Отидете в начална страница
recipes

3 вкусни и леки, свежи салати за лятото | Лятна храна

3 вкусни и леки, свежи салати за лятото | Лятна храна
Lauren Dawes
Сценарист и редактор4 години Ago
Вижте профила на Lauren Dawes

Забравете за купичките с безвкусна, къдрава маруля ‐ тези вкусни салати ще променят вашата нагласа и подготовка за лятно хранене, доверете ни се. Направени с много пресни съставки, разнообразни текстури и невероятни вкусови комбинации, това е шанс да се насладите на здравословно хранене.

1.Салата с киноа и сирене фета

За дресинга: • 3 супени лъжици зехтин • 1 супена лъжица сол • Сок от 1 лимон • кора от лимон • 1 супена лъжица риган За останалото: • 200 г киноа (сварена) • 200 гр спанак (нарязан на дребно) • 300 г чери домати (нарязани на четвъртинки) • 1 узряло авокадо (нарязано) • ½ червен лук (нарязан) • 1 краставица (нарязана на кубчета) • 100 г зелени маслини (без костилка и наполовина) • 100 г фета (натрошена)

Начин на приготвяне: 1) Първо, пригответе дресинга в малка купа ‐ добавете всички съставки и разбъркайте старателно с вилица или бъркалка за разбиване. Заделете го. 2) След това в голяма купа добавете сварената киноа, бейби спанак, чери домати, авокадо, червен лук, краставица и зелени маслини. Използвайте чифт салатни лъжици, за да смесите хубаво всички съставки. 3) Добавете дресинга към салатата и разбъркайте отново, за да сте сигурни, че всичко е равномерно покрито. 4) Сервирайте отгоре с натрошена фета и се насладате! Хранителна информация за порция: Калории /Белтъчини /Въглехидрати/ Мазнини 450/ 13 г /44 г /25.8 г

2. Салата от запечени праскови

Съставки: • 100 гр пекани • 2 чаени лъжици сироп от агаве • 1 чаена лъжица черен пипер • 2 праскови (наполовина) • Зехтин • 1 ч.л. кокосова захар • 100 г листни зеленчуци • 25 г горгонзола

За дресинга: • 2 чаени лъжици балсамов оцет • 1 чаени лъжица масло • 2 чаени лъжици вода • Щипка сол

Начин на приготвяне: 1) Загрейте фурната до 160 ° C. 2) Поставете пеканите върху облицована тава и покрийте със сиропа от агаве ‐ използвайте шпатула, за да сте сигурни, че всеки от тях е равномерно покрит. Поръсете с черен пипер и гответе 20 минути. 3) Междувременно пригответе балсамовия дресинг, като добавите оцета, олиото, водата и щипка сол в малка купа и разбъркате добре с бъркалка или вилица. Заделете го. 4) След това подгответе половинките праскова за скара, като ги намажете с олио и поръсите със захар. Поставете всяко една с лице надолу върху горещ тиган с грил и гриловайте за няколко минути. 5) Направете легло от листни зеленчуци в купа и след това поставете половинките от праскова отгоре. Поръсете с малко количество горгонзола и шепа захаросани пекани. След това добавете няколко лъжици балсамов дресинг и се наслаждавайте! Хранителна информация за порция: Калории/ Белтъчини/ Въглехидрати /Мазнини 467 /10.9 г/ 52.6 г /26 г

3. Салата от нудли със скариди

 Съставки: • 200 гр нудли • вода • 100 г морков (настърган) • 100 г червено зеле (настъргано) • 3 пролетни лука (нарязани на ситно) • шепа листа мента (нарязани) • шепа листа босилек (нарязани) • шепа кориандър (нарязан)

За скаридите: 1 супена лъжица масло • 300 гр скариди • 1 ч.л. люспи лют червен пипер • 1 ч. л. лимонова кора • 1 скилидка чесън (пресован) • Щипка сол

За дресинга: 3 ч. лъжици соев сос • Сок от 1 лайм • 2 ч. лъжици растително масло • 2 ч. лъжици оризов оцет • 1 скилидка чесън (пресован) • 2 ч. лъжици кленов сироп • 1 щипка лют червен пипер (нарязан на ситно) • 1 ч.л. лимонена трева • Щипка сол

Начин на приготвяне: 1) Първо, пригответе нудлите, като ги поставите в купа и покриете с вода. Оставете ги да киснат 10 минути. 2) След това направете дресинга, като добавите всички съставки в буркан и разклатете (с капака!) ‐ ако нямате буркан, можете просто да разбъркате всичко заедно в малка купа. 3) Сега пригответе скаридите. Добавете парче масло в тиган на среден огън, след което добавете скаридите. Овкусете с лют червен пипер, лимонова кора, чесън и сол и оставете да къкри няколко минути, преди да обърнете и готвите от другата страна. След като скаридите се превърнат от сиво в розово от двете страни, извадете от тигана и оставете настрана. 4) Изцедете нудлите и ги добавете в голяма купа за смесване. След това добавете моркова, челвеното зеле, пролетния лук и пресните билки и разбъркайте добре, докато всичко се смеси равномерно. Добавете дресинга и разбъркайте отново, така че дресинга да покрие всичко. 5) Добавете към салатата нудлите и сервирайте с няколко варени скариди отгоре за украса. Насладете се! Хранителна информация за порция: Калории /Белтъци /Въглехидрати /Мазнини 319 /24.2 г/ 30 г /11.5 г

Lauren Dawes
Сценарист и редактор
Вижте профила на Lauren Dawes

Лорен е родена в южната част на Англия и има специалност английска литература. Винаги е обичала да плува, а през последните няколко години също се занимава с тренировки за сила и тежести. Лорен също активно се усъвършенства всяка седмица в часовете по йога.

През почивните дни тя се радва на брънч и често прави и опитва нови ястия с други съквартиранти - особено след като всички заедно решиха да нарушат навика на студента да яде само паста. Е, и най-важното, тя твърдо вярва, че най-важното за поддържане на равновесие е във фитнеса и излизането с приятели.

Научете повече за Лорен тук.

myprotein