Отидете в начална страница
training

Кога е най-доброто време от деня за тренировка?

Кога е най-доброто време от деня за тренировка?
Myprotein BG
Писател и експерт7 години Ago
Вижте профила на Myprotein BG

 „Кога е най-доброто време от деня за тренировка?”

Тренировките като част от ежедневието на голяма част от населението биват изпълнявани главно във време, удобно за самия трениращ. Това е в съответствие с неговите задължения в семейството, работата и други сфери на живота. Първо трябва да изясним, че най-добрата тренировка е проведената тренировка без оглед на време от деня. Въпреки това ако се абстрахираме от въпроса за задълженията и прочее и се опитаме да изберем най-подходящото време за провеждане на тренировка и ефекта от нея трябва да се вгледаме в биохимията на нашия организъм и нашите цели.

Ако се цели поддържане на определено средно ниво на фитнес форма, то сутрешната тренировка може и да е добър избор, но ако сте сериозен билдър при това натурален и целта ви е мускулна маса то отговорът може да е малко по-различен. Ето защо:

На сцената излизат двата хормона кортизол и тестостерон (К и Т), както и съотношението между тях. Всеки занимаващ се с фитнес и културизъм знае за ролята на единия и другия в организма. К е катаболен хормон, хормон на разграждането, който при повишени концентрации води до загуба на мускулна тъкан, понижена възбудимост на нервномускулните синапси и т.н. Т от друга страна е символ на анаболизма и е противоположност на К по отношение на мускулната маса и протеиновия метаболизъм. Повече Т означава анаболизъм, поккачване на маса и сила.

Как се променят концентрациите на тези два хормона в тялото в продължение на деня? Веднага след ставане сутрин нивата на К са в своите пикови стойности, като с напредване на деня те постепенно падат. Фиг.1 илюстрира това:

gr1

 

Нивата на Т също са най-високи сутринта и спадат с напредване на деня, но спадът не е така драматичен и се наблюдават колебания, които в определени часове от деня са близки или съпоставими със сутрешните нива.

gr2

Ако все още картинката ви убягва по отношение на най-благоприятната за анаболизъм вътрешна среда, то тук влиза и решаващия фактор, а именно съотношението Т/К. Колкото то е по-голямо, т.е. колкото Т е повече процентно към К, толкова средата в тялото е благоприятна за процесите на анаболизъм и в частност мускулна хипертрофия. А ето и графиката, която показва това съотношение:

 

gr3

Вижда се, че ранния следобед и вечерта създават по-благоприятна среда за нервно-мускулното активиране, синтез на белтъци, поправка на повредените тъкани по време на тренировката и т.н. Следователно следобедните и вечерните занимания във фитнеса биха се отплатили по-добре на спортиста, който желае максимума от своите усилия в залата. Има и други изследвания, които подкрепят именно тренировката в късния следобед и вечерта. Доказано е, че най-доброто време от деня за тренировка, е когато телесната температура е по-висока, а това е именно между 4 и 5 часа следобяд. Тогава и възможността за травми се намалява драстично. Освен това е доказано, че силата и издръжливостта са с около 5% по-големи именно по това време на деня. Тренирането следобяд и вечер са благоприятни и от тази гледна точка, че през нощта след тренировката мускулите и цялото тяло са в покой, което дава възможност голяма част от енергията да се използва за процеси на поправяне на микротравмите, получени по време на тренировката и за изграждане на нови белтъци, което е в основата на фазата на свръхвъзстановяване и хипертрофията.

След всичко казано до тук се надявам да съм обосновал тезата си, защо вечерното трениране е по-благоприятно за натрупване на мускулна маса и подобряване на постиженията. С всичко това наум не забравяйте какво изяснихме в началото на статията, а именно, че най-добрата тренировка е проведената такава. Вече имате още едно оръжие в арсенала си за постигане на желаните от всички функционалност и визия.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein