Отидете в начална страница
Nutrition

Защо е важно да си набавяме необходимото количество мултивитамини?

Защо е важно да си набавяме необходимото количество мултивитамини?
Shannah Hatch
Писател и експерт4 години Ago
Вижте профила на Shannah Hatch

Светът на добавките може да бъде объркващ за навигация. Трябва ли да взимам железни таблетки, когато е точното време, кой месец? Трябва ли да добавям протеин на прах към моята овесена каша? Какво е влиянието на витамин С и ефервесцентните таблетки? Може би още по‐объркващ е спектърът от информация за мултивитамините. Някои ни казват, че те са от съществено значение за доброто здраве, други описват тяхната негативна страна в социалните мрежи. Тук сме, за да ви кажем защо трябва да приемате мултивитамини. Ако не поставите отметка в списъка с покупки, тогава послушайте червата си ‐ има вероятност да не се нуждаете от мултивитамин, ако се съмнявате, че изобщо се нуждаете от мултивитаминна добавка.

Какво е мултивитамин? Изхождайки единствено от името си, не е чудно, че има известно объркване около темата мултивитамини. В крайна сметка, ако тези добавки съдържат думата витамини, това ли е всичко, което съдържат? Въпреки че някои мултивитамини съдържат само витамини, много от тях съдържат смес от витамини и минерали. Някои дори могат да включват допълнителни съставки като билки и подправки, които са доказателства за подобряване на вашето здраве. Защо бих се възползвал от мултивитамини? Истината е, че Мултивитамините не са заместител на здравословната, балансирана диета. Тези добавки не са лек и не бива да се считат за чудеса. Мултивитамините са чудесен начин да си гарантирате, че получавате адекватно снабдяване с витамини и минерали. Добрият мултивитамин ще отговаря на повечето от хранителните ви нужди под формата на референтен прием, за да гарантирате, че ще извлечете максимума от парите дадени за тях. Един от начините е да разгледате мултивитамините като начин за допълване на хранителните си запаси и попълване на пропуските във вашата диета.

Има определени групи хора, при които добавянето на мултивитамини към режима им на добавки може да бъде от голяма полза за тяхното здраве. Те включват:Страдащи от алергия. Тези, които страдат от алергии и може да се наложи да изключат определени храни от диетата си, както и тези, които имат непоносимост към лактоза и избягват млечни продукти.Вегетарианци и вегани. Диета на растителна основа може да пропусне специфични хранителни вещества чрез избягване на животински продукти, като витамин В12 и желязо.Възрастни хора. Като остаряваме, телата ни затрудняват усвояването на определени хранителни вещества. Нашите витаминни депа също могат да станат по‐ограничени, ако намаляваме броя на храните, които ядем, ето защо е необходимо да консумираме разнообразни храни за добър прием на витамини и минерали.Бременни и кърмещи жени. Бременността увеличава нуждата ни от определени хранителни вещества. Разбира се, има и други моменти и ситуации, в които може да откриете, че мултивитаминът би бил от полза за вашето здраве. Това включва времена на стрес, когато имате по‐малко време да отделите за планиране на хранене, за да си гарантирате, че диетата ви е добре балансирана и разнообразна. Може да се премествате в нова къща, да започвате нова работа или дори да преминавате през особено стресов жизнен момент, в който храната, храненето и здравето не са вашият основен приоритет. Защо не бих се възползвал от мултивитамини? Ако ядете разнообразни храни, за да си осигурите добре балансирана диета, включваща вашите 5 приема на ден, няма нужда да се притеснявате за необходимост от мултивитамини. Вашата диета вероятно включва адекватно снабдяване с всички основни витамини и минерали, от които се нуждаете. Въпреки това, въз основа на статистиката, само 26% от населението на Обединеното кралство име своите 5 приема на ден, което означава, че по‐голямата част от нашето население страда от липса на витамини и минерали, тъй като плодовете и зеленчуците са един от основните начини за консумация на разнообразни витамини и минерали.

И помнете: Ние не се застъпваме за това, че можете да си позволите да приемате по една мултивитаминна добавка всеки ден и да ядете само пица. Това, което ние застъпваме, е, че мултивитаминът е чудесен начин да гарантирате, че вашата диета е пълна с витамини и минерали, за да се възползвате максимално за здравето си. Ако имате някакви съмнения относно това дали бихте се възползвали от приема на мултивитамин, защо не опитате едномесечен прием и да видите дали усещате или забелязвате разлика, след като първият месец?

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Shannah Hatch
Писател и експерт
Вижте профила на Shannah Hatch
Сана Хач започва кариерата си в областта на храненето, след като посещава семинар на 'Farm to Fork'. В момента работи като диетичен работник, осигуряващ хранителни насоки и подкрепа в NHS. Преди това тя е работила за създаването на нови хранителни продукти и добавки. Най-приятният й опит в обучението включва засенчване на други здравни специалисти и присъствие на разговори по редица въпроси като връзката между нашата диета, женските хормони и спорта. Сана е участвала в много доброволчески възможности, включително работа с банки за храни, водещи семинари за спортно хранене и участие в пробни проучвания. Тя се надява да продължи да прави разлика в индустрията, като обучава и си сътрудничи с други, за да насърчи доброто хранене.
myprotein