Отидете в начална страница
training

7 Мита за медитацията

7 Мита за медитацията
Claire Muszalski
Регистриран диетолог3 години Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

В последно време все по-често се говори относно медитацията и как тя би могла да е от полза за ума и тялото. Но както при всяка друга практика съществуват няколко мита, които трябва да бъдат разобличени . Медитацията може да има невероятни ефекти върху съзнанието ви и как се организирате и справяте с мислите си. Тя ви учи как да разберете по-добре ума си и да се справяте със ситуации в ежедневието си по-адекватно. Ако сте начинаещ в медитацията и търсите някакви насоки, нашето начинаещо ръководство за медитация може да ви бъде от полза. Но засега нека разрушим някои от най-големите митове около медитацията.

1. Медитацията изисква избистрен ум

Много хора избягват да правят опити за медитация, защото мисълта да седят със зает ум в мълчание е малко прекалена. Може би дори си мислят, че просто са несъвместими с практиката, защото умът им е изпълнен с излишен шум. Но това всъщност може да бъде още по-голяма причина да се даде шанс на медитацията. Целта на практиката е да ви помогне да разберете своя зает ум и да се научите как да позволявате на мислите да идват и си отиват, без да ви причиняват твърде много безпокойство. Водената медитация е най-подходяща за заети умове.

2. Трябва да седите с кръстосани крака

И не.., не е нужно да казвате „ом ...“. Седенето с кръстосани крака с пръсти на коленете е може би едно от първите изображения, които ви хрумват, когато мислите за медитация. Но никога не се страхувайте, ако не сте седели с кръстосани крака като в началното училище, не очакваме да започнете да го правите и сега. В повечето практики за медитация седенето с кръстосани крака не е необходимо. Можете да се облегнете нормално на седалка или дори да лежите понякога. Почти всичко, което намерите за удобно, трябва да бъде вашето решение. Главната цел е да се съсредоточите върху вашата медитация ,затова последното искате е да бъдете разсеяни от лоша стойка или изтръпнал крак!

3. Трябва да медитирате всеки ден в продължение на минимум 20 минути

Въпреки че медитацията не е бързо решение и определено изисква последователност, не е нужно да правите повече от 20 минути на ден, за да усетите някоя от ползите. Всъщност, изправени пред толкова дълги очаквания за нещо, което никога преди не сте опитвали, най-вероятно ще ви обезкуражи да продължите да го практикувате. Много по-добре е да започнете с по-малки сесии, по-кратки от 3 минути, за да ви улеснят в практиката. Ако установите, че медитацията е нещо полезно за вас, естествено ще искате да отделите повече време за практиката си и да увеличите продължителността на сесиите си. Но повече от 3 минути не е необходимо, когато тепърва започвате. Оставете продължителността на вашите сесии да се изгражда естествено, докато напредвате.

4. Медитацията е бързо решение за стрес и безпокойство

Много хора могат да рачитат на медитацията с очакването да се почувстват като съвсем нов човек само след една сесия. Въпреки че можете да усетите ползите от това да отделите няколко минути от деня си, за да прекарате време със себе си и мислите си, това няма да е дългосрочно. Колкото повече обаче практикувате медитация, толкова повече ще усещате ползите и ще развивате уменията си.Подхождайте към медитацията с отворен ум, без да очаквате това да бъде бързо решение за стрес и безпокойство, но като нещо, в което инвестирате за дългосрочни ползи.

5. Медитацията не работи, ако се изгубите в мисли

Често пъти, особено ако току-що сте започнали да медитирате, можете да се почувствате разочаровани, когато умът ви се скита по време на сесия. Много хора виждат целта на медитацията да бъде бистър ум, без никакви мисли. Нито едно от двете не е така. Всъщност е нормално умът ви да се изгуби понякога по време на медитация. Това не означава, че не "работи". Това просто означава, че сте човек и затова е съвсем нормално понякога да се вглъбявате в дадена мисъл,. Част от практиката е да идентифицирате мислите си и да им позволите да преминат, връщайки вниманието ви обратно към дъха.

6. Медитацията е чисто за вас самите

Практиката на медитация обикновено насърчава да мислите как тя може да повлияе положително на хората около вас. Може би това ви прави по-приятен, по-достъпен човек. Или може би може да повиши самочувствието ви и да ви направи по-добър колега на работа. Или може би фокусът ви е върху това как ще подпомогне състраданието и съпричастността ви към хората около вас. Всичко това са правдоподобни дългосрочни цели за медитация. Ефектите от вашата практика са също толкова дълбоки за другите около вас, колкото и за вас самите. Медитацията е строго духовна .Въпреки че медитацията има културни асоциации с някои източни традиции, тя не е строго за тези с религиозни или духовни вярвания. Определено е възможно да имате по-светски подход към медитацията, като я използвате, за да разберете собствения си ум и да прекарвате повече време със себе си. Може да откриете, че се чувствате по-духовни след медитация, но това обикновено е така, ако вече сте духовни по някакъв начин. Става дума повече за вашия личен подход към медитацията, отколкото за каквото и да било друго.

В заключение:

В крайна сметка, ако почувствате, че стресът от живота ви идва мало в повече , опитите за медитация няма да навредят. И всъщност може да доведат до някои дългосрочни ползи, за които ще сте благодарни. Така че, влезнете във вашата зен зона и медитирайте пътя си към по-качествен живот.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein