Отидете в начална страница
Nutrition

Какво казват диетолозите за така наречените “суперхрани”?

Какво казват диетолозите за така наречените “суперхрани”?
Emily Wilcock
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Emily Wilcock

Не искаме да ви издаваме прекалено много, но се оказва, че диетологът Ричи Кируан, не е фен на “суперхраните”.  

Задръжте така. Това, всъщност, може да е напълно разумно. Не храните са проблема в случая, а наименованието. “Суперхрани” е един от популярните термини, които са непопулярни сред диетолозите.  

https://youtu.be/58D4xlqn67U

Какво представляват “суперхраните”? 

Фактът, че няма ясно определено значение на думата “суперхрани”, е първото нещо, което трябва да ни накара да се замислим. Най-общо казано, “суперхраните” са тези храните, които са богати на определено хранително вещество или имат някаква потенциална полза за здравето. Това звучи твърде неясно, според нас. Суперхраните са определение наложено от пазара и всяка храна може да се предлага за такава стига да е представена в определена светлина.  

 

Тъмно зелени листати зеленчуци 

Това включва: 

  • Кейл 
  • Манголд (спанаково или листно цвекло) 
  • Спанак 
  • Зеле 

Всички изброени зеленчуци са богати на хранителни вещества  като фибри, фолиева киселина, калций, магнезий и желязо. Те се свързват с подобрена работа на кардиоваскуларната система, намален риск от деменция и диабет тип II. Може сега да ви се струват супер, но ако се насилвате да ядете зеле всеки ден, съвсем скоро може да ви омръзне.  

Дребни плодове без костилки (от вида горски плодове) 

Това включва: 

  • Боровкинки 
  • Капини 
  • Ягоди 

Това са перфектните добавки съм смуути, засищаща закуска и дори един чудесен и вкусен десерт. Горските плодове обикновено са с ниско съдържание на калории в сравнение с други плодове и да богати на полифеноли. За тези от вас, които не говорят езика на диетолозите, полифенолите представляват цвета на плодовете и имат противовъзпалителни свойства.  

 

Мазни риби 

Това включва: 

  • Сьомга (поради дълговерижните омега-3 мастни киселини, които съдържа) 

Хората, които приемат по-големи количества мазни риби често не страдат от висок риск от заболявания на сърцето и се радват на по-добро мозъчно здраве с напредването на възрастта. 

 

Черен шоколад 

Това е за тези от вас, които са любители на шоколада. Въпреки че много добре знаем, че истинските любители на шоколада предпочитат млечния шоколад. Ние също подкрепяме млечния шоколад. Извиняваме се на любителите на черния шоколад, но е така.  

Въпреки това, черния шоколад, както и горските плодове, е пълен с полифеноли и антиоксиданти. Следователно, хапването на черен шоколад се свързва с подобрено сърдечно здраве, по-ниско кръвно налягане и подобрени памет и настроение. За съжаление, черният шоколад е с високо съдържание на калории, но не е нужно да приемате големи количества от него, за да се насладите на ползите, които може да ви донесе.  

 

Авокадо 

Ето къде идват и противоречията.... 

Авокадото е познато с ползите, които носи благодарение на здравословните ненаситени мазнини и минерали като магнезий, но Ричи не е особено голям фен на авокадото. Може би е пропуснал модата с авокадо на филийка, която беше особено нашумяла. В този случай Ричи ни предупреждава да не прекаляваме с него.  

Важно е да отбележим, че Ричи няма против авокадото, все пак то е неразделна част от гуакамолето, което обожаваме.  Просто Ричи не го обича толкова много, но това зависи от индивидуалния вкус на всеки човек.  

 

Семена чия 

Семената чия съдържат фибри (полезни за храносмилателната система) и ненаситени мазнини, които са полезни за здравето на сърцето. Може би точно поради тези свои качества, чия семената са толкова популярни напоследък. Може би това е заслужено. Те, също така, са богати на омега-3 мастни киселини, които не се набавят лесно чрез други храни освен ако не сте любители за мазните риби. 

 

Куркума 

Това е подправката, която се прибавя към кърита и им придава характерния жълт цвят. Но нека ви предупредим: ако ще готвите с нея, тя със сигурност ще оцвети дървените ви бъркалки и лъжици в жълто. Куркумата и нейните свойства са изследвани в много скорошни проучвания, които са фокусирани главно над противовъзпалителните й свойства. Резултатите не са напълно окончателни, но сме сигурни в едно - куркумата прави кърито неустоимо вкусно и ако тя има допълнителни полезни свойства, толкова по-добре за нас. 

Ако трябва да сме честни, според Ричи няма особено голямо значение дали прибавяте големи количества от семена чия, авокадо, сьомга и горски плодове към храната си, но ако го правите това би било чудесно допълнение към една добре балансирана диета. 

 

Заключение 

Всички храни изброени в тази статия са добро допълнение към добре балансирана диета, но следващия път, когато една храна е наричана “суперхрана”, по-добре проучете само дали това е така и защо. Ако не харесвате семена чия или просто приемате дадена храна без да има причина за това, освен че е прехвалена поради определени “ползи”, които може да ви донесе, проверете дали това отговаря на реалността. Суперхраните създават впечатление, че са храни, които трябва да ядете, но това всъщност не е така. Това са фалшиви новини. Ако можете да ги добавите към менюто си, това е страхотно, но ако не можете, тогава не се притеснявайте твърде много.  

 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Emily Wilcock
Писател и експерт
Вижте профила на Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein