Отидете в начална страница
Mental health

Ново изследване показва, че психичното здраве може да ни мотивира, но и да възпрепятства тренировките ни

Ново изследване показва, че психичното здраве може да ни мотивира, но и да възпрепятства тренировките ни
Monica Green
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Monica Green

Тренировките са начин да се откъснем и да избягаме от ежедневието. Те са начин да разпуснем, да изразходим натрупаната енергия и да успокоим ума си. Когато фитнесите бяха затворени миналата година, заради пандемичната обстановка, това намали възможностите ни да си набавим така нужното време за разпускане и движение. 

Имайки това предвид, университета McMaster е провел изследване на навиците на хората по време на пандемията. Проучването е открило, че пандемията е създала особен парадокс, при който психичното здраве се е превърнало едновременно в източник на мотивация както и препятствие за добрата физическа активност.  

Независимо дали тренирате, за да подобрите психичното си здраве или ви е трудно да започнете да спортувате заради психичното си здраве, със сигурност не сте сами. Нека разгледаме по-подробно резултатите от това проучване и начина, по който са помогнали на учените да разработят съвети, позоваващи се на доказателства, за хората, които имат проблеми с мотивацията. 

Проучването 

Учени от университета McMaster са определили, че промяната в нивата на физическата активност и психично здраве са свързани с пандемията. Следователно са опитали да разберат как и защо тази промяна се развива във времето. 

В рамките на проучването са анкетирани 1 669 човека на възраст в диапазона 18-29 години. Участниците са попълнили анкета, която определя техните демографски характеристики, ниво на физическа активност в миналото и настоящето и минало и настояще здравословно психично състояние. Анкетираните са помолени да опишат навиците си от последните 6 месеца преди началото на пандемията свързани с тренировки и психичното им здраве и да ги сравнят с навиците и чувствата си по време на пандемията.  

Трябва да се отбележи, че това проучване може да има ограничени резултати поради тесния кръг от участници. 

 

Резултатите 

Сигурни сме, че вече знаете, че редовните тренировки се изпълняваха по-трудно през последната година и резултатите от проучването го потвърждават. 

Изследването предполага, че хората са наясно с връзката между правенето на физически упражнения и спада в нивата на стреса. Въпреки това много от участниците са отбелязали, че са се чувствали “твърде тревожни, за да правят упражнения”. Някои хора също посочват, че са имали повишени нива на стрес и “средни” нива на тревожност в следствие на пандемията. Въпреки че тренировките могат да покачат нивата на ендорфин, много от хората не са прибегнали към тях, за да си помогнат.  

За сметка на това е доказано, че при анкетираните, аеробните упражнения са се увеличили с около 20 минути повече на седмица, а силовите тренировки са намалели с около 30 минути на седмица. Също така времето, което хората прекарват седейки се с увеличило с около 30 минути седмично. 

Учените открили ясна връзка между физическата активност и психичното здраве в това проучване. Тези които са отбелязали най-голям спад във времето за тренировки и общата физическа активност също така са докладвали най-голямо влошаване на психическото здраве. От друга страна, тези които са останали сравнително активни по време на пандемията са били в много по-добро психично състояние. 

Какво означава това? 

От информацията получена от изследването, учените са формулирали няколко съвета, базирани на доказателства, за хората които имат нужда от мотивация, за да започнат да тренират. Тези съвети включват: 

  • Настройте се към идеята, че “нещо е по-добре от нищо”. Така ще избегнете напрежението, което понякога сами си налагаме и дори да направите само 10 минутна разходка, това все пак ще е някакъв прогрес. 
  • Намалете интензивността на упражненията, ако изпитвате тревожност или притеснения. Това ще направи задачите много по-приятни за вас. 
  • Движете се всеки ден. 
  • Разбийте упражненията на малки дейности, които да извършвате през деня - например можете да стоите прави за определен период вместо да седите по време на работа или да се разтягате на няколко часа. 
  • Отделете време за тренировки, това ще ви помогне да се придържате към някаква рутина .

Заключение  

Ако се нуждаете от още една причина да започнете да тренирате още днес, това е тя! 

Упражненията доказано имат положителни въздействие върху психичното здраве. Въпреки възможността много психични състояния да ни оставят без мотивация за тренировки, когато започнете с лесни физически дейности, които да изпълнявате през деня, можете само да започнете да се чувствате по-добре. След това тренировките ще се превърнат в навик и ще искате да си набавите още и още ендорфини, което означава, че ще се можете по-лесно да се придържате към рутината. 

Monica Green
Писател и експерт
Вижте профила на Monica Green
myprotein