Отидете в начална страница
training

Чистене мазнини или качване на мускулна маса | Кое да направим първо  

Чистене мазнини или качване на мускулна маса | Кое да направим първо  
Emily Wilcock
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Emily Wilcock

Качването на мускулна маса и периодите на чистене са голяма част от бодибилдинга. Те включват редуващи се периоди, в които трябва да увеличаваме и намалваме количеството калории, които приемаме. Звучи просто, но е малко по-сложно отколкото мислите.  

Физиотерапевтът Крис Бруумхед е направил видео, в което говори по темата. Той самият е бодибилдър и сме сигурни, че ще ни обясни всичко до най-малките подробности относно чистенето на мазнини и качване на килограми.  

https://youtu.be/-FhxcdA2G40

Много е важно от къде започвате в това смело начинание. Отговорът на този въпрос не е особено лесен. 

Всеки човек има различни хранителни нужди. Това се дължи на различните начини на живот, работа, телосложение и цели.  

Например, ако един от вашите приятели има за цел да намали телесните си мазнини до 5%, а друг да иска да достигне до 12% мазнини. Всичко е относително, но това не означава, че единият е прав а другият не. Установяването на тези променливи показатели може да ни помогне да вземем решение дали да чистим мазнини или да качваме мускулна маса.  

Каква е разликата? 

Въпреки че са две противоположности, те не се разглеждат като отделни действия сами по себе си. Когато ги разпределите на равни интервали от време, едната фаза ще доведе до следващата.  

Например, след период на спазване на диета или намаляване на количеството храна, което приемате, може би ще ви се прииска да увеличите приема си на храна. В такъв момент вие ще преминете към фаза на качване на мускулна маса. След като и този период приключи може би ще искате да намалите отново калориите и да се върнете към фазата на ограничаване на калориите.   

Това какво се случва по време на периодите на чистене на мазнини е сравнително ясно, но какво представлява качването на мускулна маса? Според думите на Крис, това представлява период в който човек тренира усилено, докато приема повече калории отколкото изразходва, за да покачи количеството мускулна маса.  

Звучи чудесно, нали? Ядеш това, което искаш и качваш мускулна маса. Но има още нещо... 

Качването на мускули може да е сложен процес. Ако увеличите броя на калориите си твърде бързо, може да започнете да качвате мазнини по-лесно отколкото мускулна маса. Това може да наложи да влезете в период на чистене по-скоро от планираното. Ако не сте качвали мускулна маса за достатъчно дълъг период колкото е било нужно, тогава е възможно да не качите толкова мускулна маса колкото сте имали за цел. 

Ако изчисленията ви за качване на килограми са точни, ще приемате количество калории с малък излишък. Това в комбинация с усилени тренировки ще доведе до много бавно покачване на телесни мазнини, но и покачване на мускулна маса.   

Има вероятност да качите чиста мускулна маса, въпреки че това е голямо предизвикателство, ако тялото ви не е естествено предразположено към изграждането на мускулна маса. Това предполага увеличаване приема на протеин, а не броя калории. Ако искате да изградите добро количество мускулна маса тогава трябва да приемате повече калории отколкото изразходвате.  

  

Мога ли да потърся професионална помощ? 

Както вече споменахме, чистенето на мазнини и качването на мускулна маса протичат различно при всеки човек. Физиотерапевт може да изготви режим, който да е подходящ специално за вас. Ако целта ви е да качвате мускулна маса, излишъка от калории, който приемате може да бъде различен от този на вашите приятели във фитнеса, но ще бъдете сигурни, че вашият план е създаден специфично за вас. Диетологът ще ви помогне да преминете лесно от фаза на качване на мускулна маса към фаза на чистене на мазнини.   

Не се сравнявайте с другите 

Всеки от нас го е правил в някакъв момент. Всеки се е сравнявал с някого, който е много различен от нас и сме се измъчвали заради това.  

Някои хора има естествено по-високи нива на телесни мазнини и те може да изпитват затруднения да постигнат фигура с ниско съдържание на мазнини. Те ще установят, че телата им не функционират по същия начин при ниски нива на мазнини и могат да увеличат процента на телесни мазнини, за да се чувстват по-добре. Други хора вероятно могат да функционират добре с ниски нива на мазнини.

Пример за това са бодибилдърите, защото те определено намаляват количеството телесни мазнини до много нисък процент, когато имат състезания. Някои бодибилдъри намират подготовката за състезания за по-лесен процес от други. 

Ryan Terry gym bag
   

Внимание 

Важно е да чистите мазнини и да качвате мускулна маса с мярка и до такава степен която е здравословна. Ако намалите калориите си твърде много или изразходвате твърде много енергия това може да доведе до голям стрес за тялото или дори да засегне функциите на хормоните и други процеси в тялото.  

Това може да бъде опасно за тялото, но също така ще възпрепятства покачването на мускулна маса. Трябва да се възстановявате правилно преди да влезете отново в цикъл на чистене на мазнини и качване на килограми. 

Заключение 

Процесите по чистене на мазнини и качване на мускулна маса са строго индивидуални и може да се различават от човек до човек. Затова не сравнявайте вашите постижения с тези на прителите си от фитнеса. Можете да се консултирате с физиотерапевт, който ще ви помогне да постигнете целите си. 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Emily Wilcock
Писател и експерт
Вижте профила на Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein