Отидете в начална страница
recipes

Най-добрите и най-лошите диети от 2020 | Отзиви на диетолози

Най-добрите и най-лошите диети от 2020 | Отзиви на диетолози
Lauren Dawes
Сценарист и редактор3 години Ago
Вижте профила на Lauren Dawes

2020 година беше година на странни и прекрасни събития. Като започнем от факта, че трябваше да поздравявате хората с лакът, до адаптирането към това да сте затворени вкъщи с месеци.

Въпреки че светът тази година се превърна в изключително странно място, пейзажът в хранителната индустрия не спира да ни учудва с последните си предложения за „диетични революции“.

Трябва да припомним, че най-добрата диета е тази, която отговаря на всички ваши нужди и е специфично приготвена за вас. Имайки това предвид, нека да разгледаме и най-популярните диетични предложения от 2020 г. Ние ще ви дадем откровеното си мнение защо бихте или не бихте искали да ги опитате.

„Най-лошите“ диети от 2020 

Да казваме, че нещо е „най-лошото“, е малко пресилено (тъй като на практика всички диети обикновено водят до преразглеждане на някакво здравословно състояние), това което всъщност имаме предвид е, че тези диети могат да бъдат, както ефикасни така и евентуално вредни за по-дълъг период от време или водят до телесни и хранителни смущения.

Диетата на база основно консумация на месо 

Тази диета е доста ограничаваща и включва само месо, риба и други животински храни като яйца и някои млечни продукти. Тя изключва всички други храни, включително плодове, зеленчуци, бобови растения, зърнени храни, ядки и семена. Да, добре сте прочели.

Създателят й, Шон Бейкър, твърди, че ще облекчи проблемите с настроението и ще ви помогне при отслабване и контролиране на теглото. Като диета с по-високо съдържание на протеини, тя може да бъде от полза за контролиране на теглото и регулиране нивата на кръвна захар, но силно ограничителните й страни, я правят по-скоро неподходяща за повечето хора.

Сигурни сме, че не е нужно да напомняме, че всяка диета, която активно насърчава ограничаването на плодовете и зеленчуците, е диета, която заслужава да бъде отхвърлена.

Суровоядство 

Диетата, която включва консумацията на сурова храна ограничава приема на съставки основно до непреработени растителни и органични храни. Някои последователи на диетата дори включват храни, които не са на растителна основа, като яйца и млечни продукти, консумирайки ги също сурови. Привържениците на тази диета вярват, че процесът на готвене разрушава съдържанието на хранителни вещества в храната, както и ензимите, които са от решаващо значение за храносмилането.

Въпреки че е вярно, че някои хранителни вещества могат да бъдат загубени, ако приготвите определена храна по определен начин, то готвенето обикновено подобрява бионаличността на хранителните вещества. Така че всъщност можем да се възползваме от тях. Но какво се случва с ензимите? Учените твърдят, че ензимите, присъстващи в храната, са по-скоро в полза на дадения източник, не е задължително да помогнат в храносмилането на дадена  храна.

Освен това произвеждаме достатъчни количества ензими за разграждане на хранителните продукти и това вероятно се регулира от нашето тяло в отговор на храната, което ядем. Изглежда, че практически процеса на готвене не въздейства пряко върху способността на тялото ни да разгражда и усвоява правилно храните.

ДНК диети 

Може би сте виждали нарастващия брой компании в социалните мрежи, които предлагат услуги за тестване на ДНК, за да ви изготвят „перфектната“ диета в съответствие с вашите гени.

Въпреки че в тази област със сигурност трябва да се свърши още много работа, преди да можем категорично да кажем, че ДНК диетите, изготвени на база нашите гени, са относително неефективни. В същия смисъл трябва да се свърши още работа и преди да можем да потвърдим ползата от използването им.

Изследванията показват, че различните хора реагират по различен начин на едни и същи хранителни добавки. Но проучване по темата извършено с близнаци, които са с едно и също ДНК, показа, че дори еднояйчните близнаци не реагират по същия начин на един и същ хранителен прием. Това е факт който оставя ефективността на тази диета неясна.

Други фактори като качествен сън и спортни навици, както и чревния микробиом, изглеждат много по-значими при индивидуалния ви избор на диета. По-скоро се придържайте към диетичен подход, доказано работещ за вас, но не и към такъв, който може би е надценен в полезността си.

Алкални диети 

Алкалната диета предполага, че диетата с по-ниско съдържание на киселини и по-високи алкални нива, може да балансира нивата на Ph в тялото. Това вероятно ще благоприятна среда за по-добро здравословно състояние. Добре е да изясним, че ако нивата на PH в кръвта ни бяха дисбалансирани, щяхме да бъдем много, много зле (и под зле имаме предвид мъртви).

Друго важно нещо е, че ние се нуждаем от различни нива на Ph в нашето тяло, за да може то да изпълнява различни функции. Например в стомахът има по-киселинна среда, която да подпомага разграждането на храните.

В допълнение към това, тялото регулира много ефективно Ph, в скедствие на приетата от нас храна. Алкалната диета на теория звучи чудесно, но не е подкрепена на научни изследвания. Не е необходимо да следвате „алкална“ диета, за да оправдаете приема на повече плодове и зеленчуци.

Диета „30 дни“ 

„Whole30“ не е диета, а план за отслабване. Той е създаден, за да „промени живота ви“, казват изобретателите на диетата. Те твърдят, че тя намалява апетита, балансира храносмилателната система, повишава нивата на енергия и имунната функция. Какво представлява в действителност тази диета? 30 дни не се приемат абсолютно никаква захар, алкохол, зърнени храни, млечни продукти и бобови растения. До 31-вия ден всичките ви заболявания са излекувани. Не сме сигурни как това се случва точно след 30 дни, но се оказва, че нито създателите, нито някой друг може да подкрепи това с научни факти.

В краткосрочен план тази диета е ограничителна и нереалистична и не сме сигурни, че бихме могли да оцелеем само на пилешко месо и малко аспержи от време на време. Това е не за нас.

Диетата на Дюкан 

Говорейки за силно рестриктивни диети, стигнахме до последната от нашата „най-лоша“ категория: диетата на Дюкан. Тя представлява подход за отслабване в четири етапа, но вероятно не е изключително добре планиран.

Първоначалният етап от диетат премахва практически всичко, което съдържа протеин. Това включва плодове, зеленчуци, бобови растения, зърнени храни, млечни продукти, за да назовем само няколко. Позволено ви е да приемате 1 ½ супени лъжици овесени трици (като лакомство).

Вторият етап от диетата позволява малко количество зеленчуци без нишесте през ден и само 2 супени лъжици овесени трици. Третият етап е неограничен протеин и зеленчуци, малко въглехидрати, мазнини и както се досещате 2 ½ супени лъжици овесени трици. Последната  фаза е подобна на предишната, с изключение на това, че получавате 3 супени лъжици овесени трици.

Да, ще отслабнете доста бързо поради ограничаването на толкова много групи храни, но също така вероятно ще загубите разсъдъка си и ще развиете хранително разтройство. Определено това не е пътят, по който да поемете при отслабване.

„Най-добрите“ диети през 2020 г. 

Както няма „най-лоша“, така няма и „най-добра“ диета за всички. Най-добрата диета на всеки човек е изцяло съобразена с неговите собствени цели, начин на живот и предпочитания.

Съществуват, обаче, някои диетични принципи или стратегии, които могат да бъдат приложени на по-голямата част от хората и които биха допринесли за значително количество ползи за здравето. Някои от тях са:

Средиземноморска

Любимата диета на много хора по света, която е много популярна и има различни предимства, благодарение на това, че подкрепя здравословното хранене, което е предимно неограничаващо и изцяло устойчиво. Това е така, както от здравна гледна точка, така и когато разглеждаме устойчивостта от гледна точка на производството на храна и запазването на околната среда. Като цяло, средиземноморската диета е богата на зеленчуци, плодове, бобови растения, ядки, зърнени храни, риба и ненаситени мазнини, като например зехтин. Обикновено включва нисък прием на месо и млечни храни.

Ползите от тази диетична практика са големи, включително намален риск от затлъстяване и подобрено регулиране на теглото в сравнение със западните диети. Ако ще спазвате някаква диета, която не е изготвена специално за вас по поръчка, тази  е препоръчителна.

Флекси-вегетарианска 

Това е диета, която насърчава консумацията предимно на растителни храни, като същевременно позволява умерено количество месо и други животински продукти. По същество това е една по-гъвкава версия на вегетарианството или веганството. Накратко, тази диета е растително ориентирана, но се фокусира над здравето и устойчивостта, която обаче включва и месо, ако човек желае да го консумира. Още един „палец вдигнат нагоре“ от нас в нейна полза!

Обемна диета

За разлика от повечето други диети, насочени към контролиране на теглото, обемната диета е свързана с това да ядете колкото се може повече. Храните, които приемате обаче, са „калорично ефективни“, т.е. осигуряват много обем и малък брой калории.

Въпреки че самата диета не е непременно перфектна, тя може да бъде полезна „добавка“ към друг подход за тези, които се борят с глада или ситостта. Проучвания вече свързват храни с по-ниска калорийна плътност, с подобряването на резултатите от загубата на тегло, така че със сигурност това трябва да се има предвид.

Заключение

Още една година, още една поредица от „добри“ и „лоши“ диети, които да добавите към списъка си. Докато някои със сигурност си струва да се усвоят добре, има и други, които заслужават сериозно проучване преди да ги изпробвате.

„Най-добрата“ диета винаги ще бъде тази, която е съобразена изцяло с вас, но всяка от тези, които споменахме в положителна светлина, ще си струва да бъде изпробвана, особено ако просто търсите с какво да започнете. Когато изготвяте целите си за новата година и може би искате да вкарате малко живец и настроение в диетичния си режим, защо просто не пробвате средиземноморската или флекси-вегетарианската диета? Всъщност защо просто да не вземете елементи от всички посочени като „добри“ диети и да не се опитате да направите „перфектната“ диета, съобразена изцяло с вашите нужди.

Lauren Dawes
Сценарист и редактор
Вижте профила на Lauren Dawes

Лорен е родена в южната част на Англия и има специалност английска литература. Винаги е обичала да плува, а през последните няколко години също се занимава с тренировки за сила и тежести. Лорен също активно се усъвършенства всяка седмица в часовете по йога.

През почивните дни тя се радва на брънч и често прави и опитва нови ястия с други съквартиранти - особено след като всички заедно решиха да нарушат навика на студента да яде само паста. Е, и най-важното, тя твърдо вярва, че най-важното за поддържане на равновесие е във фитнеса и излизането с приятели.

Научете повече за Лорен тук.

myprotein