Отидете в начална страница
Nutrition

Месо на растителна основа-това ли е бъдещето?

Месо на растителна основа-това ли е бъдещето?
Evangeline Howarth
Писател и редактор4 години Ago
Вижте профила на Evangeline Howarth

Месо на растителна основа: бъдещето да останем здрави, да изграждаме мускули, като същевременно създадем по-добри условия за животните и земята? Възможно ли е това да бъде начинът да водим по-здравословен начин на живот и все още да се наслаждаваме на бургер?

Е, хората стават все по-склонни да намират алтернативи на яденето на месо всяка година, а месото на растителна основа - все популярен избор.

БУМ НА КОМПАНИИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА МЕСО НА РАСТИТЕЛНА ОСНОВА Всички сме опитвали вегетариански бургер, но новите меса НА РАСТИТЕЛНА ОСНОВА се опитват по най-добрия начин да бъдат вкусни и да заместят истинското месо във всички видове ястия.

От колбаси до пържоли - месото на растителна основа се предлага във всички форми и размери. Видно е, че всяка седмица на рафтовете на супермаркетите се появява ново растително месо, така че тези компании сякаш изникват от нищото.

КAKВО Е БЪДЕЩЕТО НА ПОДОБНИ КОМПАНИИ?

До 2026 г. се прогнозира, че пазарът на месо на базата на растения ще струва 6,5 милиарда долара.

Така че изглежда доста добре. Използвайки съставки като боб, киноа, грах и соеви протеини, те правят немесни продукти всъщност да имат вкус на месо. Как да не го заобичаш?

Пригответе си бургер без да се чувствате виновни. В крайна сметка обаче, независимо дали месото е на растителна основа или не, бъдещето се свежда до други неща - като вкуса, например.

Как да овкусите месото на растителна основа? Първото нещо, за което повечето от нас се замислят, когато слагат нещо в чинията си - добро ли е на вкус? Месото на растителна основа всъщност има ли вкуса на истинското месо?

Това е основна причина, поради която хората все още не са склонни да опитат да започнат с растителни или вегански меса: те се притесняват от вкуса. В проучване на IFIC, питащо хората, които ядат меса на растителна основа, 53% са казали, че най-любимото им нещо за растителните меса е добрият вкус. 35% са казали, че това е месоподобна текстура.

Вече знаем, че вкусовете и предпочитанията на всеки са различни, така че не можем да говорим еднозначно, но за да се справим по- добре, повечето от тези меса трябва да имат доста добър вкус, нали?А за да разберете дали ви харесва, ще трябва сами да изпробвате някои от тях.

 ДОБЪР ИЗТОЧНИК НА ПРОТЕИНИ ЛИ СА? Ето какво искаме да знаем всички: дали храните на растителна основа ще унищожат напредъка ни във фитнес залата?

Голямото притеснение за хората е как те влияят на мускулния им растеж и фитнес упражнения. Защото както знаем, протеинът е от огромно значение за мускулния растеж.

Месните бургери съдържат 20 г протеин на порция (точно като нашия суроватъчен изолат). Все пак добрата новина е, че и тези с истинско месо и тези със суроватъчен изолат, са пълни с протеини: те съдържат достатъчно от всичките 9 незаменими аминокиселини, от които се нуждаем и затова са оптимални за растежа на мускулите.

Месата на растителна основа обикновено използват растителен протеин от източници като грах или соя. Ако месото на растителна основа използва соя, то тя също така съдържа достатъчно от всичките 9 незаменими аминокиселини, за да се считат за пълноценни протеини, така че ви дава достатъчно за мускулен растеж.

Ако обаче използва грахов протеин, той не съдържа 2 от 9-те основни аминокиселини: метионин и цистеин. Поради тази причина може да се наложи да получите тези аминокиселини от други храни. Салата от киноа, гарнирана с ядки и семена, ще ви свършат работа.

Просто трябва да проверите съставките, за да разберете какъв вид протеин използва вашето растително месо и колко протеини приемате. Тъй като растителните протеини могат да съперничат на тези на месото, като твърд източник на протеини, можете да разчитате на тях да ви помогнат да изградите мускули.

МЕСОТО НА РАСТИТЕЛНА ОСНОВА ПО-ДОБРО ЛИ Е ОТ ИСТИНСКОТО ЗА ВЕШЕТО ЗДРАВЕ? Въпреки че бихме могли да смятаме, че месото на растителна основа е по-здравословно, защото е от растения – трябва да проверим вярно ли е?

Реалността е, че много меса на растителна основа не се правят от зеленчуци. Ако месото е направено от преработка на соя, може да откриете, че са добавени и други съставки.

Това е може би най-големият проблем за здравния профил на месните растения - преработената храна. Някои може да имат добавки и емулгатори - проверете съставките, за да сте сигурни.

За съжаление, все още не може точно да се каже, колко здравословни са растителните меса. Като всичко, просто трябва да разгледате добре опаковката, да ги включите в балансирана диета и да опитате и други невероятни веган рецепти.

ПОЛЕЗНИ ЗА ЗЕМЯТА? Месопроизводството е един от най-лошите приносители на въглероден двуокис в света. Така че, намирането на алтернатива не е нищо друго, освен добро за майката природа.

Проучване от 2018 г. от Beyond Meat и Мичиганския университет установи, че месото на растителна основа отнема 46% по-малко енергия за производство и използва 93% по-малко земя от нормалното месо. The Beyond Burger създава 90% по-малко парникови газове. Така че според тях месото на растителна основа е полезно за земята.

Това е наистина силен аргумент за бъдещето на месото на растителна основа: докато се движим към по-екологичен свят, месото на растителна основа може да бъде екологичната опция за това, което ядем.

И ПОМНЕТЕ: Месото на растителна основа е футуристично със сигурност. Дали те са бъдещето? Ами те изглежда са чудесни за околната среда и могат да бъдат полезни и за изграждането на мускули. За нашето цялостно здраве, може да се наложи просто да изчакаме и да видим.

Ако обаче се притеснявате да не ядете прекалено много преработени храни (и истински меса), използвайте вашите собствени растителни и вегански алтернативи у дома като нашето момиче Стефани. След това маркирайте всички положителни страни.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Evangeline Howarth
Писател и редактор
Вижте профила на Evangeline Howarth

Еванджелин участва в състезателните спортове още от ранна възраст. Tя разбира значението на правилното хранене за подхранване на екстремни и издръжливи спортове, особено поради опита си в Team GBR Squads и капитан и треньор на нейния първи университетски екип.

В свободното си време Еванджелин обича да тича - особено маратони. През уикендите ще я намерите да се занимава с водни спортове или алпинизъм. Любимите ѝ вечери са прекарани в HIIT сесия или клякания във фитнеса, преди да се глези с някаква пикантна храна и тон зеленчуци - yum! Научете повече за опита на Evie тук.

myprotein