Отидете в начална страница
Nutrition

12 храни с високо съдържание на калий 

12 храни с високо съдържание на калий 
Liam Agnew
Спортен диетолог и личен треньор2 години Ago
Вижте профила на Liam Agnew

Калият е минерал, който е от съществено значение за доброто здраве и играе редица ключови роли в организма. Най-вече, той помага за поддържане на кръвното налягане, а дефицитът на калий е свързан с повишен риск от инсулти. Тази статия съдържа списък от 12 храни с високо съдържание на калий, които ще ви помогнат си набавите достатъчно калий в менюто. 

foods high in potassium banana
  1. Сушени кайсии

    Калий в порция от 100 г = 1880 мг 

    Сушените кайсии съдържат 602 мг калий на порция (осем кайсии). Те също са чудесен източник на фибри, които са важни за правилното функциониране на храносмилателната система. Сушените кайсии са добър източник на желязо и магнезий, които са необходими за производството на енергия. Всичко това прави сушените кайсии добър избор за закуска, ако желаете да повишите енергията си сутрин. 

  2. Сготвена леща

    Калий в порция от 100 г = 310 мгЛещата е подходяща храна за вегани и вегетарианци. Тя е източник на протеин, съдържащ 9 г протеин, както и една от храните с високо съдържание на калий, с 310 мг за всеки 100 г продукт. Тя също така е отличен източник на селен, който играе ключова роля за поддържане функциите на имунната система. Лещата има много ниско съдържание на мазнини, което я прави постен източник на протеини, въглехидрати и фибри. 

    Имаме различни рецепти с леща, но ето една от любимите ни...

  3. Печени картофи

    Калий в порция от 165 г = 990 мг 

    Печеният картоф е отличен източник на калий, тъй като един средно голям картоф съдържа 990 мг. Печеният картоф също съдържа приблизително 4 г фибри. Печените картофи са богат гликемичен източник на въглехидрати, което ги прави добър вариант за хранене след тренировка, защото те помагат за попълване на запасите от гликоген. 

  4. Бъбрековиден боб

    Калий в порция от 100 г = 280 мгБобът е друг източник на протеин подходящ за вегани или вегетарианци , съдържащ 7 г протеин на всеки 100 г продукт заедно с 280 мг калий. Бобът също може да подпомогне работата на метаболизма ви, тъй като е добър източник както на фосфор, така и на манган. Фосфорът играе ключова роля за поддържането на здрави кости и зъби. 

  5. Пилешки гърди

    Калий в порция от 100 г = 460 мгЕдно средно голямо парче пилешки гърди (120 г) е източник на постен протеин, съставено от висок процент незаменими аминокиселини; то съдържа 38 г протеин и 552 мг калий. Пилешките гърди също са отличен източник на витамини от групата В (особено В3 и В6), фосфор и селен.Насладете се на нашата рецепта за салата Цезар с пилешко и макарони:

  6. Банан

    Калий в порция от 100 г = 208 мгБананите съдържат 208 мг калий на порция и също така са източник на въглехидрати с висок гликемичен индекс, което ги прави добра закуска след тренировка. Освен това бананите са богат източник на витамин В6, който е важен за метаболизма и производството на енергия. 

  7. Прясно мляко (полуобезмаслено)

    Калий в порция от 100 г = 156 мгОколо 430 мл прясно мляко съдържат 418 мг калий и осигуряват чудесна комбинация от протеини (10 г) и въглехидрати (12 г). Млякото съдържа казеинов протеин, който представлява бавнодействащ протеин и  може да помогне за намаляване разграждането на мускулните протеини. Поради тази причина е добре да пиете прясно мляко преди лягане, ако искате да изградите или поддържате мускулна маса. Млякото съдържа високо количество калций , което е важно за здрави кости и зъби. 

  8. Броколи

    Калий в порция от 100 г = 212 мгВ допълнение към калия, броколите също са много добър източник на витамин К, който помага на тялото да се лекува от рани и подпомага съсирването на кръвта. Броколите съдържат и голямо количество витамин С, който спомага за заздравяването на рани и е важен за здрава кожа и кости и предотвратяване на скорбут (недостиг на витамин С). 

  9. Сьомга

    Калий в порция от 100 г = 411 мг Освен че е храна с високо съдържание на калий, сьомгата е и една от мазните риби, съдържащи здравословни омега-3 мастни киселини. Омега-3 са свързани с широк спектър от ползи за здравето, включително подобрено сърдечно-съдово здраве, инсулинова чувствителност и имунитет. Сьомгата също е добър източник на протеин - съдържа 23 г на всеки 100 г продукт и има високо съдържание на други важни витамини, като витамин D, витамин Е и витамин В.Направи си сам купа поке - калиево съвършенство.

  10. Портокалов сок

    Калий в порция от 100 г = 170 мгЕдна нормална чаша портокалов сок от 150 мл съдържа приблизително 265 мг калий и голяма доза витамин C. Съдържанието на захар в соковете е доста високо, така че е най-добре да внимавате с количеството и да се придържате към препоръчаната дневна доза. 

  11. Кашу

    Калий в порция от 100 г = 710 мгКашуто е отличен източник на калий, който съдържа 710 мг калий на 100 г продукт. Поради високото съдържание на мазнини, трябва да внимавате с размера на порцията, ако спазвате диета с ограничения в калориите, тъй като 10 цели ядки кашу съдържат 128 мг калий, но и 103 калории. Кашуто също е добър източник на магнезий, който играе роля в широк спектър от биологични процеси, включително мускулна функция, регулиране на кръвното налягане и поддържане на здрава имунна система.  

  12. Ябълка

    Калий в порция от 100 г = 710 мгЕдна средно голяма ябълка (175 г) съдържа 174 мг калий. Ябълките са източник на фибри (1,2 г в една средна ябълка), минерали като йод, мед и хлорид и витамини (включително витамин С и витамин К). 

  

Заключение 

Калият е основен минерал, който помага за регулиране на кръвното налягане и е необходим за поддържане на добро здравословно състояние. Препоръчително е да приемате 3500 мг калий на ден. Има много вкусни храни с високо съдържание на калий, включително месо, риба, зеленчуци, плодове, ядки, боб, а също така е възможно да увеличите приема чрез калий под формата на хранителна добавка. 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Liam Agnew
Спортен диетолог и личен треньор
Вижте профила на Liam Agnew

Лиъм е сертифициран специалист по спортна диетология с Международното дружество за спортно хранене и е записан в регистъра за хранене на спорт и упражнения на Британската асоциация по диететика. Има бакалавърска степен по спорт и наука за физически упражнения и е завършил ISSN дипломата за приложен спорт и хранене по физически упражнения. Liam е опитен личен треньор, който помага на клиентите да постигнат своите здравословни и фитнес цели с практически, доказани информирани упражнения и съвети за хранене. В свободното си време Лиам се състезава в многобройни състезания по пауърлифтинг и се радва на ходене по хълм, футбол и разширяване на своя рецептен репертоар в кухнята. Научете повече за опита на Лиам тук.

myprotein