Отидете в начална страница
Nutrition

С какво да се храните, за да подсилите йога сесиите си?

С какво да се храните, за да подсилите йога сесиите си?
Shannah Hatch
Писател и експерт4 години Ago
Вижте профила на Shannah Hatch

Тези, които са нови в практикуването на йога или не знаят много за нея, могат да приемат на доверие, че всеки йога следва изцяло натурална, на растителна основа, пълнозърнеста, без захар, сурова диета. Подобни предположения всъщност са доста далеч от истината.

Практикуването на йога не само може да изгради апетит, но също така и да ви накара да мислите какво наистина искате да ядете, свързано с ползи за тялото ви.

Това може да доведе до объркване, водещо до въпроси от рода на „Искам нещо сладко, но не ми трябва шоколадово барче, какво да ям?“ Или „Не искам стомахът ми да къркори по средата на виняса, кога трябва да ям? “.

Ние сме експерти в областта „какво трябва да ям“, така че ще се опитаме да хвърлим малко светлина на въпросите, които може да имате как да заредите тялото си, за да извлечете максимума от вашите йога сесии.

Какво да ям преди упражнения по йога? Вашият хранителен ритуал преди йога сесия зависи изцяло от това дали сте йога сутрин или следобед. Не мисля, че много от вас биха изтичали до постелката, за да правят триъгълна поза с пълен корем.

Сутрешна йога Макар че е най-добре да хапнете нещо за подхранване на йога сесия, сутрешните сесии може да ви ограничат във възможността да ядете предварително, ако изобщо имате време да ядете.

Една малка закуска около 45 минути преди това ще бъде достатъчна, за да ви бъде достатъчна за дълга сесия, но ако планирате да се движите по-малко от 20 минути, тогава ще сте добре и с лека закуска малко преди това.

Ако ядете точно преди да стъпите на постелката, лека закуска, състояща се от сложни въглехидрати, ще ви преведе през йога сесията.

Бонбоните са добра опция, тъй като са леки и не трябва да ви оставят да се чувствате прекалено пълни, плюс те са лесни за съхранение в хладилника и завършване по-късно.

Ако имате време или искате да хапнете по-голяма закуска преди сесията, изборът на овес (през нощта или моментално, ваш избор) е чудесен избор, тъй като енергията от овеса се разгражда бавно, освобождавайки енергия постепенно по време на йога сесията ви и дори когато завършвате.

Смесете овеса си с ядки или смесете с малко протеинов прах за допълнителна доза на протеин, за да помогнете на мускулите си при тренировка.

Следобедна йога Ако предпочитате да правите йога следобед или вечер, тогава ще имате повече време, за да оставите храната да се усвоява, след като сте яли обилно.

Целете да приключите с пълноценното хранене най-късно 1 час, преди да започнете йога сесията - 2 часа е по-оптимално, тъй като за храната ви ще има повече време за усвояване и няма да се чувствате мудни, когато се придвижвате надолу.

Балансирана храна, съдържаща сложни въглехидрати, пълноценни протеини и здравословни мазнини, ще ви накара да се заредите с енергия, например багета от пълнозърнест грис с риба тон и сладка царевица или печен сладък картоф с кайма и сирене.

Какво трябва да ям след йога сесия? Независимо дали сте сутрешен или следобеден йоги, ако не сте яли обилна храна преди това, сега е подходящ момент да си набавите още храна, за да подхраните възстановяването си след йога.

От друга страна, ако сте яли храна преди няколко часа, няма да се нуждаете от пълноценно хранене три пъти на ден. В този случай добре приготвената закуска, за да се чувствате пълноценни до следващото ви хранене, ще ви попречи да посегнете към кутийката с бисквити.

Противно на схващането, че йога не е тренировка, тя определено използва мускули, за които дори не сме знаели, че съществуват, така че от първа ръка знаем как йога работи за тялото! Това означава, че е важно да поддържате енергийните си нива, докато тялото ви се възстановява, дори ако това означава, че ядете само шепа грозде или ядки.

Отново се съсредоточете върху баланса между пълнозърнестите въглехидрати, здравословните мазнини и протеините, за да възстановите енергията си. Можете да изберете пълнозърнести бисквити с козе сирене и грозде или варено яйце с малко ядки и семена.

Ако яденето е приоритет за вас, съсредоточете се върху допълващи протеини, ако диетата ви е на растителна основа, опитайте например класическия печен боб с авокадо и домати.

Съществуват ли определени храни, върху които да се фокусирам? Всички сме уникални личности, които имат собствени вкусове и предпочитания. Не съществува подход „една храна отговаря на всички вкусове“ и може да откриете, че не харесвате това, което обичат вашите колеги йоги.

Въпреки че не препоръчваме да се съсредоточавате върху конкретни храни, някои храни имат ползи за здравето, които могат да представляват интерес и да поискате да включите в диетата си.

Какаото, например, е чудесен източник и на трите макронутриента и осигурява допълнителни микроелементи под формата на желязо, магнезий и калий. То е вкусно и по-малко преработена храна, което е добре, ако предпочитате да ядете по-малко преработени храни.

Трябва ли да се тревожа за приема на протеин? Въпреки че е важно да постигнете адекватен прием на протеини, вероятно е да получите достатъчно, за да поддържате тялото си само чрез диетата си. Ако вашия прием е на растителна основа или сте вегетарианци, няма да си навредите с допълнителен прием на протеин след йога сесията си, за да си гарантирате, че отговаряте на протеиновите нужди.

Освен това, ако йога сесиите ви са напрегнати и установите, че постоянно ангажирате мускулите си, увеличаването на приема на протеини ще помогне за възстановяването им.

И помнете: Ние не искаме да се повтаряме, но балансираната диета, която включва и трите макронутриента, както и доброто снабдяване с микроелементи, ще подхранва тялото ви и ще ви помогне да се възстановите, така че да можете да седнете отново на йога постелката си, чувствайки се максимално свежи и спокойни.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Shannah Hatch
Писател и експерт
Вижте профила на Shannah Hatch
Сана Хач започва кариерата си в областта на храненето, след като посещава семинар на 'Farm to Fork'. В момента работи като диетичен работник, осигуряващ хранителни насоки и подкрепа в NHS. Преди това тя е работила за създаването на нови хранителни продукти и добавки. Най-приятният й опит в обучението включва засенчване на други здравни специалисти и присъствие на разговори по редица въпроси като връзката между нашата диета, женските хормони и спорта. Сана е участвала в много доброволчески възможности, включително работа с банки за храни, водещи семинари за спортно хранене и участие в пробни проучвания. Тя се надява да продължи да прави разлика в индустрията, като обучава и си сътрудничи с други, за да насърчи доброто хранене.
myprotein