Отидете в начална страница
training

Периодично гладуване | Какво е най-ефикасно за загуба на мазнини?

Периодично гладуване | Какво е най-ефикасно за загуба на мазнини?
Myprotein BG
Писател и експерт4 години Ago
Вижте профила на Myprotein BG

Периодичното гладуване е един от най-популярните методи за чистене на мазнини и е избор на много атлети по света, които желаят да поддържат нисък процент мазнини целогодишно. През годините са се доказали няколко вида хранителни режими правени на принципа на периодичното  гладуване. В тази статия ще обърнем внимание на всички тези видове – изберете най-подходящия режим, който да  работи за целите ви. Ще изброим плюсовете и минусите, за да прецените сами и да изберете най-доброто за вас.

1. 16/8 на Мартин Беркхан, също известно като чист прираст (Leangains)

Ще обърнем повече внимание на чистия прираст, защото може би това е най-известният и работещ метод. С този метод вие имате “прозорец” през деня, в който да приемате калории, а през останалото време не се приема храна (това включва и времето, в което спите). При мъжете, периодът без храна е 16 часа и 8-часов прозорец, в който да се храните, докато при жените това е разделено на 14 часа гладуване и 10 часа “прозорец” за хранене. По време на гладуването вие имате право само на:

Чисто кафеДъвки без захарBCAA - Силно се препоръчват от Мартин Беркан да се приемат верижно-разклонени аминокиселини, ако спазвате принципа 16/8. Те почти не съдържат калории и предпазват от евентуални катаболни процеси. Консумирайте по 20-30 г на ден, за да излечете максимума от ефекта на верижно разклонените аминокиселини.

Глутамин - ще ви предпази от мускулен разпад по време на гладуването.Креатин  - Ще ви помогне да усещате още по-голям прилив на сила и повече издръжливост по време на тренировка. Мартин Беркхан съветва да се приема по един месец креатин, след което да се направи кратка почивка от около седмица и отново може да се пие.В краен случай може да приемате и суроватъчен протеин изолат. BCAA, обаче, твърдо остават по-добрия избор. Иначе казано може да консумирате всичко, което не съдържа никакви или малко калории (до 30-50-80 калории максимум наведнъж) – за да не се наруши периода на гладуване.

Повечето хора, които спазват този режим пропускат закуската. Около обяд се отваря “прозореца” за хранене, например около 12:00 и в 20:00 се затваря. Трябва да се стремите всеки ден това да става в един и същ период. Може да ви отнеме малко време, за да се приспособите към чистия прираст, но постепенно ще става по-лесно и въобще няма да усещате глад. Нещо повече ще усещате прилив на енергия! 16/8 е страхотен начин да чистите мазнини, защото по време на гладуването, те ще бъдат изгорени, за да имате необходимата енергия. Може да звучи странно, но въпреки гладуването през голяма част от деня се усеща много високо ниво на енергия, което разбира се, е голям плюс. Друг плюс на режима е, че ще имате много повече време за вашите ангажименти и задължения, не е необходимо да се храните по обичайните 5-6 пъти на ден. Препоръчва се през 8-часовия период да се направят 3 или дори 4 хранения, но може и 2 – стига да успеете да си набавите необходимите калории за деня. Ако тренировката ви е по време на “прозореца” за хранене се препоръчва поне 70% от калориите да се набавят след тренировка. В следствие на периодичното гладуване се отделят високи нива растежен хормон, а както знаем той изгаря мазнините и подпомага изключително много за изграждането на чиста мускулна маса. Няма да сгрешите, ако изпробвате този – един наистина доказал се метод на хранене.

2. 5:2 диетата

Този режим е различен от периодичното гладуване, защото се храните нормално 5 дни в седмицата, а в 2 от дните ще приемате само по 500-600 калории според пола. Препоръчва се мъжете да приемат около 600 калории, а жените – 500 калории. Ползите, които ще ви даде диетата 5:2 са сходни с тези на режима 16/8, като при тази диета ще прекарате малко повече време в период на гладуване, но през останалите дни от седмицата ще се храните нормално. За повечето хора тази диета е малко по-трудна за спазване от 16/8, за други не толкова. Всичко се свежда до личния избор относно това кое се вписва по-добре във вашия график.

3. Воинската диета (Warrior diet)

Воинската диета също наподобява 16/8, но е малко "по-екстремна". При нея ще гладувате по 20 часа на ден и имате прозорец за хранене само от 4 часа. През 20-часовия период на гладуване имате право на съвсем леки хранения с малко калории, като например плодове или зеленчуци, както и протеин на прах. Това е така, защото в случая не става въпрос за гладуване, а приемане на минимално количество калории, по-малко от нормалното през деня. Войнската диета е създадена за да се подобрят:✓Нивата на енергия✓Бдителността и пъргавината✓Да подпомогне изгарянето на мазнините

Тя помага да се увеличи способността на парасимпатиковата нервна система и способността на тялото да се възстановява, което се случва в 4-часовия период на хранене.

Диетата е отлична за всеки, който няма достатъчно време през деня за редовните хранения и освен това тя позволява да се приемат малки количества плодове, зеленчуци или хранителни добавки под формата на протеин на прах или BCAA. Няма конкретни насоки за това през кое време и какво точно може да се яде – всичко опира до личния избор. Може да похапнете нещо сладко, стига да не е много калорично и да съдържа протеин. Препоръчваме високопротеиново брауни , което ще засити желанието ви за сладко и съдържа цели 23 г протеин в едно брауни. Воинската диета ви позволява да имате повече време за себе си, за вашите приятели или за вашите ангажименти, без да е необходимо да отделяте твърде много време на храната. Някои от вас може би дори комбинират воинската диета с режима 16/8. Всичко зависи от това кое работи за вашето тяло. Трябва да усетите кой е най-подходящият режим за вас.

4. Яж, спри, яж (Eat, stop, eat)

Същественото на тази диета е, че просто трябва да има един или два дни в седмицата, през които ще гладувате за период от 24 часа. Кои дни от седмицата ще бъдат е ваш избор, както и дали всяка седмица ще е в един и същ конкретен ден. Не трябва да приемате никакви калории през тези 24 часа – само вода и чисто кафе. Идеята е, че когато приключите гладуването вие ще се върнете към нормалните хранения, но ще сте намалили цялостно калориите за седмицата и това естествено ще доведе до загубата на мазнини в тялото. Също така означава, че няма нужда да променяте диетата си през останалото време. 24 часа може и да изглежда като дълго време за гладуване, но постепенно, с времето може да намалите гладуването на по-малко часове. Доста хора не могат да издържат на 24-часов глад и могат да получат главоболия, гадене и световъртежи – в такъв случай  това не е вашият метод за периодично гладуване.

Заключение

Всеки от видовете периодичното гладуване има своите плюсове и минуси, но идеята им е да се поддържа нисък процент мазнини целогодишно и да се води здравословен начин на живот. Експерементирайте и изберете правилния за вас. Има и други не толкова популярни методи на перидоично гладуване, като пропускане на едно хранене или периодичен ден. Помнете, че не може да очаквате чудеса от периодичното гладуване. Все пак препоръчваме диетата на Мартин Беркхан - 16/8, която наистина е един от най-добрите методи и е помогнал на много хора по света в борбата с излишните мазнини. Мартин Беркхан силно препоръчва суплементирането със BCAA през периода на гладуване. Освен това съветва да приемаме креатин  - една доказала се с годините хранителна добавка, която увеличава силата ни и подобрява издръжливостта ни. Не забравяйте да увеличите приема на вода, когато приемате креатин, за да работят бъбреците ви добре. Ако искате да постигнете добри резултати изпробвайте някои от диетитее, хранете се правилно и тренирайте.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein