Отидете в начална страница
training

Има ли значение броят на стъпките ви?

Има ли значение броят на стъпките ви?
Shannah Hatch
Писател и експерт4 години Ago
Вижте профила на Shannah Hatch

Две думи: брой на стъпките. Ако чувате тези две думи всеки ден, то знайте, че не сте сами. Сърбят ви краката за движение, вълнувате се за постигане на дадена цел или се ужасявате при мисълта, че трябва да се поберете в още 5 000 стъпки при натоварения си начин на живот ... коя сте вие? За редица от вас притежаващи фитнес тракер, ние знаем, че много от вас са наясно с броя на стъпките си и дори могат да имат ежедневни стъпкови цели. За много от нас, заседнали в къщи в момента на пандемията, е невъзможно да получим достатъчно стъпки. Тази седмица разглеждаме дали броят на стъпките ви наистина има значение или е просто тенденция, която е модерна.

Защо да се фокусираме върху броя на стъпките? Броят на стъпките е един от начините за наблюдение на фитнеса, тъй като достигането на определен брой стъпки всеки ден показва, че се движим. Това е добра отправна точка за упражнения и показване колко сме активни през целия ден. Освен първоначалните ни мисли за ползите от простото движение, понякога има и парични или материални ползи. Това могат да бъдат награди от брокера по здравно осигуряване или медали от виртуални състезания.

Защо 10 000 стъпки? Обикновено се смята, че 10 000 стъпки са оптималната дневна цел. Имате нужда от начална цел за броене на стъпки? 10 000 стъпки. Колко стъпки Бен трябва да измине до съседната врата, за да влезе всеки ден с кучето си? 10 000 стъпки. Докъде трябва да ходим тази сутрин? Докато не стигнем 10 000 стъпки. 10 000 стъпки е отговорът, който много от нас са склонни да си поставят като цел, но откъде идва тази цел от 10 000 стъпки? Произходът се простира назад ввъ времето, в далечната 1965 г., когато японска компания създава устройство ‐ първият носим брояч на стъпки. Това устройство е наречено Manpo‐Kei, което найобщо се превежда ‐ 10 000 стъпки на метър. Името наистина е ефективно маркетингово средство, но също така се придържа към последвалите крачки на фитнес тракери, следователно стандартната 10 000 стъпки. По принцип няма много научи доказателства, подкрепящи правилото от 10 000 стъпки.

Какви са предимствата на броя стъпки? Доказано е, че адекватният брой стъпки намалява риска от смъртност ‐ адекватна е ключовата дума. Изследванията показват, че степента на смъртност е след достигане на около 7500 стъпки на ден, така че извършването на допълнителни стъпки наистина няма да окаже влияние върху степента на смъртност. Ако имате за цел да броите стъпките, насочете се към минимум 5000 стъпки. Всичко под това число не предоставя съществени ползи за сърдечно‐съдовата система. Но това означава ли, че ползите за здравето спират на 7500 стъпки или има полза от допълнително ходене и качване броя на стъпките? Докато проучванията разглеждат основно намаляването на смъртността с броя на стъпките, предприемането на повече стъпки означава, че сте на крака повече и следователно сърдечносъдовата ви система трябва да работи. Знаем, че редовната физическа активност помага да се намали кръвното ви налягане, да се подобрят нивата на холестерола в кръвта и да се намали телесното тегло, а предприемането на повече стъпки на ден означава, че допринасяте за тези физически ползи.

Дали броя на стъпките е най‐ефективният начин да подобрите здравето си? Средната скорост на бягане е по‐бърза от темпото на ходене, следователно е по‐бързо да достигнете броя на стъпките, като бягате, отколкото като ходите. Ако времето е от съществено значение, джогингът по маршрута ще бъде по‐бърз, за да достигнете целта си за броене на стъпки, отколкото да се отправите на разходка. Как да го направите по‐приятно, за да направите стъпките си? Постигането на цел за броене на стъпка от ден всеки ден може да бъде доста монотонно. Ако искате да увеличите броя на стъпките си или просто търсите начини да го направите по‐приятно, защо да не опитате някои от тези съвети? • Заведете кучето си на разходка и играйте с него по пътя. • Вземете фризби в парка и си поиграйте с домашните. • Паркирайте по‐далеч от обичайната си зелена зона, където обикновено паркирате или се срещнете с приятелите си, на социално разстояние, разбира се. • Обадете се на приятел или член на семейството, докато сте на разходка. • Слушайте нов подкаст или създайте нов плейлист Spotify, за да вдъхновите вашата разходка. • Планирайте по‐малки разходки през целия ден. Кой каза, че трябва да постигнете целта си наведнъж?

И не забравяйте: Целта на стъпките не е от съществено значение, ако все още правите препоръчителните 30 минути на ден физическа активност, 5 пъти седмично, но това е един от начините да бъдете отговорни за придвижването и спазването на препоръчителните нива на дейност. Осмислянето на броя на стъпките ви също е чудесен начин да гарантирате, че оставате активни и се движите, като намалявате времето на заседнал начин на живот и подобрявате общото си здраве. Като основна цел се стремете към минимум 5000 стъпки на ден, за да подобрите общото си здраве. Допълнителните стъпки са бонус за сърдечно‐съдовата система и психичното здраве, плюс ще се насладите на чистия въздух и природата. Това се доказва от факта, че се препоръчва да се изпълни половината от времето за тренировка, ако участвате в енергични упражнения, а не с физическа активност с умерена интензивност. Известно е, че бягането за същия период от време ще доведе до повече сърдечно‐съдови ползи, тъй като сърцето и тялото ви са подложени на повече работа. За разлика от ходенето, бягането, колоезденето използват различни мускули, премахват теглото и променят интензивността. Разбира се, бягането и колоезденето са и спорт с висока интензивност, но двете са много различни и подхождат на различните хора по различни причини.

Ако се притеснявате от броя на стъпките си като начин да поддържате активна и движеща се, но се притеснявате за нараняване (ей, това се случва на най‐добрите от нас в най‐неудобния момент!), Защо да не опитате домакински дела? Лекото градинарство за един час е същата интензивност на упражненията като лекото ходене за час със средна скорост от 3 км / ч и елиминира въздействието на тежестта, което естествено идва с ходенето.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Shannah Hatch
Писател и експерт
Вижте профила на Shannah Hatch
Сана Хач започва кариерата си в областта на храненето, след като посещава семинар на 'Farm to Fork'. В момента работи като диетичен работник, осигуряващ хранителни насоки и подкрепа в NHS. Преди това тя е работила за създаването на нови хранителни продукти и добавки. Най-приятният й опит в обучението включва засенчване на други здравни специалисти и присъствие на разговори по редица въпроси като връзката между нашата диета, женските хормони и спорта. Сана е участвала в много доброволчески възможности, включително работа с банки за храни, водещи семинари за спортно хранене и участие в пробни проучвания. Тя се надява да продължи да прави разлика в индустрията, като обучава и си сътрудничи с други, за да насърчи доброто хранене.
myprotein