Отидете в начална страница
supplements

Алтернативи на суроватъчния протеин за изграждане на мускулна маса 

Алтернативи на суроватъчния протеин за изграждане на мускулна маса 
Emily Wilcock
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Emily Wilcock

На пазара има толкова много протеинови продукти - суроватъчен протеин, казеин, ЕАА, ВСАА и е лесно човек да се обърка. Нека разясним някои неща. 

Разработчикът на продукти на Myprotein и диетолог Кейти Браун отново е с нас, за да ни обясни фактите относно добавките, за да бъдем добре информирани и да можем да направим правилния избор според личните си нужди. Днес ще обсъдим какво са ЕАА, за какво се използват и дали са по-добри от суроватъчния протеин. 

https://youtu.be/ieOxclPVksY

Какво представляват ЕАА? 

ЕАА - поредният акроним. За щастие, този е много лесен. ЕАА означава есенциални аминокиселини. Те са градивните частици на протеинът. Лесно е, нали? 

Но ето тук нещата малко се усложняват.  

Аминокиселините са вериги от химични компоненти съставени от въглерод, азот, водород и кислород. Тези по-малки вериги се съединяват, за да обазуват по-големи протеинови молекули. 

За да може тялото да храносмели протеина, който приемаме с храната, то трябва да разгради протеин от различни аминокиселини. В последствие те могат да се използват за да подпомогнат работата на мускулите по време на тренировка и в процеса по изграждане на нова мускулна маса. Звучи чудесно. 

Съществуват девет незаменими аминокиселини, те се наричат така, защото човешкото тяло не може да ги произвежда само. Поради тази причина всеки от нас трябва да си ги набавя чрез храната. Пилешкото месо, червеното месо и яйцата да богати на незаменими аминокиселини и те могат да ви помогнат да достигнете нужното количество макроси на ден. 

Но изброените продукти не са храни, които всеки човек приема. Хората, които следват веган или вегетариански режим вероятно срещат затруднения в набавянето на всички есенциални аминокиселини чрез менюто си. Ето тук идват на помощ и добавките с ЕАА.  

Хранителните добавки с ЕАА не са само за вегани и вегетарианци. С покачващите се цени на всякакви продукти, увеличаването на количеството пилешко, червено месо и яйца, може би не е най-добрата идея в момента. Ние ви подкрепяме, ако сте решили да ограничите разходите. ЕАА са особено ефективни и практични що се отнася до цена и пестене на време. Те са лесен начин да си набавите хранителните вещества, от които се нуждаете, особено ако трябва да приемате големи количества протеин. 

Защо да изберем Impact EAAs? 

Impact EAA съдържат не само всички незаменими аминокиселини, но също така и оптимално съотнощение 4:1:1 от верижно разлконени аминокиселини (наречени ВСАА). Те са левцин, изолевцин и валин.  

ВСАА подпомагат за намаляване на мазнините, подобряват растежа на мускулната маса и поддържат цялостното добро представяне в залата. Това са все неща, които ще ни бъдат от полза. 

Съотношението 4:1:1 на разклонените аминокиселини е важно, защото всяка аминокиселина има различна функция: 

  • Левцинът: той е най-важен от всички ВСАА за процеса по синтез на мускулен протеин и растежа на мускулната маса. Поради това неговото количествено съотношение е най-голямо.  
  • Изолевцинът: тази верижно разклонена аминокиселина увеличава нивата на енергия и възстановяването.  
  • Валинът: той подпомага поправката и поддръжката на здравата мускулна тъкан, за да можете да сте в топ форма. 

Каква е разликата между ЕАА и Impact Whey Protein? 

И двата продукта са нашите така наречени “бестселъри” и имат еднакъв аминокиселинен профил, тогава каква е разликата?  

ЕАА съдържат добавено количество ВСАА в правилното съотношение за изграждане на мускулна маса. Освен това, ЕАА не съдържат калории и захар, за разлика от Impact Whey Protein. ЕАА са перфекти, за тези от вас, които искат да отслабнат или следват калорийно рестриктивен хранителен режим. 

Ако приемате ЕАА ще получите всички аминокиселини, от които се нуждаете без да се притеснявате за излишни калории. Нещо повече, ако предпочитате плодови шейкове, вместо обикновените млечни такива, тогава ЕАА са за вас. 

Кой вид да изберем? 

Ако сте хора, които трудно вземат решения, може би не бихте искали да чуете това, но както ЕАА така и Impact Whey Protein са чудесен избор, ако желаете да изградите мускулна маса. ЕАА са по-подходящи, ако искате да намалите общият брой калории и предпочитате протеинови шейкове с по-плодов вкус. ЕАА също са създадени, за да ви помогнат да изградите мускулна маса благодарение на оптималното съотношение 4:1:1 от верижно разклонени аминокиселини (ВСАА). 

Заключение 

Надяваме се, че вече разбирате по-ясно разликата между ЕАА и Impact Whey Protein в сравнение с преди. Но сега вече всичко зависи от вас и вашите лични предпочитания и цели в тренировките. Изборът е ваш, какво предпочитате? 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Emily Wilcock
Писател и експерт
Вижте профила на Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein