Отидете в начална страница
Nutrition

15 храни храни с високо съдържание на витамин К

15 храни храни с високо съдържание на витамин К
Monica Green
Писател и експерт1 година Ago
Вижте профила на Monica Green

Витамин К е мастно разтворим витамин, който участва в жизненоважни процеси в човешкото тяло, подпомага здравето на костите и регулира кръвосъсирването. Препоръчва се възрастните да приемат от 90 до 120  микрограма витамин К на ден. Но от къде да си ги набавите? В тази статия сме изготвили списък с 15 храни, които имат високо съдържание на витамин К, за да можете да приемате достатъчно от него чрез храната. 

Всеизвестно е, че много витамини и минерали са от ключово значение за здравето на човек, но витамин К е уникален сам по себе си, защото приемът му трябва да се следи от хората, приемащи медикаменти за разреждане на кръвта. Затова задължително се консултирайте с личния си лекар преди да предприемате промени в менюто си. 

foods high in vitamin k

15 храни с високо съдържание на витамин К 

Зелено зеле 

Листатите тъмнозелени растения често имат високо съдържание на витамин К. Зеленото зеле съдържа 105 микрограма от витаминът само в две супени лъжици сготвен продукт. Също така, то е богато и на много други хранителни вещества, освен витамин К. 

Листата на ряпата 

Ядливите листа на ряпата се консумират по-често от зеленото зеле, а съдържат същото количество (105 микрограма) витамин К в две супени лъжици сготвени листа. Те могат да бъдат използвани като съставка във всяко ястие или асортимент. 

  

Спанак 

Спанакът е често срещан източник на витамин К, съдържащ 145 микрограма в една мерителна чаша суров продукт. Спанакът е богат на хранителни вещества и е чудесно допълнение към вашите смуутита. Той няма да промени вкуса на напитката ви, а ако решите можете да добавите спанак и към бърканите си яйца или в салатата. Спанакът също така е отличен източник на желязо. 

  

Кейл 

Кейлът е друг източник на витамин К, който съдържа повече от 140 микрограма в две супени лъжици сготвен продукт или в една супена лъжица суров кейл. Той е богат на витамин А, калций и калий, което го прави изключително хранителен, а същевременно съдържа много малко калории (около 35 калории в една мерителна чаша). 

 

Салата “Ромен” 

Въпреки че цветът на тази салата не е толкова тъмен както на кейла или спанака, тя е друг зелен и богат източник на витамин К. Салатата “Ромен” съдържа 60 микрограма в една мерителна лъжица суров продукт. Тя често се използва за направата на салата Цезар и е богата на витамини Ц, К и фолати (витамин В9).  

  

Обикновена маруля 

Обикновената маруля съдържа повече витамин К от салатата Ромен. Обикновената маруля е често използвана съставка в салати и има по-наситено зелен цвят и по-сладък вкус от кейла и спанака. Една мерителна лъжица обикновена маруля има 100 микрограма витамин К, а една мерителна лъжица съдържа само пет калории. 

  

Броколи 

Броколите са богати на витамин К, защото съдържат 90 микрограма в една мерителна чаша сурово броколи и около 110 микг е една мерителна чаша сготвен продукт. Те са отличен източник на калций, желязо и други минерали. Също така ще добави фибри и вкус към много ястия.

 

 

Зеле 

Зелето е често използвана съставка в салати, където често го срещаме добре настъргано, в яхнии и супи, дори може да го добавите и към стърфрай. То е зеленчук, който съдържа малко калории (около 6 калории на листо), но има и средно съдържание на витамин К (58 микрограма в една мерителна чаша) и 15% от препоръчителното дневно количество витамин Ц. 

  

Брюкселско зеле 

Брюкселското зеле е известно в цял свят като “мини зеле” и съдържа подобни хранителни вещества на зелето. Брюкселското зеле има 120 микрограма витамин К в половин мерителна лъжица продукт. То също така е богато на нутриенти и съдържа повече от препоръчителната дневна доза витамин Ц в една мерителна чаша, в допълнение към 13 грама диетични фибри. 

  

Пресен лук 

Докато пресният лук не е зеленчук с традиционно тъмно зелени листа, той все пак съдържа много витамин К. Една мерителна чаша продукт има 207 микродрама от витамина. Пресният лук често се използва за украса на ястия или се добавя като съставка в някои от тях. Той също е богат на витамин А и Ц.   

  

Аспержи 

Аспержите съдържат около 70 микрограма витамин К в една мерителна чаша. Те нямат много калории и са богати на фибри и фолати, както и добавят протеин в храната ви (цели 4 грама в една мерителна чаша).  

  

Соеви зърна 

Соевите зърна са превъзходен веган и вегетариански източник на протеин. Те съдърат цели 33 микрограма витамин К в една порция. Също така са чудесен източник на фибри, фосфор и калий. Добавете ги към менюто си и им се насладете. 

  

Олио от соеви зърна 

Както соевите зърна, така и олиото от соеви зърна ще добави витамин К към храната ви. То често се използва като съставка в салати под формата на дресинг, като олио за пържене и готвене и съдържа 3,4 микрограма витамин К в една супена лъжица.  

  

Зелен боб Едамаме 

Зеленият боб Едамаме е богат на фибри и протеини. Той представлява форма на соеви зърна, които са известни с вкуса и хранителните си вещества. Също така е веган източник на желязо и съдържа 45 микрограма на мерителна чаша. 

  

Авокадо 

Авокадото е плод, който съдържа витамин К. В една мерителна чаша има 50 микрограма от витамина. То също така е източник на здравословни мазнини - 3 грама мазнини в една мерителна чаша от плода.  

Авокадото има голямо разнообразие от полезни свойства, прочетете за тях в тази статия... 

  

Телешки черен дроб 

Телешкият черен дроб далеч не е една от най-предпочитаните храни, но със сигурност е изключително хранителна. Той съдържа 92 микрограма витамин К на 100 грама продукт. В допъшнение към това е богат на витамин А, фолиева киселина и желязо. 

  

Заключение 

Витамин К е жизненоважен за цялостното здравословно състояние. Поради тази причина е важно да приемаме храни, които съдържат този витамин. Използвайте списъка от храни в тази статия, за да успеете да си набавите достатъчно витамин К с храната. Ако все пак се затруднявате да приемете достатъчно, консултирайте се с вашия лекар дали е добре да го приемате под формата на хранителни добавки. 

  

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Monica Green
Писател и експерт
Вижте профила на Monica Green
myprotein