Отидете в начална страница
Nutrition

Преминаването към веган храна прави ли ни здрави? | Най-добрите проучвания на тази седмица

Преминаването към веган храна прави ли ни здрави? | Най-добрите проучвания на тази седмица
Evangeline Howarth
Писател и редактор4 години Ago
Вижте профила на Evangeline Howarth

Искате ли да бъдете в крак с тенденцията, що се отнася до вашето здраве и фитнес? Четенето на най-новите научни открития е чудесна отправна точка за начало. Независимо дали искате да деактивирате някои стари митове за фитнеса или да намерите нов начин за подхранване на тренировките си, ние подбрахме няколко скорошни проучвания за вас, за да ви улесним в това. Тази седмица разглеждаме дали изхвърлянето на месото ви прави по-стройни и как трябва да подхранвате новата си любов към бягането и колоезденето. Да погледнем отговорите.

Ако станем вегани, това прави ли ни по-здрави?

С все повече и повече опции в нашите супермаркети не е изненада, че някои от нас избират заместители на месо. Най-накрая стана мейнстрийм да се яде по-малко месо, така че определено не е изненада, че много учени започнаха да претеглят ползите.

Това най-ново проучване прави точно това - изследва близо 9 000 души, за да види дали това, което ядете, има значение. Резултатите със сигурност също бяха интересни. Те откриха, че онези, които почти не приемат животински продукти, обикновено имат по-ниско телесно тегло от тези, които го правят.

Учените предположиха, че това може да се свежда до консумация на продукти, които обикновено са с по-ниско съдържание на мазнини и захар. Междувременно тези, които ядат повече зеленчуци, е по-вероятно да консумират повече диетични фибри, което означава, че те абсорбират по-малко енергия от храната, която ядат.

Проучването също направи някои доста интересни заключения относно връзката между диетата и личностните черти, твърдейки, че хората, които са предимно на растителна диета, е по-вероятно да бъдат интровертни. Ако има връзка между диетата и личността, това е доста интересно, ето защо ще се радваме да видим някои допълнителни проучвания за това.

Възможно ли е преминаването към колоездене все още да влияе на околната среда?

Тъй като правителството ни насърчава да ходим или да караме колело, а не да се движим с автобуса в момента на изолация, това може да означава само добри неща за планетата. Или поне така си мислите.

Изследователите бързо отбелязват, че преминавайки от пасивни форми на транспорт, като автомобили и автобуси, към активни форми, ще ни е необходима повече енергия за подхранване. Това означава повече емисии от производството на храни.

За да разрешат този проблем, учените са намерили решение, което все още ви помага да поддържате активността си, а вашите емисии на парникови газове ниски - „диета с ниски въглеродни емисии“. Това означава - предположихте - намаляване на консумацията на месо и преработени храни в полза на зеленчуци, плодове и бобови растения.

Изследователите казаха, че колоездене само на 1 км може да изгори между 25-40 ккал, така че ако карате колело за 5-километрово пътуване до супермаркета може да ви накара да се нуждаете от няколкостотин допълнителни килограма храна на ден. Въпросът е дали ще смените тази сочна пържола за салата от зеле?

И помнете: Тази седмица наистина ви караме да преразгледате диетата си - наистина ли вегетарианската диета е по-добра за вас и планетата? Също така ни помогна да разберем, че да се захванете с нова дейност, като например повече колоездене или ходене, означава, че ще трябва и вие да се заредите.

Това, което инвестирате в тялото си, може да има голям ефект върху целите ви. Каквото и да решите, уверете се, че работи за вашия начин на живот и ще ви поддържа щастливи и здрави.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Evangeline Howarth
Писател и редактор
Вижте профила на Evangeline Howarth

Еванджелин участва в състезателните спортове още от ранна възраст. Tя разбира значението на правилното хранене за подхранване на екстремни и издръжливи спортове, особено поради опита си в Team GBR Squads и капитан и треньор на нейния първи университетски екип.

В свободното си време Еванджелин обича да тича - особено маратони. През уикендите ще я намерите да се занимава с водни спортове или алпинизъм. Любимите ѝ вечери са прекарани в HIIT сесия или клякания във фитнеса, преди да се глези с някаква пикантна храна и тон зеленчуци - yum! Научете повече за опита на Evie тук.

myprotein