Отидете в начална страница
Nutrition

Изненадващ начин, по който апетитът се повлиява от мазнините, мускулите и костите 

Изненадващ начин, по който апетитът се повлиява от мазнините, мускулите и костите 
Emily Wilcock
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Emily Wilcock

Как тялото регулира апетита? Това е много сложен процес, който се повлиява от мускулите, телесните мазнини, костите и много други. В този епизод диетологът Ричи Кируан е тук, за да обясни какво точно се случва в мозъка и тялото, когато имаме желание да се храним.  

https://youtu.be/SDR4h8G6UXA

Отслабването е цел, която много хора си поставят, но не е лесна за постигане. Много хора са се опитвали и не са успявали, но кой може да ги вини? 

Непрекъснато говорим за калориен дефицит – ядем по-малко калории, отколкото са нужни за поддържането на теглото, такова каквото е. На теория е просто, но на практика е много по-трудно. Когато се опитвате да променяте апетита си, вие се сблъсквате с най-големия си противник: мозъка. Милиони години на еволюция са насърчавали човешкия мозък да търси храна, а това има много голямо предимство и значение. 

Контролът на апетита е изключително сложен процес, в който имат роля мускулите, мазнините и костите. Нека разгледаме по-подробно как става това. 

 

Телесни мазнини и липостат 

И така, всеки е наясно с това какво са телесните мазнини, но какво представлява липостатът? Нека разберем заедно. „Lipo“ (липо) идва от гръцката дума за “мазнини”, а „stat“ (стат) се отнася до поддържане на състоянието на нещо - помислете за термостат и как ви позволява да контролирате централното отопление в дадена сграда. Така че липостатът е нещо, което помага за регулиране на телесните мазнини, като лептин. 

Лептинът е хормон, произвеждан от телесните мазнини. Като цяло, колкото повече телесни мазнини имате, толкова повече лептин произвеждате. Обикновено лептинът ви кара да се храните в по-умерени количества, като засяга частта от мозъка, която контролира апетита ви - хипоталамуса. 

Когато лептинът е бил открит за първи път, се е смятало, че контролът на апетита е възможен чрез инжекции с лептин. Но всички експерименти са се оказали неуспешни. 

Хората с много телесни мазнини имат високи нива на лептин, тогава защо не отслабват в резултат на намаления апетит? Оказва се, че вероятно имат нещо, наречено лептинова резистентност. Телата им са били изложени на високи нива на лептин толкова дълго, че са загубили чувствителността си към него. И още по-нeприятно е, че тъй като хората губят тегло или просто намаляват калориите за известно време, нивата на лептин спадат, което води до рязко покачване на апетита им. 

Можете да увеличите нивата на лептин, като се храните повече, особено с въглехидрати. Но не бързайте да изяждате цел един хляб или тестени изделия - този ефект е краткотраен, така че е малко вероятно да отслабнете по този начин в дългосрочен план.

 

Костите 

В едно проучване, направено преди няколко години, учени от Швеция са провели експеримент върху мишки, който е довел до изкуствено напълняване на гризачите. В течение на две седмици мишките са загубили повече тегло от телесни мазнини в сравнение с други мишки, които не са имали изкуствено завишено тегло. Защо може да се е случило това? Изследователите са си задали същия въпрос. Те са забелязали, че мишките с добавено тегло ядат по-малко от другите мишки. Но това не е било причинено от лептина. Въпросът се задълбочава. 

Оказва се, че ефектът от загуба на тегло е благодарение на остеоцитите, вид костна клетка. Остеоцитите в костите на краката на мишките имат способността да засичат промени в теглото. Следователно, когато мишките са претърпели изкуствено напълняване, тогава костните клетки са засекли допълнителното тегло, изпратили са сигнал до мозъка на мишката, казвайки „в момента сме твърде тежки, може би трябва да приемаме по-малко храна“ и мишките са отслабнали. Учените са нарекли тази система за контрол на теглото “гравитостат” - силата на гравитацията участва в регулирането на телесното тегло.  

Ето защо изследването може да е от значение за хората. Много от нас прекарват голяма част от деня седнали. По време на работа, на пътуване до работното място, гледане на телевизия вечер и по време на други дейности. Тази липса на активност означава, че костите ни не могат да разпознаят дали има промени в телесното тегло, както биха могли, ако прекарвахме цял ден в изправено положение. Ефектът от това е, че апетитът не се регулира правилно. 

Всичко това в момента е изцяло научна теория и са необходими повече доказателства в подкрепа на откритията. Една група учени са проучили въпроса дали нещо подобно се случва и при хората. 

Група участници със затлъстяване са били избрани да се движат със специални жилетки с тежести. Теглото е било приблизително 11% от телесното им тегло и те са го носели по осем часа на ден в продължение на три седмици. Установено е, че участниците със специалните жилетки са загубили повече телесно тегло и телесна мазнина, но не и мускулна маса, отколкото контролната група, която не е носила такива жилетки. Учените смятат, че тази загуба на тегло се дължи на намаления апетит, а не на изгарянето на повече калории. 

 

Мускули 

Мускулите са още един мистериозен механизъм, чрез който телата ни могат да контролират апетита. Понастоящем няма научен термин за това, така че Ричи е измислил свой собствен: саркостат. „Sarc“ (сарк) идва от гръцкото „sárx“ (саркс), което означава плът или мускул. 

Когато хората се опитват да отслабнат, без да правят силови тренировки, те често губят както телесни мазнини, така и мускулна маса. Вече установихме, че когато губим телесни мазнини, нивата ни на лептин намаляват, но също така се оказва, че мускулната маса може да повлияе на нивата му. Когато губим мускулна маса, виждаме промяна в определени хормони, които се произвеждат в мускулите ни. Например, нараства количеството грелин, който стимулира апетита. Също така, по-малкото количество мускули може да доведе до намаляване количествата на хормон наречен миостатин - това спира мускулния растеж. Така че, когато миостатина намалява, количествата на друга молекула, наречена инсулиноподобен растежен фактор (insulin-like growth factor, IGF), се повишават и това също увеличава апетита. 

Каква е причината за това? Тялото се опитва да поддържа мускулна маса, така че когато открие загуба на такава, стимулира апетита, за да се опита да натрупа малко тегло и да си възвърне размера на мускулите. Спадът на миостатина също би помогнал за допълнително натрупване на мускули. 

И така, покачването на мускулите е равно на намаляване на апетита? За съжаление не знаем - необходими са още много изследвания, преди да можем да отговорим на този въпрос. 

 

Заключение 

Ето и отговора на нашите въпроси: тялото работи по мистериозни начини. Човешките мозък, кости, мускули и хормони участват в сложния процес по образуването на апетита. Науката обяснява голяма част от него, но все още има много за откриване. С допълнителни изследвания ще разберем повече за това как работи апетитът. 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Emily Wilcock
Писател и експерт
Вижте профила на Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein