Отидете в начална страница
training

8 съвета как да останете мотивирани да тренирате 

8 съвета как да останете мотивирани да тренирате 
Myprotein BG
Писател и експерт9 месеца Ago
Вижте профила на Myprotein BG

Тренировките могат да бъдат тежки дори и в най-добрите ви моменти. Но когато имате много неща за вършене, може да бъде много трудно да останете посветени на спорта. 

Добрата новина е, че има начини да се вдъхновите за тренировка, дори когато не сте в настроение. Ето как можете да поддържате желанието за движение и да постигнете целите си в тренировките, когато  започнете да губите мотивация.  

Защо се чувствате демотивирани да тренирате 

Нормално е да загубите мотивация. Случва се на почти всеки в определени моменти. Добрата новина е, че е възможно да си върнете вдъхновението дори след кратко прекъсване. Ключът е в разбирането на въпроса защо сте изгубили мотивация. 

Има много причини, поради които хората се отклоняват от режима си на тренировки. Обичайните причини са липса на време или пари, намаляващ интерес към спорта и липса на социална подкрепа. 

Тези причини могат да бъдат реални или предполагаеми, което означава, че може да си мислите, че имате по-малко време, отколкото в действителност имате, поради различни ангажименти, които заемат свободното ви време. 

Един от начините да се справите с липсата на мотивация е просто да продължите да се движите и да отидете на фитнес или да правите друга дейност, за да се мотивирате и ангажирате. 

Ако това не работи и липсата на мотивация продължава, може би си струва да преразгледате тренировъчната си програма и да прецените как реалистично я приемате. Продължителният спад на желанието за трениране може да се дължи на липсата на напредък. 

Не е необичайно видимите резултати да се забавят след първоначалния ръст и това може да намали мотивацията на някои хора да продължат тренировките си. 

Обратното също може да е вярно. Понякога, когато постигнете важна цел, може да не сте сигурни каква трябва да бъде следващата. Най-доброто, което можете да направите в този случай, е да си подготвите краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели. 

Правенето на една и съща тренировка може да има подобен ефект. Дори ако се предизвиквате с по-големи тежести, правенето на едно и също нещо отново и отново може да ви се стори отегчително. Ето защо трябва да изпробвате нови упражнение и движения, за да внесете малко разнообразие в тренировъчната си програма. 

Други ангажименти също могат да попречат на желанието ви да ходите на фитнес. В реалният живот, семейството, приятелите и работата, може да ангажират много от времето и графика ни. Понякога, след натоварен или стресиращ ден, последното нещо, което искате да направите, е да отидете на фитнес. Това е разбираемо, но може би си струва да се занимавате с някаква форма на упражнения, за да останете физически ангажирани. 

На последно място ще споменем и важността на подкрепата от приятелите и семейството. Това не трябва да се подценява. Насърчаването да изпълните целите си от страна най-близките ви хора може да бъде един от най-добрите мотиватори, когато ви липсва самоинициатива.  

motivation in the gym

Нормално ли е да загубите мотивация за тренировки във фитнеса? 

Загубата на мотивация е напълно нормална, особено когато става въпрос за фитнес. Всеки преминава през възходи и падения в живота. Същото важи и за тренировките. 

Така че не се обезсърчавайте, ако имате добър напредък и пропуснете една тренировка или две, общият ви напредък няма да бъде повлиян от един ден или седмица без тренировки, а от отдадеността, която прилагате за дълъг период от време. 

Просто бъдете последователни и добри към себе си. Ако мотивацията ви намалее, оттеглете за малко и помислете каква може да е причината. След това вземете информирано решение относно най-добрия курс на действие, за да си върнете мотивацията. 

Може да направите някои промени в начина си на живот, да разчупите рутината или да преосмислите целите си. Тези периоди на размисъл са наистина ценна възможност да си направите равносметка и да промените нещата, ако е необходимо.  

8 съвета, които ще ви помогнат да бъдете мотивирани да спортувате 

  1. Напишете целите си Вашите цели трябва да са конкретни, измерими и постижими. Запишете ги и ги закачете някъде, където можете да ги виждате, за да си ги припомняте често и да бъдете отговорни.
  2. Проследявайте напредъка си Наблюдението на напредъка ви позволява лесно да видите вашите постижения, което ви дава повод да погледнете назад и да видите от къде сте започнали и до къде сте стигнали, като същевременно ви показва какво още трябва да направите.
  3. Изгответе план Придържането към тренировъчен план премахва необходимостта от вземане на решения на място, когато пристигнете във фитнеса. Вместо това можете да се съсредоточите само върху онова, което трябва да направите този ден, като насочите енергията си там, където е необходима.
  4. Споделете целите си със семейство и приятели Споделянето на напредъка ви с останалите добавя елемент на отчетност към вашите усилия и допълнителен стимул да останете мотивирани да тренирате. Можете да направите това в реалния живот или онлайн. Но имайте предвид потенциалните отрицателни отзиви в социалните медии и тяхното въздействие върху вашата мотивация.
    motivation in the gym
  5. Тренирайте с личен треньор Ако ви липсва увереност или сте в момент на застой, работата с личен треньор, който да ви даде професионални насоки, може да бъде голям плюс. Добрият личен треньор ще ви държи отговорни, ще ви осигури мотивация и ще ви помогне да напреднете.
  6. Намерете нов клас, школа или място Скуката може да убие мотивацията. Ако се окажете без вдъхновение, може би е време да опитате да промените обстановката. Отидете в друга фитнес зала или бягайте в друг парк. Можете също да срещнете нови хора и да предизвикате себе си, като се присъедините към спортен отбор, клуб по бягане или  тренировка във фитнес.
  7. Купете си нова тренировъчна екипировка За някои хора един от начините да се мотивират е чрез закупуване на нова екипировка за фитнеса. Това, разбира се, вероятно ще има вид плацебо ефект, но понякога имаме  чувството, че се представяме по-добре, когато носим нещо за първи път.
  8. Създайте приятелства в залата Самостоятелното трениране може да бъде самотно и трудно, особено ако се борите да бъдете последователни или чувствате, че не тренирате толкова, колкото сте планирали. Да имате приятел с вас, дори и той или тя да не прави точно същата тренировка като вас, може да ви осигури така необходимата мотивация, за да продължите да тренирате.

 

Заключение 

Повечето хора губят мотивация в един или друг момент и няма от какво да се срамувате. Има много основателни причини, поради които животът понякога ни пречи да следваме тренировъчния си график, така че да сте подготвени за тези препятствия е най-добрият начин да останете мотивирани, когато не се чувствате готови. 

Ако почувствате, че мотивацията ви се изплъзва, използвайте го като възможност да преосмислите целите си. Определете какви са проблемите и какво трябва да направите, за да продължите. Просто се опитайте да не бъдете твърде строги към себе си. Упражненията са нещо, което трябва да ви харесва и да очаквате с нетърпение. 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein