовата тренировка, мака може да бъде решението на този проблем (1).

  

Кога е най-добре да приемаме мака? 

Времето за прием на хранителна добавка с мака, няма особено голямо значение. По-важна е  последователността на приема. При научните изследвания, които доказват ползите на растението, участниците са приемали постоянна доза от добавката. Времето на приема не е било от основна важност за резултатите. Можете да го включите добавката към шейк след тренировка или преди тренировка според личната си преценка. 

  

Каква е правилната доза мака за мен? 

Когато използвате мака на прах, трябва да приемате 5 грама дневно за постоянни резултати. Можете да я смесите само с вода или да я прибавите в сок, шейк или смути. Нашата мака на прах е веган, органична и без глутен, което й помага да се впише естествено във вашата диета. 

  

Заключение 

Мака на прах е невероятно хранителна и мощна добавка. Тя има широк спектър от ползи и доказана дългогодишна историческа употреба. Независимо дали искате да подобрите настроението си или да увеличите енергията си във фитнеса, добавянето на малко мака на прах към вашата диета  е лесен начин да постигнете целите си . 

 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein