Отидете в начална страница
supplements

Какво е Бета Аланин и какви са ползите?

Какво е Бета Аланин и какви са ползите?
Liam Agnew
Спортен диетолог и личен треньор4 години Ago
Вижте профила на Liam Agnew

Бета Аланин е активна съставка, която се използва в много предтренировъчни продукти и е причината за боцкащото усещане на различни места по тялото.

Бета аланин е свързан с редица ползи, които потенциално могат да доведат до повишени спортни резултати и подобрена композиция на тялото.1

Следващата статия описва основните ползи, подходящата дозировка и всички потенциални странични ефекти.

В статията ще научите:

  • Какво е Бета аланин?
  • Как работи?
  • Какви са ползите
  • Източниците от храната
  • Дозировка
  • Странични ефекти
 
бета аланин

Какво е Бета Аланин?

Бета Аланин е аминокиселина която се произвежда в черния дроб и се среща в храни, като червено и птиче месо.

Той се комбинира с друга аминокиселина, наречена хистидин, като при свързването им образува карнозин. Карнозинът е важен „буфериращ агент“, който поттиска умората по време на тренировка.

Обобщение:

Бета аланинът е аминокиселина, която се съединява с хистидин и образува карнозин, който намаля умората по време на тренировка.

 

Как работи?

Бета Аланин увеличава капацитетът на тялото да съхранява карнозин.2 Карнозин е буфериращ агент който поттиска умората.2

Тренирайки с висока интензивност, тялото се изморява чрез процес, наречен метаболитна ацидоза. Когато тренирате с тежести се образува лактат и се получава натрупване на водородни (Н +) йони. Н + йоните са кисели и натрупването на Н + йони води до спад в pH на кръвта (което я прави по-киселинна).

Когато pH на кръвта спада, това нарушава отделянето на калций в мускулната клетка. Калцият играе решаваща роля за съкращаването на мускулите, така че ако освобождаването на калций е ограничено, мускулите не могат да се съкратят по най-добрия възможен начин, което води до спад в мускулната функция.2

Понижаването на pH на кръвта по време на тренировка също ще намали ензимната активност, която е от основно значение за производството на енергия.2

Най-вероятно тялото би изпаднало в метаболитна ацидоза, ако работите с висока интензивност в продължение на 1 до 4 минути. Това се дължи на различните състояния на умора и енергийни системи, използвани при различна интензивност на упражненията.

Приема на Бета Аланин под формата на хранителна добавка, ще увеличи способността на тялото да съхранява карнозин.2 Карнозинът може да предотврати ацидозата, тъй като действа като буфер от Н + йони, което ще попречи на нивото на pH на кръвта да спадне и ще намали умората.2 Казано по-просто, карнозинът неутрализира киселинните йони на Н +, което предотвратява спадането pH на кръвта.

Научни изследвания показват, че Бета Аланин увеличава нивата на карнозин до 80%.1 Увеличеното количество карнозин може да помогне за предотвратяване на метаболитна ацидоза, което ви позволява да тренирате с по-висока интензивност за по-дълго време. Това може да се равнява на повече повторения или серии по време на тренировка с тежести, както и подобрено възстановяване от спринтове.

Обобщение: Бета Аланинът работи, като увеличава производството на карнозин в тялото, което спомага за подобряване на устойчивостта срещу умора предимно по време на упражнения с висока интензивност, траещи между 1 и 4 минути, позволявайки ви да тренирате по-усилено за по-дълго време.

Какви са ползите?

 Подобрява издържливостта по време на високоинтензивни тренировки

Доказателствата сочат, че приемът на с Бета Аланин е ефективен за подобряване на представянето по време на  високоинтензивни упражнения. Тези, които ще имат най-голяма полза от хранителната добавка с Бета Аланин, са хора, които се състезават в спортове като състезание на 4 км с колоездене, 2000 м гребане, състезания по плуване на 100 и 200 м, както и бойни спортове.3

Освен това, хората, които практикуват спортове, които изискват многократни спринтове като футбол и ръгби4, също ще имат ползи  по-бързите темпове на възстановяване.5

Въпреки това, има още  редица предимства, които могат да подобрят представянето във фитнес залата, дори ако не тренирате определен спорт.

Може да увеличи силата и мускулната маса

Има проучвания, които показват, че хранителните добавки с Бета Аланин могат да помогнат за увеличаване продължителността на тренировка с тежести. Увеличените количества карнозин могат да се приравнят на повече повторения и серии.

Съществува изследване, което покзва, че приемът на хранителна добавка с Бета Аланин в продължение на 10 седмици, увеличава повторенията на клекове и преса от лежанка.6

С времето, това може да увеличи силата и мускулната маса1

Бета Аланин също може да предотврати метаболитна ацидоза след тренировка, което може да подобри възстановяването, за да се завърнете по-бързо в залата.

Подобрява композицията на тялото – мускулна маса и мазнини

Бета Аланин може да доведе до увеличаване на мускулната маса и да увечличи загубата на мазнини, тъй като има способността да увеличава продължителността и сложността на тренировката и да подобрява възстановяването между сериите и отделните тренировки.

Това се подкрепя от резултати получени от проучване, проведено с борци и футболисти в колеж в САЩ. В продължение на 8 седмици, след програма, състояща се от тренировки със съпротивление, интервални тренировки и спринтове, тези които са приемали Бета Аланин, са увеличили мускулната си маса и са подобрили цялостно композицията на тялото си.7

Подобрява издръжливостта по време на тренировка

Тъй като лактатът не се произвежда в същото количество по време на аеробни упражнения, карнозинът не се използва като буфер в същата степен. Възможно е обаче да има други начини, по които повишеното съхранение на карнозин може да помогне за намаляне на умората при упражнения с по-голяма продължителност.

За пример, има изследвания, които показват, че Бета Аланин, при тренировки с висока интензивност може да подобри адаптацията по време на тренировка и впоследствие да подобри издръжливостта при упражнения.8

 

 

Храни съдържащи Бета Аланин

Тъй като Бета Аланин е аминокиселина, той се среща във високопротеиновите храни, включително:

  • Пилешко
  • Телешко
  • Свинско
  • Риба

Дозировка

Тъй като основната функция на Бета аланин е да увеличи съхраненото количество карнозин, той трябва да бъде приеман в продължение на седмици, за да се забележат ползите.1

Оптималната доза Бета Аланин е 4-6г. дневно, разделено на няколко дози по 2г. за 2-4 седмици.1 След 4 седмици, нивата на Карнозин се повишават с до 40%, а след 10 седмици до 80%.1

Струва си да се отбележи, че тези, които имат по-ниско ниво на карнозин, вероятно ще забележат по-бързо подобрения. Например, вегетарианците може да не получават толкова много Бета Аланин в диетата си поради липса на месо и риба в нея.1

Странични ефекти

Основният страничен ефект от големи дози Бета Аланин е усещането за боцкане по кожата, което доста атлети споделят, че е приятно. Може да го усетите по лицето, ръцете или гърба.

Това не се случва при всички и не е опасно.

С времето това усещане за боцкане намаля драстично. За да го намалите, разделете приема на няколко дози дневно.1

Освен боцкането, няма доказателства, че консумацията на препоръчителните количества представлява риск за здравето.1

На кратко

Бета Аланин е аминокиселина, която увеличава складирането на карнозин – той е буфериращ агент, който помага за намаляне на умората. Това се случва по време на упражнения с висока интензивност с продължителност между 1 и 4 минути.

При някои хора, суплементиране с Бета Аланин може да причини боцкане по ръцете, гърба и лицето, но това може да бъде ограничено като разпределите дневната доза на няколко отделни приема.

Бета Аланин се среща в храни като пилешко, телешко, свинско и риба, затова вегетарианците могат да усетят по-бързо неговите ефекти.

Препоръчителната доза е 4-6 грама дневно за 2-4 седмици.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

  1. Trexler, E., Smith-Ryan, A., Stout, J., Hoffman, J., Wilborn, C., Sale, C., Kreider, R., Jäger, R., Earnest, C., Bannock, L., Campbell, B., Kalman, D., Ziegenfuss, T. and Antonio, J. (2015). International society of sports nutrition position stand: Beta-Alanine. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12(1).

 

  1. Sale, C., Saunders, B. and Harris, R. (2009). Effect of beta-alanine supplementation on muscle carnosine concentrations and exercise performance. Amino Acids, 39(2), pp.321-333.

 

  1. Brisola, G. and Zagatto, A. (2019). Ergogenic Effects of β-Alanine Supplementation on Different Sports Modalities. Journal of Strength and Conditioning Research, 33(1), pp.253-282.

 

 

  1. Kelly, V. (2017). β-alanine: performance effects, usage and side effects. British Journal of Sports Medicine, 52(5), pp.311-312.

 

  1. Dolan, E., Elliott-Sale, K., Artioli, G., Swinton, P., Roschel, H., Sale, C., Gualano, B. and Saunders, B. (2017). β-alanine Supplementation To Improve Exercise Capacity And Performance. Medicine & Science in Sports & Exercise, 49, p.84.

 

 

  1. Hoffman, J., Ratamess, N., Kang, J., Mangine, G., Faigenbaum, A. and Stout, J. (2006). Effect of Creatine and ß-Alanine Supplementation on Performance and Endocrine Responses in Strength/Power Athletes. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 16(4), pp.430-446.

 

 

  1. Smith, A., Walter, A., Graef, J., Kendall, K., Moon, J., Lockwood, C., Fukuda, D., Beck, T., Cramer, J. and Stout, J. (2009). Effects of β-alanine supplementation and high-intensity interval training on endurance performance and body composition in men; a double-blind trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 6(1), p.5.

 

  1. Kern, B. and Robinson, T. (2011). Effects of β-Alanine Supplementation on Performance and Body Composition in Collegiate Wrestlers and Football Players. Journal of Strength and Conditioning Research, 25(7), pp.1804-1815.

 

 

 

Liam Agnew
Спортен диетолог и личен треньор
Вижте профила на Liam Agnew

Лиъм е сертифициран специалист по спортна диетология с Международното дружество за спортно хранене и е записан в регистъра за хранене на спорт и упражнения на Британската асоциация по диететика. Има бакалавърска степен по спорт и наука за физически упражнения и е завършил ISSN дипломата за приложен спорт и хранене по физически упражнения. Liam е опитен личен треньор, който помага на клиентите да постигнат своите здравословни и фитнес цели с практически, доказани информирани упражнения и съвети за хранене. В свободното си време Лиам се състезава в многобройни състезания по пауърлифтинг и се радва на ходене по хълм, футбол и разширяване на своя рецептен репертоар в кухнята. Научете повече за опита на Лиам тук.

myprotein